Hostel Pekarna ponovno med finalisti izbora Moja dežela - lepa in gostoljubna

Hostel Pekarna se je tudi v letošnjem letu uvrstil med tri finaliste izbora “Moja dežela - lepa in gostoljubna”, ki ga izvaja Turistična zveza Slovenije, ter si hkrati prislužil drugo mesto po izboru javnosti na podlagi spletnega glasovanja.

Ekipa Hostla Pekarna te dni proslavlja drugo mesto na spletnem glasovanju najboljših mladinskih prenočišč v sklopu akcije “Moja dežela - lepa in gostoljubna”, ki jo izvaja Turistična zveza Slovenije. Z več kot 200 glasovi se je HOP suvereno zavihtel na drugo mesto in se tako za MCC Hostlom (Celje) uvršča med najlepše in najgostoljubnejše namestitve za mlade v Sloveniji po izboru javnosti.

A to ni edina vzpodbudna novica- v sklopu akcije poteka tudi že tradicionalni izbor najboljših mladinskih namestitev po mnenju strokovne žirije, kjer se je HOP tudi v letošnjem letu uvrstil med tri finaliste. Končne uvrstitve bodo uradno razglašene na slavnostni podelitvi v sklopu Dnevov Slovenskega turizma, ki bo med 13. in 14. oktober 2021 potekala v Postojni pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja.


UVRSTITVE V PRETEKLIH LETIH

Hostel Pekarna se je izbora prvič udeležil leta 2016 in se uvrstil na zavidljivo 2. mesto, že 2017 pa je po izboru žirije postal najboljši hostel v Sloveniji. Zaradi takratnih pravil v letu 2018 kot favorit ni smel sodelovati, v letih 2019 in 2020 pa ga je žirija ponovna odlikovala z 2. mestom. V letošnjem letu ekipa HOP-a tako ponovno meri na najvišjo stopničko v stalno rastočem naboru slovenskih mladinskih prenočišč, čigar nivo kakovosti iz leta v leto vztrajno raste.

Nagrada bo v letošnjem letu nosila še posebej velik simbolni pomen, saj so mladinska prenočišča (nasploh v urbanih centrih, kot sta Ljubljana in Maribor) zaradi epidemioloških razmer zabeležila precejšen upad obiskovalcev. Zato je celotna ekipa Hostla Pekarna v letošnjem letu aktivirala številne napore in poskrbela za znaten dvig kakovosti redne in dodatne ponudbe - od izrednih popustov, posebnih akcij, pridobitja naziva “Kolesarjem- in pohodnikom prijaznega ponudnika namestitev”, in še veliko več - s čimer uspešno skrbimo, da gosti hostel zapustijo z nasmeški na obrazih in se z veseljem vračajo.

Vsem, ki ste nas z glasovanjem podprli, se iskreno zahvaljujemo!


VEČ O PROJEKTU

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju. Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti.

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

(povzeto po Turistični zvezi Slovenije na http://www.turisticna-zveza.si/)

 
foto: Žan Lebe

foto: Žan Lebe