Spletno dogajanje v galeriji Media Nox

Da preprečimo širjenje novega virusa COVID-19, smo tudi v Galeriji Media Nox likovno dejavnosti selili na splet. Glede na to, da smo že vrsto let dejavni tudi na tak način, nam to ne predstavlja težav.

Če še niste, je sedaj pravi čas, da spoznate našo spletno galerijo WEB NOX, kjer vam nudimo digitalno obliko razstav ter predstavitve mlajših avtorjev, prav tako pa imamo izvrstno likovno ponudbo v spletni trgovini, vse dosedanje razstave pa so prav tako predstavljene na naši spletni strani www.medianox.org!

 

VIDEO SPREHOD PO RAZSTAVI, GLASOVANJE ZA NOVA DELA V SPLETNI TRGOVINI IN POMIRJUJOČE ILUSTRACIJE KRAJIN … 

Ker ne morete k nam, pridemo mi k vam! V tem trenutku je na ogled razstava NIČNINIČ, mlade mariborske umetnice ŠPELE KOBAL. Namesto v galeriji na Židovskem trgu, si jo lahko ogledate na našem Facebook ter Instagram profilu, kot tudi na spletni strani galerije, kjer lahko preberete še katalog razstave in avtoričine kratke misli ali zgodbe in si ogledate več fotografij. Dela so zanimiva kombinacija abstraktne slike z akrilom ter figuralne risbe z ogljem. Težje si je sicer predstavljati velike formate slikarskih del, je pa zato njihova vsebina postala še bolj aktualna. Avtorica namreč publiko nagovarja, da so njena dela, kljub motivom in barvam, »nepopisan list« in prav ljudje so tisti, ki ustvarijo zgodbo videnega. Razstava je pospremljena s citatom: »Svet ki ga vidimo, je samo odsev našega lastnega referenčnega okvirja - prevladujočih idej, želja, čustev v naših umih …« Morda nas razstava zato optimistično pospremi v prihajajoče dni in nas spomni, da je vsak izmed nas odgovoren za umirjanje trenutne situacije in preprečevanje virusa, zato: ostani doma!

Špela Kobal (1988, Maribor)

Leta 2011 je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Že v času študija se je pričela aktivno ukvarjati s tetoviranjem ter pretežen del časa posvetila tej ustvarjalni smeri, ki je sčasoma postala tudi njen lasten in unikatni umetniški izraz, ki presega zgolj obrtništvo. Pri svojem delu je nenehno iskala navdih v najrazličnejših zvrsteh umetnosti in v tetoviranje vnesla elemente klasične umetnosti, kar sicer ni pogosto.

V letu 2018 se je ponovno posvetila ustvarjanju, predvsem slikanju ter kiparjenju.

Več informacij na:
https://iamdada.blog
https://www.instagram.com/da.da_._/

 

delo: NIČ 0.1, 2020, akril in oglje na platnu, 93 x 100 cm

delo: NIČ 0.1, 2020, akril in oglje na platnu, 93 x 100 cm

 

SPLETNA RAZSTAVA WEB NOX: GORAN MANGOTIĆ - ŽIVLJENJE (1987)

Goran Mangotić se je rodil v Novem mestu, trenutno pa že več let živi in ustvarja v Mariboru. Študiral je na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Živih barv v Goranovih delih ni zaslediti, saj ga je zanimalo risanje le z eno, in sicer črno. Tako sta njegovi najljubši orodji črnilo in pero ali precizni flomastri različnih debelin. Poslužuje se razmeroma redke tehnike: risarskega pointilizma, ki ga večkrat sicer zasledimo poimenovanega kot »stippling« ali »dotwork«. Svoja dela počasi in premišljeno gradi iz tisoče drobnih pik, ki z različno gostoto dosegajo različne odtenke sivine. Ta oblika dela je zelo dolgotrajna in opazovalcu morda dolgočasna ter brez »akcije«, umetniku pa predstavlja obliko meditacije.

Koliko ur ustvarja njegove miniaturne ilustracije s kontemplativnimi motivi iz narave, med katerimi so mu še posebej ljubi gozdovi in visoka drevesa … vse to in še več si lahko preberete v krajšem intervjuju z avtorjem na spletni strani: www.medianox.org/goran-mangotic.

delo: Goran Mangotić, Skozi gozd - flomaster A3 (297 x 420 mm)

delo: Goran Mangotić, Skozi gozd - flomaster A3 (297 x 420 mm)

 

 GLASUJTE ZA ILUSTRACIJE JANJE KOSI IN NAM POMAGAJTE SOUSTVARJATI SPLETNO TRGOVINO!

Med 18. in 31. marcem bo na Facebook strani Galerije Media Nox in MKC Maribor potekalo zanimivo glasovanje, pri katerem lahko sodeluje prav vsak od vas! Z malce sreče pa si lahko zagotovite tudi lično nagrado - med temi, ki boste oz. ste glasovali za zmagovalno ilustracijo Janje Kosi bomo izžrebali tri, ki boste po pošti prejeli print všečkane ilustracije v velikosti 30 x 30 cm!

V pomladnih mesecih smo želeli ponudbo trgovine prevetriti in zato na Facebook strani objavljamo 10 novih ilustracij JANJE KOSI, 5 tistih, ki bodo s strani publike dobile največ všečkov pa bodo postale del ponudbe galerijske spletne trgovine. Zagotovo bo šlo na tesno, saj so ilustracije zelo zanimive, govorijo namreč o vsakdanu, kjer se lahko prepozna vsakdo izmed nas.

Janja Kosi je mlada mariborska ilustratorka, ki trenutno dokončuje magistrski študij slikarstva na ALUO v Ljubljani, njene ilustracije pa so vas mnoge že navdušile, saj jih še zmeraj zelo uspešno prodajamo preko galerijske spletne trgovine.

Za svoje favorite lahko glasujete na tej povezavi.

avtorica: Janja Kosi

avtorica: Janja Kosi