Druga Parada ponosa je Maribor ponovo odela v mavrične barve

Na 2. mariborski paradi ponosa je okrog 300 podpornic in podpornikov korakalo po mestnih ulicah v znak solidarnosti z LGBTQIA+ skupnostmi v Sloveniji in po svetu.

Maribor, 26. 6. 2021: Po enoletnem premoru zaradi pandemije, se je danes uspešno odvila že druga Parada ponosa Maribor, ki je Štajersko prestolnico odela v mavrične barve. Na dogodku se je zbralo okrog 300 podpornic in podpornikov LGBTQIA+ skupnosti, ki so s pohodom po mestnih ulicah in slavnostnimi nagovori na Trgu svobode opozorili na diskriminacije in krivice, s katerimi se še danes soočajo številni v Mariboru, Sloveniji in po svetu.

Zbor se je pričel ob 16. uri na Trgu svobode, od koder je okrog 17. ure krenila približno 300-glava množica na krožni pohod po mestnih ulicah. Sledili so govori, v sklopu katerih so navzoče nagovorili direktorica Mladinskega kulturnega centra Marja Guček, direktorica zavoda Koroška Pride Neža Oder, aktivistka in programska sodelavka na Zavodu TransAkcija Lea Aymard, pospredsednik organizacije FVG Pride Yuuki Gaudiuso, prorektor za prenos znanja Univerze v Mariboru prof. dr. Urban Bren, evroposlanka Tanja Fajon ter poslanec Državnega zbora RS Boštjan Koražija. Dogodek je minil brez incidentov, za kar so poskrbeli policisti in varnostniki ter številčna ekipa prostovoljk in prostovoljcev.

Ponosni smo, da smo skupaj ponovno pokazali, da je Maribor odprto in strpno mesto, ter da je usoda LGBTQIA+ skupnosti hkrati tudi usoda vseh nas – zato bomo tudi v prihodnje korakali in se borili za enakopravnost. Zate, zame, za nas!

 

Podpri parado, izobesi zastavo

S pričetkom meseca ponosa je Mladinski kulturni center Maribor tudi letos pripravil akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«, s katero smo pozvali mariborsko javnost, da v juniju izrazi solidarnost do skupnosti LGBTQIA+ v obliki izobešanja mavričnih zastav.

 

Mavrične zastave so izobesile_i: 

  1. Mestna občina Maribor

  2. Univerza v Mariboru 

  3. Pravna fakulteta Maribor 

  4. Študentski domovi Maribor

  5. Univerzitetna knjižnica Maribor 

  6. Društvo DrogArt

  7. Zavod Mars Maribor

  8. Narodni dom 

  9. Slovenska filantropija

  10. Večer

  11. LUSH

  12. Rajzefiber

  13. GT22

  14. Nova KBM

  15. Mikro+Polo

  16. Zavod PIP

  17. Muzej NOB Maribor

  18. Zavod TransAkcija (Ljubljana)

  19. Zavod Koroška Pride (Slovenj Gradec)

 Zastavo so izobesile tudi številne posameznice in posamezniki iz skupnosti LGBTQIA+ ter podpornice in podporniki skupnosti iz celotne Slovenije.

Vsem podpornicam in podpornikom se iskreno zahvaljujemo za njihovo podporo!

UTRINKI 2. PARADE PONOSA MARIBOR

foto: Mitja Florjanc

 
page-cover.jpg