Mavrični junij v Mariboru 2021: letos bolj sproščeno, vrača se parada 

Mladinski kulturni center Maribor in program Maribor skozi rožnata očala z mešanico spletnih in fizičnih vsebin nadaljuje tradicijo celomesečne obeležitve meseca ponosa (#pridemonth) z Mavričnim junijem v Mariboru.

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala tudi v letošnjem letu organizira dejavnosti, namenjene obeležitvi meseca ponosa skupnosti LGBTQIA+. Tako imenovani Mavrični junij v Mariboru bo trajal cel mesec, obsegal pa bo kulturno-umetniške, zabavne in informativne vsebine, ki bodo potekale v živo in na spletu. Tokrat se jim pridružuje tudi parada ponosa, ki se konec junija po dveh letih vrača v Maribor. 

Letošnji Mavrični junij bo že drugi po vrsti. Njegova premierna izdaja je lani nadomestila načrtovano parado, ki je bila zaradi pandemije odpovedana, v skladu z ukrepi so se junija tako zvrstili manjši dogodki z LGBTQIA+ vsebino, kot so filmski večeri na prostem, spletni prenosi v živo in izobraževalne objave. Zaradi uspeha programa se je ekipa MSRO odločila, da ime Mavrični junij obdrži tudi v prihodnje. “Takrat nas je delno odprtje prijetno presenetilo in ideja za alternativo se je rodila v zadnjem trenutku,” pravi vodja programa Doris Špurej. “Kljub izgubi parade nam je uspelo zasnovati in izpeljati priljubljen program, kar je izjemno.”

Organizacijska ekipa pozdravlja povratek dvakrat odpadle parade, ki je bila lani v upanju na izboljšanje razmer najprej prestavljena na jesen, kasneje pa v celoti odpovedana. Tudi tokrat so bile okoliščine dolgo negotove, preden je padla odločitev, da se dogodek organizira 26. junija, skoraj dve leti po prvi mariborski paradi. »Po lanski prekinitvi nadaljujemo tradicijo, ki se je začela leta 2019 z zgodovinskim trenutkom,« pove član organizacijske ekipe Matej Behin. “Pokazati želimo, da mariborsko LGBTQIA+ gibanje v tem času ni zamrlo, da ljudje po težkem obdobju stopijo skupaj, kar je tudi sicer jedro naših skupnosti.” Povezovanje in solidarnost poudarja slogan letošnjih aktivnosti: “Zate, zame, za nas.”

Parada ponosa se bo med junijskimi dogodki zvrstila zadnja. Pri MSRO mesec ponosa ponovno začenjajo z akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«, ki posameznike, organizacije in podjetja poziva, da z izobešanjem mavričnih zastav javno izrazijo svojo solidarnost do skupnosti LGBTQIA+. Sledili bodo fotografska razstava Vulve na temo mariborskega draga oziroma kraljic preobleke, projekcija francoskega filma Punčka s spremljevalnim programom o transspolnih osebah v Sloveniji v sodelovanju z zavodom TransAkcija, literarni večer ter izdelava transparentov za parado in srečanje s prostovoljci. Izvajala se bo tudi LGBTQIA+ podporna skupina, ves čas pa bodo na voljo spletne vsebine. 

Pandemije seveda še ni konec, zato neznanke ostajajo, še najbolj glede števila udeležencev. Čeprav bodo vsebine v živoletos še potekale z vsaj nekaterimi omejitvami, pa pri MSRO upajo, da sprostitve nakazujejo izhod iz krize. Vsi dogodki sicer ostajajo brezplačni in dostopni javnosti ob upoštevanju potrebnih epidemioloških ukrepov. Podrobnosti o posameznih dogodkih bodo skupaj s potrebnimi informacijami in navodili objavljene pred začetkom programa, ekipa MSRO pa opozarja na pomembnost odgovornega vedenja, da lahko program poteka nemoteno ob zagotovitvi varnosti za vse udeležence. 

PROGRAM:

Maribor skozi rožnata očala, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, je edini redni program v regiji, ki naslavlja potrebe LGBTQIA+ oseb. Poleg parade ponosa in drugih javnih dogodkov ustvarjajo delavnice, vsebine in vire za opolnomočenje lokalnih skupnosti LGBQTIA+. Aktivnosti organizirajo skozi vse leto, prav tako se je zmeraj možno priključiti njihovi prostovoljski ekipi.