Hostel Pekarna pridobil trajnostna znaka HI-Q&S in SGA

Mariborski hostel Pekarna je pridobil certifikat Hostelling International Quality and Sustainability, ki je bil podlaga za pridobitev znaka Slovenia Green Accomodation. Certifikat HI-Q&S, ki ga podeljuje Hostelling International ter znak Slovenia Green Accomodation temeljita na trajnostnem turizmu. 

Po uspešnem letu 2021, ko je hostel Pekarna pridobil naziv Kolesarjem in popotnikom prijazna nastanitev ter zasedel prvo mesto in naslov “Najgostoljubnejše mladinsko prenočišče” na natečaju “Moja Slovenija - lepa in gostoljubna”, ki ga izvaja Turistična zveza Slovenije, je hostel ponovno stopil še stopnico više. 25. marca 2022 je namreč pridobil certifikat organizacije Hostelling International, HI-Q&S (Hostelling International Quality and Sustainability). Kljub temu, da smo se zaposleni v hostlu že dalj časa trudili biti okolju in družbi prijazni pa HI-Q&S, kot sistem upravljanja pomaga definirati procese s področja družbenih, okoljskih, gospodarskih in kulturnih vprašanj. Njegov edinstven okvir hostlom, ki so v mreži Hostelling International, omogoča nenehno izboljševanje in napredovanje v praksah kakovosti in trajnosti, poveča preglednost poslovanja in odgovornosti zaposlenih ter vodstva. To pa vsekakor pripomore k zadovoljstvu gostov in uresničevanju vizije hostla Pekarna.

Zaposleni v hostlu Pekarna že nekaj časa strmimo k trajnosti ter da smo okolju in družbi prijazni na kar tudi prijazno opozarjamo goste hostla ter jih s tem vzpodbujamo k trajnostnemu turizmu. S pridobitvijo certifikata HI-Q&S, katerega sistem je prilagojen značilnostim in posebnostim vsakega hostla posebej ter s podpisom Zelene zaveze slovenskega turizma, smo se zavezali, da bo vpliv našega nastanitvenega objekta na okolje čim manjši, s tem pa se bo izboljšal tudi ugled hostla.
— Maja Stoporko, receptorka hostla Pekarna

Hostel k certificiranju lahko pristopi po tem, ko izpolni zahteve osnovnega certifikata HI-Q. Standard temelji na desetih področjih strategije trajnosti v okviru HI: ljudje, skupnost, prijatelji, mobilnost, trajnostna poraba, narava, ogljična nevtralnost, finančna vzdržnost, nenehne izboljšave in zaščita destinacij. Standard priznava tudi GSTC.

S pridobitvijo znaka HI-Q&S, ki je en izmed v ZSST priznanih mednarodno veljavnih trajnostnih in okoljskih znakov ter podpisom Zelene zaveze slovenskega turizma, je hostel v izpolnil tudi pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Accommodation. 

Na posestvu Tri lučke v Krškem je 25. maja, pod okriljem Slovenske turistične organizacije potekal Zeleni dan slovenskega turizma, kjer je bila tudi slavnostna podelitev plaket ponudnikom, nosilcem znaka Slovenia Green. Osrednja tematika dogodka je bila zmanjšanje količine odpadkov, predvsem plastike za enkratno uporabo in zmanjševanje njihovega odtisa v okolju.

Hostel Pekarna je tako kot drugi mladinski hotel v Sloveniji in edini v naši regiji, ki je vstopil v Zeleno shemo slovenskega turizma in pridobil znak Slovenia Green Accommodation.  S tem se bo hostel slovenskemu, evropskemu in globalnemu trgu tudi formalno predstavil kot okolju in družbi prijazen nastanitveni objekt, goste pa še naprej vzpodbujali k trajnostnemu turizmu.

Izjemno ponosen sem na ekipo Hostla Pekarna, predvsem Majo Stoporko, ki je ob vseh rednih delovnih nalogah uspela v relativno kratkem času izpolniti vse zahteve za pridobitev certifikata HI Q&S, ki ga je Hostel Pekarna prejel 25.3.3022.

Certifikat HI Q&S pomeni, da je Hostel Pekarna tudi mednarodno priznan kot trajnostno naravnan nastanitveni obrat in tako prispeva k zmanjšanju škodljivih vplivov potovanj na okolje in družbo.

V kratkem bo Hostel Pekarna na osnovi pridobljenega HI Q&S certifikata postal tudi del Zelene sheme slovenskega turizma in tako ponovno zgled vsem ostalim nastanitvenim obratom v Mariboru.
— Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije
 

UTRINKI DOGAJANJA

foto: arhiv Slovenske turistične organizacije