MKC blog #25 - K**c gleda korono!

#MKCblog vas vsaka dva tedna vabi, da pokukate v “zaodrje” dogajanja na MKC Maribor in pobližje spoznate nas, naš vsakdanjik ter izzive in razmišljanja, s katerimi se srečujemo v sklopu našega dela. Aktualni #MKCblog je pripravila Sonja Gregorn, ki organizira in koordinira dogajanje v Galeriji Media Nox in številne druge kulturne dogodke pod našim okriljem.

Februar se končuje, epidemija  pa še kar traja in še vedno delamo od doma. Pred nekaj dnevi so se razmere izboljševale, sedaj je spet slabše … nič kaj vzpodbudno.

Vsi vemo, kaj bi naj naredili z limonami, ki nam jih nameni življenje … In če se potrudim, res vidim nekatere prednosti v trenutni situaciji - moje življenje je trenutno precej manj stresno, kot če bi vsako jutro drvela v službo ter vozila otroka v šolo.  Otroka pa sta sploh postala navdušena nad šolanjem od doma … kar ni nujno dobro.

S tem povezano prihaja tudi do komičnih situacij: zadnjič je hčera pisala kontrolko iz fizike (ki ni ravno njen najljubši predmet) v svoji sobi, v sosedni sobi pa je moral sočasno sin pri športni vzgoji narediti kar največ sonožnih poskokov … Lahko si samo predstavljate hudo kri in jezo … Smo uredili, ampak Murphyjev zakon očitno deluje. 😉

Dobra novica je, da je po dolgih mesecih galerija Media Nox ponovno odprta, kar smo vsi z veliko nestrpnostjo pričakovali. Prejšnji teden je bilo v njej spet tako živahno kot v" “starih časih” - skupina mladih umetnikov in kuratorjev je s pomočjo naše Mateje zavzeto postavljala novo razstavo, ki je na ogled do 18. marca, zatorej lepo vabljeni na prekrasen Židovski trg v Mariboru!

Letos sledimo drugačnemu galerijskemu konceptu, zato smo v galerijo povabili drugačne, sveže zamisli in pristope. Pričujočo razstavo, ki ima zelo aktualno tematiko in naslov Krizologija, smo pripravili v sodelovanju z Galerijo 7:069, ki je umetniška platforma ustvarjalnih in pridnih mladih, osredotočenih na razstavljanje aktualne študentske produkcije izven konteksta in prostora izobraževalnih institucij. Ker 7:069 nima stalnega prostora, deluje po principu pop-up galerije in gostujočih razstav. Vesela sem sodelovanja, ki je zelo profesionalno in prijetno - Galerija 7:069 samo tako naprej! 😊

Sledila bo razstava KONS-a, platforme za sodobno raziskovalno umetnosti, ki je še v galeriji nismo gostili. Pogovori tečejo tudi že s Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, ki pripravlja Festival oblikovanja, ki ga vsa leta gostimo … Srčno upamo, da bodo razmere dopuščale njihove izvedbo tudi v fizični obliki.

Hkrati tečejo pogovori in Zoom sestanki o izvedbi poletne razstave ilustracij mednarodnega projekta Ljubi me, ne ljubi me. Z avtorico Ano iz Kreativne mreže Zagreb in Lutkovnim gledališčem smo že lani dogovorili sodelovanje, ki ga nadvse nestrpno pričakujemo. Razstava gostuje vsako leto v drugi državi, ki povabi k sodelovanju več domačih ilustratorjev, da ustvarijo ilustracijo na naslovno temo. Kuratorstvo sem zaupala Maši, vodji Centra ilustracij, ki že zbira mlade slovenske ilustratorje, ki jih bomo povabili k sodelovanju. Razstavo bomo izvedli v sproščenem poletnem času, kar lepo pritiče ljubezenski tematiki. Ob krovni razstavi v galeriji Media Nox bo Lutkovno gledališče Maribor pripravilo v svojem razstavišču tudi spremljevalno razstavo otroških in dijaških ilustracij na isto temo.

Veš čas me zaposluje tudi organizacija že 27. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti - MFRU. Izvedba je planirana v mesecu oktobru, držimo pesti, da nam ga bo uspelo izvesti tudi v fizični obliki, kar nam lani, zaradi pandemije, kljub vsemu vloženemu delu in stresu, ni uspelo. Veselim se sodelovanja z novo programsko vodjo Aleksandro, s pomočjo katere trenutno že potekajo dogovori z izvedbeno ekipo ter s sodelujočimi umetniki. Ne smem pozabiti tudi zelo produktivnega Miho, ki je »tihi« programski oče festivala. Te dni teče beseda o rdeči niti festivala, ki bo osnova vseh umetniških instalacij, VR performansev, predavanj in preostalega programa. Ob preverjenih festivalskih stalnicah se tako obetajo tudi številne novosti, prav vsi pa držimo pesti, da nam COVID oktobra ne bo ponovno krojil usode festivala.

Za konec pa malo za hec: kot piše knjiga K**c gleda, moramo tako reči vsem stresnim situacijam na katere nimamo vpliva, ter preprosto uživati v potovanju, ker smo tukaj in sedaj res zelo zelo kratek čas… Torej k**c gleda korono! 😊

 
foto: Janez Klenovšek

foto: Janez Klenovšek