Udeležili smo se 2. turističnega foruma

Predstavniki MKC Maribor in Hostla Pekarna smo se v četrtek, 26. januarja, udeležili druge izvedbe mariborskega turističnega foruma, ki ga je v Ljudskem vrtu organiziral Zavod za turizem Maribor. V ospredju je bila predstavitev poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM 2023), ki ga bo julija gostila Mestna občina Maribor in kjer pri zagotavljanju in izobraževanju sodelujočih prostovoljcev pomagamo tudi na MKC Maribor.

Kot je na forumu poudarila direktorica OFEM 2023 Maribor Nataša Ritonja, bodo za izvedbo festivala potrebovali približno 800 prostovoljcev. Približno 250 mest bodo zasedli prostovoljci iz tujine, za preostala mesta pa se organizatorji nadejajo, da jih bodo zapolnili mladi iz lokalnega okolja. Prijave za prostovoljce zbirajo še do 31. marca.

"Maribor bo v času Olimpijskega festivala evropske mladine postal glavno mesto športa v Evropi, država in regija pa bosta z njim pridobila posredne in neposredne finančne učinke. Hkrati je OFEM je priložnost, da se Slovenija dokaže kot odlična in sposobna organizatorka tako velikih dogodkov. Projekt je v mestu tudi pospešil prenovo športne infrastrukture, športne opreme in izboljšal pogoje športnega delovanja, kar v prihodnosti zagotovo odpira vrata tudi drugim večjih dogodkom, ki zahtevajo določene standarde, ter izboljšuje pogoje za študij in treninge športnikov. Verjamemo, da nam bo s skupnimi močmi uspelo pripraviti odličen festival športa, ki se ga bomo s ponosom spominjali, tekmovalci in obiskovalci pa se bodo na podlagi odlične izkušnje še kdaj vrnili v Maribor in v Slovenijo."

Nataša Ritonja, direktorica OFEM 2023 Maribor

Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je mednarodno uveljavljen in prepoznaven športni festival z več kot 30-letno tradicijo. Je največji panožni športni dogodek za najuspešnejše mlade športnike, stare med 14 in 18 let. Poteka pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev v skladu z olimpijskimi običaji. Na festivalu sodeluje 50 držav evropskega kontinenta in se odvija vsaki dve leti.

‘‘Gre za največji večpanožni športni dogodek, kjer se kalijo in nastajajo bodoči olimpijski prvaki. Mladi tekmovalci ne pridobijo samo novih športnih izkušenj, ampak stkejo tudi pomembna poznanstva in prijateljstva. To je pa tudi unikatna priložnost za Maribor kot mesto, ki ga bo obiskalo več kot 3.500 udeležencev festivala. Priložnost, da naše mesto postavimo na zemljevid največjih in najboljših evropskih mest, ki so zmožna izpeljati vrhunske športne dogodke, in priložnost, da se pokažemo kot odlična športna destinacija.’’

Saša Aleksander Arsenovič, župan Mestne občine Maribor

Ob tem so program 2. mariborskega turističnega foruma sestavljali še nagovori oziroma predstavitve dvanajstih govorcev, dogodka pa se je udeležilo več kot 120 deležnikov mariborskega turizma. Ključne aktivnosti v letošnjem letu so predstavile osrednje turistične organizacije za razvoj in promocijo mestnega in okoliškega turizma: Slovenska turistična organizacija (STO), Zavod za turizem Maribor in Razvojna agencija Podravje - Maribor. Preko spletnih predstavitev so aktualne trende na primarnih tujih trgih povzela predstavništva STO na Dunaju, v Münchnu in Milanu, medtem ko so uspešno povezovanje ponudnikov in model za razvoj letno-zimske destinacije predstavili na primeru dobre prakse avstrijske turistične destinacije Saalfelden Leogang.

Foto: Mediaspeed