MKC blog #1: MKC Maribor v času razsajanja pandemije

Ustvarjalnost ne počiva, niti v času samoizolacije! Zato v Mladinskem kulturnem centru Maribor tudi v teh dneh pospešeno skrbimo za dogajanje in aktivnosti na področjih mladine in kulture, ter jih, izrednim razmeram primerno, pospešeno selimo v virtualni svet.

O tem, zakaj in kako se aktivnosti MKC Maribor selijo v digitalni svet je tokrat spregovorila direktorica MKC Maribor - Marja Guček:

“Sodelavec, velik zagovornik digitalizacije, se je pred časom pohecal, da si ni mislil, da nas bo tako  mala stvar kot je virus, pripeljala do tega, da nas spodbudi (hmmm, prisili), da začnemo intenzivneje razmišljati o tem, kako vsebine preseliti v digitalno okolje. No, pa smo se preselili – sestanki, informiranje nas samih in drugih, klepeti, vprašanja o tem, kako smo ali smo zdravi ali potrebuje kdo pomoč, aktivnosti… vse smo preselili v digitalno okolje.

V prvih dveh tednih smo ponotranjili sestanke izvedene na daljavo, Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki ga že 22 let izvajamo v drugi polovici aprila, smo prestavili v drugo polovico leta, junijski festival Jazz' ma mlade še drži svoje termine, z ekipo Mednarodnega festivala računalniške umetnosti, ki poteka v oktobru, se nagajivo hecamo, da ga ne prestavljamo.

V prvih dveh tednih smo na različnih kanalih ponudili to, kar lahko zelo na hitro glede na situacijo – vsebine, ki so že bile pripravljene v formatu za spletno okolje in arhivske posnetke. Vsi programski sodelavci pa že pripravljajo nove vsebine s katerimi se bomo prilagodili novi situaciji. Ob tem se odpira niz novih vprašanj in izzivov – kako dolgo lahko izvajamo aktivnosti samo v virtualnem svetu, kako odreagirati na trenutno zasičenost virtualnega sveta s podobnimi vsebinami… Osebnega stika z mladimi pa ne odtehta prav noben digitalni stik. 

Že v februarju smo naredili plan, da tudi MKC Maribor in Hostel Pekarna dobita svoj Instagram profil. Tako da od prejšnjega tedna nas najdete tudi na @mkcmaribor in @hostelpekarna. Nadgrajujemo tudi spletni novičnik in z današnjim dnem uvajamo tedenski splošni novičnik (nanj se lahko prijavite na tej povezavi), v katerem bomo predstavili aktivnosti, ki jih izvajamo oz. načrtujemo. Sedaj smo spletne novičnike po večini ločevali glede na vsebinska področja, v prihodnje pa želimo krepiti informiranje o vseh naših aktivnostih. 

S sodelavci veliko razmišljamo o tem, kako lahko pomagamo ustvarjalcem na področju kulture in mladinskega sektorja, ki jih je oz. jih bo situacija zelo prizadela. MKC Maribor je že sedaj vključeval v načrtovanje in izvajanje aktivnosti veliko nevladnih organizacij, samostojnih kulturnih izvajalcev iz lokalnega okolja. V stiku z izvajalci ostajamo tudi sedaj, sproti jih obveščamo o aktivnostih, ki jih sedaj zaenkrat prestavljamo in ne odpovedujemo. Vsaj dokler nas ne doleti drugačna realnost in bomo morali spreminjati letne plane. To potem ne bo vplivalo samo na nas, ampak posledično tudi na mnoge organizacije in posameznike s katerimi sodelujemo.

Tudi ekipa MKC Maribor dela v okrnjeni obliki, tretjina sodelavcev je na čakanju na delo doma. Najhujše je ekipi Hostla Pekarna, izključno tržnega programa MKC Maribor, ki je odvisen od razmer v turizmu. Tudi, ko bomo že lahko popili kavo ali čaj na terasi najljubše kavarne, bodo nekatere panoge še vedno čutile posledice epidemije. In že sedaj lahko z gotovostjo trdimo, da bodo hostli ter celotna veja turizma potrebovali še kar nekaj časa, da bodo procenti nočitev podobni tistim izpred marca 2020.  Ampak tudi v takšni situaciji se najde pozitivna zgodba. Da prazne kapacitete Hostla Pekarna sedaj ne samevajo, jih že dober teden uporablja medicinsko osebje UKC Maribor.  

In to ni edina pozitivna zgodba – ekipa konSa, Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, zaključuje dogovore, ki bodo že kmalu pripeljali do novih primerov dobrih praks sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem.     

Sodelavka se je pohecala, da sem začela z delom v obdobju zanimivih izzivov – da ko to preživimo, bodo vsi prihodnji izzivi izgledali malenkostni. So pa vedno vsi izzivi lažji, če jih rešuješ z ekipo, ki je pripravljena na sodelovanje in na katero se lahko zaneseš. In to MKC Maribor ima.”

O dogajanju na MKC Maribor vas bomo redno obveščali tudi v prihodnje, najnovejše novičke in informacije pa lahko, kot vedno, najdete na naši spletni strani, kanalih na družbenih omrežjih in novičnikih.

foto: Žan Lebe

foto: Žan Lebe