Banka idej: Trajnostna sprememba za mlade, okolje in šport

Izvajanje projektov v okviru Banke idej: Lokalni sklad za mlade z idejami je v polnem teku. V naslednjih tednih bomo tako v rubriki Banka idej predstavili prijavitelje. Tokrat se nam bo predstavil v nekoliko drugačni luči mariborski smučar Klemen Kosi, ki je v okviru razpisa prijavil idejo neškodljivega voska za smučarje.

"Kaj je bila prelomna točka, da si se odločil/odločila za ta projekt - kdaj si dobil/dobila navdih za projektno idejo, kako, zakaj? In zakaj prijava na razpis Banka idej 2020?"

KLEMEN: Tako kot v drugih industrijah se tudi v športu vse bolj vpeljuje trajnostne rešitve. Tako je ena izmed trajnostnih strategij, ki jih je vpeljala organizacija FIS, tudi uporaba trajnostnih voskov (maž, po domače) za smuči. Kot kaže, podjetja na tako hitro spremembo niso pripravljena saj je trajnostnih proizvodov malo in niso tako "hitri" kot trenutni tekmovalni voski. Podjetno žilico imam že od malega, z razpisom Banke Idej pa sem dobil priložnost svojo idejo tudi preizkusiti. Seveda bo tehnično znanje prispevala moja ekipa, sam se bom pa veselil, če nam uspe kaj narediti.

"Se ti zdi pomembno, da smo mladi "change-makerji", zakaj?"

KLEMEN: Vsak mlad športnik si želi narediti spremembo, še posebej na vrhu razvrstitve. Za to treniramo, za to živimo, ko pa nam uspe se pa tega izjemno veselimo. Tako vsem mladim, ne le športnikom, želim, da delajo spremembe. Najprej majhne, nato večje. Naj zraven uživajo in osebno rastejo.

"Kje smo po tvojem kot družba (mesto Maribor/Slovenija/svet) na področju trajnostnega razvoja in kaj bi še lahko izboljšali?"

KLEMEN: Veliko se omenja trajnostne rešitve in veliko se poskuša. Menim, da je to prava pot. Tako kot športniki poskušamo trajnostno vzdrževati kondicijsko pripravljenost in poslušati telo, je potrebno poslušati naravo in strmeti k ravnovesju.

"Če se ozremo 20 let v prihodnost: po čem si želiš, da si te ljudje z vidika trajnostnih sprememb in razvoja zapomnijo - kakšna želiš, da je "tvoja zapuščina" trajnosti?"

KLEMEN: Želim si, da se me zapomnijo kot edinega alpskega smučarja, ki si je pred sezono polno sprememb in negotovosti sam z ekipo naredil trajnosti vosek in z njim zelo uspešno tekmoval. Nato pa se bi to razvilo še v večjo zgodbo, mogoče lastno podjetje. Želel bi si pustit pečat kot oseba, ki je imela vpliv naredit velike stvari na področju trajnostnih sprememb in okolju prijaznega zimskega športa.

In še čisto mimogrede ... "Kaj je tisto, kar te motivira zjutraj, da se "lotiš" dneva brez obotavljanja?"

KLEMEN: Vsak trenutek obotavljanja pomeni, da te konkurenca lahko prehiti. Zjutraj me motivira tudi svež oster zrak na belih strminah. Saj že zgodaj ob jutranji zori začnemo s treningi. Kaj je to obotavljanje? :) 

O projektu:

Ideja se je začela ob razmišljanju kako bi lahko zmanjšal odtis na okolje in izboljšal pogoje mladih športnih upov in mladine, ki si želi smučati in jim omogočil, da to počnejo brez, da bi bili izpostavljeni nevarnim hlapom voskov in jih te puščajo v naravo tako v času voskanja kot ob sami smuki. Želim si, da bi lahko smučali brez posledic na zdravje in okolje.