Sproščanje stresa ob gongih in hipnozi

V soboto, 1. 8., smo v parku pred MKC Maribor v okviru programa Stresi stres izvedli delavnico Hipnoza in sproščanje ob zvokih gonga, ki je potekala pod geslom »S pogledom vase do lažjega spoprijemanja s stresom«.

Delavnico sta vodili sta Mirjam Fašmon iz Društva študentov psihologije Maribor in Vesna Rečnik Šiško iz Društva Pretakanje.

Udeleženci so v prvem delu delavnice spoznali različne dejavnike, ki vplivajo na stres in kako jih prepoznati pri sebi ter nekaj tehnik soočanja s stresom. Poudarek je bil na hipnozi, ki je lahko zelo učinkovita tehnika pri soočanju s težavami, spreminjanju posameznikovih prepričanj, občutkov in tudi vedenj. Sledila je izvedba hipnoze v skupini.

Drugi del delavnice je bil namenjen sprostitvi ob zvokih gonga, kristalne harfe, tibetanske posode in drugih inštrumentov. Na koncu so se udeleženci tudi sami lahko preizkusili v igranju na gong.

Nekaj utrinkov iz delavnice si lahko ogledate spodaj, mi pa že nestrpno čakamo na naslednjo edicijo delavnic Stresi stres!

O PROGRAMU STRESI STRES

Program Stresi stres se je začel maja 2019, ko je skupina prostovoljcev MKC Maribor v okviru projekta Za zdravje mladih 2.0 izvedla lokalni program »Stresi stres, s čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom«.

Osrednji namen programa Stresi stres je ozaveščanje mladih o pomenu duševnega zdravja ter delovanje na področju ohranjanja in krepitve varovalnih dejavnikov duševnega zdravja med mladimi s pomočjo praktičnih in uporabnih vsebin. Lansko leto je bil poudarek na krepitvi zavedanja in na učenju strategij spoprijemanja s stresom, kjer smo se naslonili na tehnike čuječnosti (angl. mindfulness). S programom delujemo tudi na področju promocije zdravja in zdravega življenjskega sloga na splošno.

UTRINKI DOGAJANJA

foto: Danilo Majhenič in arhiv Društva Pretakanje