Maribor skozi rožnata očala v podporo podnebnemu štrajku

Ekipa Maribora skozi rožnata očala je pripravila izjavo, s katero izreka podporo gibanju Mladi za podnebno pravičnost ob prihajajočem protestu “Planet pred profit”.

Izjava organizacijske ekipe Mavričnega junija in programa Maribor skozi rožnata očala

»Zate, zame, za nas.« To je bil slogan lanske parade ponosa in Mavričnega junija v Mariboru. Z njim nismo želele_i poudariti le inkluzivnosti in raznolikosti skupnosti LGBTQIA+, ampak tudi opozoriti na pomembno resnico: dokler ni svoboden vsak, ni svoboden nihče. Človekove pravice niso nekaj, kar lahko podpiramo izbirno ali izbirčno: komaj takrat, ko bodo naši razni aktivizmi vključevali tudi najranljivejše, najbolj zapostavljene in najmanj opolnomočene med nami, si lahko resnično prizadevamo za družbo, ki bo boljša za vse.

Čeprav si planet delimo vsi, pa je očitno, da živimo v različnih svetovih. Samo tako lahko pojasnimo, zakaj podnebnih sprememb še zmeraj ne naslavljamo z nujnostjo, ki jo od nas zahtevajo. Nove generacije se rojevajo in odraščajo v svetu, ki je drugačen od tistega pred petimi, tremi ali celo dvemi desetletji. Mladi, ki si šele utirajo samostojne poti, zrejo v negotovo prihodnost, saj se njihov svet šibi pod težo okoljske krize, ki grozi z vse slabšimi življenjskimi pogoji. Podedovali so družbo in sistem, ki sta dobrobit okolja predolgo postavljala v drugi plan. A podnebne spremembe že dolgo niso več problem nekih daljnih potomcev. Njihov čas je napočil in njihov svet – naš svet – bo kmalu neprepoznaven.

Te iste generacije mladih pa ne obupajo, ampak se borijo za boljšo prihodnost. Med njih sodijo aktivistke_i gibanja Mladi za podnebno pravičnost, zahvaljujoč katerim se ta petek na podnebnem protestu tudi v Mariboru zbiramo v upor sistemu, ki v prvi vrsti služi dobičku in brani status quo v vsej njegovi nečloveškosti, ki zanemarja in tlači pravice delavskega razreda, manjšin, marginaliziranih skupin in nenazadnje vseh, ki niso del družbene ali politične elite. Ta sistem je tisti, ki ustvarja različne svetove, ko ljudi deli na odstotek privilegiranih in na množice, ki čutijo posledice pojavov, kot so toplogredni izpusti, segrevanje ozračja, dvigovanje gladine morja, škodljivi odpad, naravne katastrofe, okoljski rasizem in številni drugi.

Pred manj kot letom dni smo se politiki, ki je za potrebe tržišča pripravljena žrtvovati dragocene naravne dobrine, uprle_i na referendumu »Za pitno vodo«, ki pa je predstavljal prvo v nizu mnogih podobnih bitk. Kljub nedavnim poglobitvam okoljske krize ne moremo trditi, da je kriva samo ena stran, saj gre za problematiko, ki je nezadostno naslovljena že mnoga leta in z mnogih strani. Nahajamo se na stičišču številnih kriz – zdravstvenih, političnih, humanitarnih, ekonomskih, stanovanjskih – ki se niso zgodile neodvisno ali po naključju, ampak so med seboj nerazdružljivo povezane. Z njimi pa je povezana tudi okoljska kriza, ki bo brez sistemskih, zelenih rešitev ogrozila vsa ostala prizadevanja in gibanja.

Da družbene pravičnosti ni brez solidarnosti, se kaže vsak dan. Skrajni čas je, da ta nauk prenesemo tudi na okolje. Vsem, ki soustvarjamo program Maribor skozi rožnata očala, je v izredno čast in ponos, da imamo priložnost tudi uradno izreči podporo kolegom_icam iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost ter vsem ostalim, ki si prizadevate za lepši, čistejši in varnejši svet.

S ponosom,

ekipa Maribor skozi rožnata očala