MKC blog #21 - Kako zaključujemo leto 2020?

Na MKC Maribor z 21. epizodo zaključujemo z letošnjo serijo blogov zaposlenih o aktualnem dogajanju in našem delu. Zadnji #MKCblog v 2020 je pripravila direktorica Marja Guček, v prihajajočem letu pa vas vabimo k spremljanju novih izzivov, razmišljanj in dogodivščin.

Kako zaključujemo leto 2020?

V tem letu smo s sodelavci pripravili 21 blogov.  Do njih verjetno nikoli ne bi prišlo, če se nam ne bi zgodil 13. marec, ko je naša nova realnost postalo delo od doma, vsaj za večino sodelavcev. Blogi so nastali kot eden izmed odgovorov na to, kako širši javnosti pokazati kaj počnemo sedaj, ko delamo drugače, ampak delamo naprej. Skozi zapise pa z bralci nismo delili samo zapisov o našem delu, ampak smo odkrili tudi dele nas, ki bi drugače mogoče ostali skriti. Izvedeli smo npr., da Eva rada pije kavo z mačko v naročju, da Sonja igra ping pong, kdo je bil Petrin učitelj filozofije na gimnaziji …

Vse bloge smo zbrali na enem mestu in so, ter bodo ostali dostopni na mkc.si/mkcblog. Vabljeni k prebiranju, da nas tako spoznate ne samo kot »koordinatorje in organizatorje programov« ali kot »strokovne sodelavce«, ampak tudi kot someščane, osebe z zanimanji, podobnim vašim.

S tem zadnjim zapisom naj bi nekako zaokrožili leto 2020. Tudi v upanju, da se januarja vrnemo v »stare« tirnice, torej da bomo ponovno vsi sodelavci delali iz svojih službenih prostorov, da bo galerija polna ljubiteljev likovne umetnosti, da bo v popoldnevih iz Kulturnega inkubatorja moč slišati vrisk otrok na različnih delavnicah, da bomo v Hostlu Pekarna gostili udeležence različnih mednarodnih skupinskih aktivnosti. Da ne bomo za izvedbo aktivnosti imeli planov B, C, D, ki bodo odvisni od trenutnih vladnih ukrepov.

Do 2021 nas loči še slab dan, mi pa ostajamo v podobni situaciji , kot je bila v marcu 2020. Od 16 zaposlenih jih 7 delo opravlja od doma (ob sodelavki, ki je odsotna zaradi koriščenja porodniškega dopusta). Odredbe o delu od doma so se pred dnevi podaljšale v leto 2021 in mislim, da z blogi še nismo zaključili in se bodo v letu 2021 v takšni ali drugačni obliki nadaljevali. Sedaj upamo, da bomo lahko festival, ki ga izvedemo v prvih mesecih leta, literarni festival Slovenski dnevi knjige, že lahko izvedli na odprtem, sredi mesta.

Kakšno oceno bi dali letu 2020 ob njegovem zaključku?

V letu 2020 smo letni plan dela kar 2x dopolnjevali, saj je MKC Maribor prevzel v izvajanje dodatne projekte oz. pridobil dodatna finančna sredstva. Dodatna finančna sredstva smo pridobili za izvajanje treh projektov podprtih z evropskimi sredstvi – dveh, pri katerih smo bili partnerska organizacija in smo ju v letu 2020 tudi že zaključili, s tretjim projektom, kjer smo pa nosilni partner, pa bomo šele prav pričeli v letu 2021. Dodatni projekti, ki smo jih prevzeli v izvedbo, so nastali na podlagi sodelovanja z Mestno občino Maribor – prvič smo bili partnerji Kariernega sejma Maribor, ki je letos potekal v virtualni obliki, na pobudo Mestne občine Maribor pa smo v letu 2020 pričeli tudi z enoletnim preizkušanjem sistema Logbook, orodja, ki omogoča beleženje in spremljanje učinkov mladinskega dela. Leto pa zaključujemo zaenkrat še s skrivnim ploskanjem, saj smo uspeli zaključiti razvoj aplikacije Mladi Maribor, ki januarja prehaja v testno fazo, kmalu, kmalu pa jo bomo skupaj z Mestno občino Maribor tudi predstavili.

