Hostel Pekarna odslej še bolj trajnostno naravnan

ZDAJ je čas. Za MANJ plastike, VEČ trajnosti. S podpisom zaveze smo se v Hostlu Pekarna zavezali, da bomo do konca leta 2022 iz svojega poslovanja izločili nekatere plastične artikle za enkratno uporabo, in sicer plastične kozarce, plastično embalažo za hrano in plastično embalažo za enkratno uporabo v hotelskih sobah.

Ambasador in prvi podpisnik iniciative je kuharski mojster Luka Košir, prejemnik Michelin zvezdice in Zelene Michelin zvezdice 2021. Med podpisniki zaveze so hotelska podjetja, mladinska prenočišča, zdravilišča, destinacijske organizacije, glampingi, restavracije, gostišča, turistične agencije, atrakcije, pustolovski park itd.

Za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma so v preteklem letu združili moči: STO, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Konzorcij Slovenia Green, Združenje JRE Slovenija in Skupnost občin Slovenije.

Zakaj ravno plastika?

Onesnaženost Zemlje s plastičnimi produkti, še posebej za enkratno uporabo, je doseglo kritično mejo, zaradi česar je potrebno uvesti ukrepe za omejitev škode, ki jo ima naše ravnanje s tem virom na planet. Potrebna je sprememba v miselnosti ponudnikov, kot tudi potrošnikov, pri čemer imamo slovenski turistični ponudniki in destinacije, kot ambasadorji trajnosti, veliko vlogo. Slovenijo želimo razbremeniti plastike za enkratno uporabo z odpravo najbolj problematične in nepotrebne embalaže in artiklov za enkratno uporabo ter upoštevanjem načel "Global Tourism Plastic Initiative".