konS modul ≡ Produkcija MKC Maribor v Velenju

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) pod okriljem platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS decembra s svojo produkcijo gostuje v Velenju, kjer je tudi eno od središč platforme.

konS modul ≡ Miranda Moss, Daniel Brownell: Gallus Gallus Roboticus

do 10. decembra @ izložba Voila Beauty (Šaleška cesta 19)

Spletna stran sledi oddaljenemu, virtualnemu sodelovanju Mirande Moss in Daniela Brownella pri razvijanju projekta Gallus Gallus Roboticus. Zaradi osupljivega dejstva, da po vsem svetu letno ubijejo sedem milijard piščancev moškega spola, starih en dan, saj so za perutninsko industrijo »nedonosni«, je cilj projekta razvoj odprtokodne umetne inteligence, ki spol piščanca lahko zazna že v jajcu. Vključuje izdelavo avtonomnega hodečega robota, ki lahko poskrbi za različne piščančeve potrebe in hotenja. 

Projekt, ki se sprašuje, ali gallus gallus domesticus, domača kokoš, lahko – znotraj okvira antropocena – velja za najbolj ali najmanj uspešno ptico z evolucijske perspektive, izvira iz morbidne fascinacije nad trenutnim in zgodovinskim odnosom med piščanci in ljudmi ter podrobnostmi in problematiko selektivne reje, simbioze, udomačitve, pravic živali, praks kmetovanja ter varnosti in zaščite hrane, ki prepredajo ta narativ. 

V tem delu spekulativnega oblikovanja, ki se ne osredotoča na človeka, avtonomni stroj, ki sproži učinek srhljive doline, ljubeče skrbi za piščance, kar pri gledalcu sprožil vprašanje, ali so stroji morda zmožni biti bolj človeški od ljudi.

Produkcija: MKC Maribor pod okriljem platforme konS 

konS modul ≡ APOFENIJA/1 // Nina Ramšak Marković, Varja Hrvatin // predstava

Torek, 6. december @ 19:00, Kulturni dom Velenje (Titov trg 4)

Apofenija je demo verzija (/1) subjekta umetne inteligence, ustvarjenega, da uprizarja vse tisto, kar je neuprizorljivo. Apofenija skozi svoj mehanizem vzorčenja generira fraktale svoje interpretacije človeškega (ne)smisla. Apofenija je strukturirana kot organizem oživljajočih celic, ki odpira prostor prihodnosti kot prostor brez človeka, v katerem umetna inteligenca svojo namenskost osmišlja skozi pozabljene podobe trajanja, minevanja in bivanja. Apofenija obdeluje vse, kar je neoprijemljivo, neubesedljivo, neulovljivo. Lovi trenutke déjà vujev, virtualnih drobcev življenja, minulih vonjav in izgubljenih spominov. Apofenija je programirana za produciranje utrinkov bivanja, iskanje smislov v svoji spominski plošči neštetih podob in pomenov. Kako konstrukt umetnega razume organskost živega? V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Oblikovalec videa: Vid Merlak Scenograf: Igor Vasiljev
Tehnična soavtorja: Staš Vrenko, Monika Pocrnjić
Oblikovalec zvoka: Jure Anžiček Oblikovalka besedila: Siri
Oblikovalca govora: eBralec, Google Prevajalnik

Produkcija: MKC Maribor pod okriljem platforme konS, Moment, Bunker, Melara in eBralec pod okriljem platforme konS


Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.