Kadrovsko smo se ošibili. Zmanjšana tržna sredstva Hostla Pekarna, ki je danes že 118 dan brez turistov, so pustila posledice tudi pri nas. Za vsaj delno »dihanje« hostla smo hvaležni UKC Maribor, ki v tem času pri nas gosti zdravstveno osebje, ki dela s covid bolniki.

Prostorom smo dajali nove namembnosti. Zapuščeni prostor bivše Modne hiše smo spremenili v razstavišče in osrednje dogajanje Mednarodnega festivala računalniške umetnosti ter v razstaviščno – produkcijski prostor modula konS. Očiščeni prostori so čakali na obiskovalce (vseh 5, kolikor bi jih lahko naenkrat prišlo) , ko smo čez noč izvedeli, da žal, tudi ob minimalnem številu oseb ter upoštevanju vseh priporočil, festival delimo na splet. Samo zaradi fleksibilnosti, iznajdljivosti vseh, tako sodelavcev, zunanjih partnerjev, avtorjev je uspelo, da je bil festival izveden v spletni obliki, konS pa je prostor kot produkcijsko središče uporabljal vse do konca leta.

V decembru smo izvedli Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji, ki je bilo prvič izvedeno v Sloveniji, v Mariboru. Tekmovalci so se namesto na ulicah Maribora spoznavali in tekmovali virtualno. Čestitke za odlično izvedeno delo so prihajale ne samo iz krajev v Sloveniji kjer je razvit slam, ampak tudi iz tujine. Izvedba je bila tako dobra, da so nam ponudili tudi že organizacijo naslednjega evropskega prvenstva. Naše sanje pa so postale večje – zakaj pa ne bi organizirali prvega svetovnega prvenstva?

Pred dnevi smo praznovali 27. rojstni dan in izvedli skorajda nemogoče – ekipa konS-a je izvedla video mapiranje Mestne hiše, kar je bilo naše darilo mestu. Ob pridobivanju informacij o tem kaj vse potrebujemo za izvedbo video mapiranja smo kar nekajkrat doživeli moment: »Aha, spet eni, ki se zanimajo za izvedbo, potem pa tega ne bodo naredili.« Iskreno, če ne bi imeli podpore Mestne občine Maribor in Zavoda za turizem Maribor, bi verjetno tudi mi iskali datum v letu 2021, ko bi lahko izvedli takšno svetlobno intervencijo v javnem prostoru. Eden tistih momentov, kjer se združita sreča in vztrajnost sodelavcev in nastane lepa, lepa zgodba. Ki jo bomo v letu 2021 nadgradili z novimi in daljšimi mapiranji.

Konec leta prav tako zaključujemo z izdajo nove knjige, po res dolgem času – na pobudo in pod uredništvom Toma Vebra smo izdali antologijo mlade LGBT+ literature, ki jo bo v letu 2021 moč kupiti v tiskani ter prvič tudi v e-obliki.

Za res končno piko na i pa smo pred dnevi ponovno dobili pozitivno informacijo o novem odobrenem projektu, sofinanciranem iz evropskih sredstev. Veseli!

Leto tako zaključujemo ne samo delovno, ampak že z novimi aktivnostmi za leto 2021. Zaradi Mitje, Mateje, Blaža, Sare, Line, Sonje, Petre, Doris, Žana, Željka, Duške, Maje, Darjana, Mihe, Eve, Zdenke,  Katje, Andreja in Štefke ter mnogih, mnogih zunanjih sodelavcev, smo kljub vsem nepredvidenim situacijam na katere nismo imeli vpliva, v letu izvedli večino aktivnosti, ki smo jih planirali na začetku leta, tekom leta pa prevzeli v izvedbo tudi nekaj dodatnih, za katere na začetku leta še nismo vedeli.  

In kaj nas čaka v letu 2021? Zagotovo ponovno spremembe in prilagajanje novim situacijam, kar smo pa že letos pokazali, da zmoremo. Postavljanje prioritet, da ne zaidemo s poti, opominjanje kdo je naša ciljana publika, strategija, da vemo kje želimo biti čez 5 let, digitalizacija ter skrb drug za drugega ter za okolje.

Leto 2020 zaključujem z mislimi hvaležnosti za vse lepo in dobro, kar se mi je zgodilo v tem letu. Za leto 2021 nam vsem želim veliko zdravja, miru in razumevanja. In prijaznosti.

Marja Guček

 
foto: Igor Unuk

foto: Igor Unuk