Open Dialog povezal mlade in odločevalce

Kaj mladi pogrešajo v Mariboru in kaj jim je všeč, kakšno lokalno mladinsko politiko si želijo v prihodnje in kako bi si želeli biti povabljeni k soustvarjanju prihodnosti mesta so bili ključni poudarki Open Dialoga, ki je v torek, 20. septembra, v Kulturnem inkubatorju potekal v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor).

 

V MKC Maribor so mladim ponudili priložnost, da so svojo vizijo lokalne politike predstavili tistim, ki o razvoju mesta (so)odločajo in jo (so)ustvarjajo. Vprašanja, predloge, ideje in tudi kritiko so lahko udeleženci Open Dialoga naslovili na Karino Šenveter in dr. Luko Lubija z Urada za kulturo in mladino na Mestni občini Maribor ter Marjo Guček, direktorico MKC Maribor.

Mladi udeleženci dogodka so poudarili, da si želijo soustvarjati razvoj Maribora, a da pogosto ne vedo, na koga se s svojimi predlogi in idejami lahko obrnejo. Verjamejo pa, da je doseganje sprememb v sodelovanju z odločevalci mogoče, in da se bo tudi z dogodki kot je Open Dialog sodelovanje še okrepilo.


FOTOGALERIJA OPEN DIALOGA

Avtorja fotografij: Živa Miajtović in Mitja Lorenčič

Občutek neslišanosti, na katerega sicer opozarjajo, presega lokalne okvire. Prihodnost Evrope namreč prav tako poudarja, da se mladi počutijo ločene zaradi civilnega (ne)sodelovanja in da je spodbujanje znanja in kompetenc pri tem ključnega pomena. In prav večja udeležba mladih v državljanskem življenju je eden od ciljev mednarodnega projekta COHERENT, pod okriljem katerega je potekal torkov Open Dialog. MKC Maribor je namreč že maja 2021 začel izvajati projekt s polnim imenom Circle Of youth for tHe EuRope wE waNT - COHERENT oziroma Krog mladosti za Evropo, ki jo želimo – KOHERENTNO, pridobljen na pozivu Evropske komisije, Erasmus+, EACEA/10/2020 "European Youth Together".

Del projekta je bila tudi poletna mobilnost za mlade, ki je potekala od 5. do 9. septembra 2022.

VIDEOUTRINKI POLETNE MOBILNOSTI

Med 5. in 9. septembrom je o aktivnem državljanstvu, vključenosti mladih v družbo in prihodnosti razvoja mladinske politike v Mariboru razpravljalo skoraj sto mladih iz desetih evropskih držav. Med svojim bivanjem v štajerski prestolnici so ustvarili tudi razstavo, ki zdaj krasi stene Kulturnega inkubatorja in ki so jo obiskovalci prvič lahko videli prav na Open Dialogu. Projekt bodo v MKC Maribor sklenili novembra 2022 z zaključno konferenco.

RAZSTAVA V KULTURNEM INKUBATORJU

Avtor vseh posnetkov: Mitja Lorenčič.