Mednarodni dan maternega jezika

21. februar je kot mednarodni dan maternega jezika razglasil Unesco v spomin na ubite študente z univerze v Daki,  ki so na ta dan leta 1952 v Bangladešu protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika, bengalščine.

Skrb zbujajoče dejstvo je, da v globalnem smislu še danes nima dostopa do izobraževanja v maternem jeziku skoraj 40 % populacije, zato je poglavitni cilj Unesca prav prizadevanje za kakovostno izobraževanje  v maternem jeziku za vse. Organizacija se zavzema tudi za ohranjanje raznolikosti jezikov kot skupne dediščine, letošnji 24. mednarodni dan maternega jezika pa je vsled hitro se spreminjajočim globalnim kontekstom (vojne, krize, izredne razmere) posebej namenjen razpravi o nujnosti preobrazbe izobraževanja in hitrejši prilagoditvi novim in obstoječim večjezičnim okoljem.

Mladinski kulturni center Maribor letošnji mednarodni dan maternega jezika obeležuje s spletno objavo izjav štirih izbranih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih delo je tesno povezano z jezikom.

K sodelovanju smo povabili prevajalko, kritičarko in predsednico Društva slovenskih književnih prevajalcev, Tanjo Petrič, ki o maternem jeziku izjemno veliko razmišlja, ko ga prenaša v drugi jezik in obratno ali ko se kritično poglablja v literarna besedila. Svoj odnos do jezika je s kratko izjavo osvetlila mlada perspektivna pesnica, študentka prevajalstva in primerjalne književnosti, Mila Kodrič Cizerl, zlata olimpijka 22. Pesniške olimpiade, katere izbrano poezijo si lahko preberete tudi na naši spletni strani. Dramski in filmski igralec, kolumnist ter priljubljeni vsestranski ustvarjalec Jurij Drevenšek zase pravi, da je materinščina tako pomemben del njegove identitete, da brez nje ne bi znal obstajati. Franjo H. Naji pa materinščino neguje in bogati kot izvrstni pisatelj in kolumnist – letos se bo štirim odličnim proznim delom za odrasle, pridružila nova knjižna izdaja, namenjena mlajšim bralcem.

Vabimo vas, da preberete zbrane izjave in ob svetovnem dnevu maternega jezika razmislite o vašem odnosu do materinščine, o ljubezni in odgovornosti, ki ju namenjate jeziku, ki ga govorite, o lepoti, zgodbah in neverjetnih besednih strukturah, s katerimi nas materinščina razveseljuje!