Hostel Pekarna ostaja med najgostoljubnejšimi

Dnevi slovenskega turizma: Moja dežela - lepa in gostljubna

Hostel Pekarna ostaja med najgostoljubnejšimi v državi

13. in 14. november 2023 // Nova Gorica

Na Dnevih slovenskega turizma v Novi Gorici je Turistična zveza Slovenije podelila priznanja v sklopu natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna. Med prejemniki priznanj je tudi Hostel Pekarna, ki je v kategoriji najgostoljubnejše mladinsko prenočišče po mnenju strokovne žirije zasedel drugo mesto.

Turistična zveza Slovenije (TZS) je 13. in 14. novembra v Novi Gorici organizirala Slovenske dneve turizma, v sklopu katerih je podelila tudi priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki je letos potekalo pod sloganom Na izlet s Turistično zvezo Slovenije, s čimer so promovirali novo digitalno aplikacijo Moj - izlet.si

»Pri Turistični zvezi Slovenije digitalizacijo in umetno inteligenco razumemo predvsem kot način, kako razpršiti turistične tokove in jih preusmeriti na manj znane lokacije ter kako razbremeniti zaposlene v turizmu in jih na tak način opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik. Turizem bo vedno dejavnost, ki bo slonela na ljudeh, tehnologija pa je samo orodje za izboljšanje pristne izkušnje, nikakor pa ne sme in ne more postati nadomestek za ljudi v tej panogi. Moderni popotniki oziroma popotniki našega časa želijo destinacijo doživeti, jo občutiti, srečati domačine, pojesti domačo hrano, spoznati tradicionalen način življenja. To je danes  dodana vrednost, ki jo je težko plačati.

Dominik S. Černjak, predsednik TZS

Hostel pekarna ponovno med najboljšimi

V kategoriji najgostoljubnejših mladinskih prenočišč je Hostel Pekarna, ki deluje pod okriljem MKC Maribor, po mnenju strokovne komisije zasedel drugo mesto. Priznanje je v imenu Hostla Pekarna na slavnostni podelitvi v Novi Gorici prevzela vodja hostla Maja Stoporko.

Priznanje za prvo mesto po menenju strokovne komisije je šlo v roke Youth Hostlu Ars Viva, tretji je bil Mladinski hotel Punkl.

Letošnje priznanje za drugo mesto pa ni prvo, ki ga je Hostel Pekarna prejel na natečaju Moja dežela - lepa in gostoljubna. HOP je leta 2017 in 2021 prejel prvo priznanje po mnenju strokovne komisije, v letih 2016, 2019 in 2020 pa se je uvrstil na drugo mesto. Prav tako se Hostel Pekarna lahko pohvali s certifikatom HIQ&S s strani Hostelling International, s podpisom zelene zaveze pa je prejel naziv Green Acommodation, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Od leta 2021 je Hostel Pekarna tudi uradno prijazna namestitev za kolesarje in pohodnike.

“Ta naziv je zagotovo priznanje, da v redu in dobro delamo ter da gredo izboljšave, ki jih vsako leto naredimo, v pravo smer. Seveda pa si vsako leto želimo, da bi bila kaka stopnička višje. Glede na to, da smo bili lani tretji, letos pa drugi, upamo, da bomo naslednje leto spet prvi.”
Marja Guček, direktorica MKC Maribor

Že konec oktobra so bili znani tudi rezultati spletnega glasovanja za najgostoljubnejše mladinsko prenočišče, kjer so svoje mnenje lahko z oddanim glasom izrazili gostje. Tudi med ‘‘ljubitelji ljudskih src’’, kot so prejemnike priznanj poimenovali pri Turistični zvezi Slovenije, Hostel Pekarna ostaja med najboljšimi v državi. Tako kot lani, je tudi v spletnem glasovanju 2023 zasedel tretje mesto. Največ glasov je prejel Hostel Trbovlje.