Banka idej: Park za vse

Izvajanje projektov v okviru Banke idej: Lokalni sklad za mlade z idejami je v polnem teku. V naslednjih tednih bomo tako v rubriki Banka idej predstavili prijavitelje. Kot prva se nam bo predstavila Petra Eder, ki je v okviru razpisa prijavila Park za vse.

"Kaj je bila prelomna točka, da si se odločil/odločila za ta projekt - kdaj si dobil/dobila navdih za projektno idejo, kako, zakaj? In zakaj prijava na razpis Banka idej 2020?"

PETRA: Ideja se je porodila ob druženju na tem območju, saj je res lep park z veliko neizrabljenega potenciala. Park se mi je zdel pust in prazen, videla sem veliko možnosti izboljšave. Razpis Banke idej se mi je zdel odlična priložnost, ki bi jo bilo škoda izpustiti.

"Se ti zdi pomembno, da smo mladi "change-makerji", zakaj?"

PETRA: Mislim, da imamo mladi veliko idej, kako bi lahko nekaj že obstoječega obnovili in izboljšali ali pa naredili nekaj povsem novega, inovativnega. Mladi na spletu najdemo zares veliko različnih idej, ki jih nato prenesemo v lokalno okolje. Velik vpliv ima tudi vse bolj dostopno potovanje v tujino, kjer lahko prav tako dobimo veliko novih idej za uresničitev.

"Kje smo po tvojem kot družba (mesto Maribor/Slovenija/svet) na področju trajnostnega razvoja in kaj bi še lahko izboljšali?"

PETRA: Kaže, da se trendi obračajo na bolje. Vse več je ozaveščanja o tej tematiki in primerov dobrih praks.

"Če se ozremo 20 let v prihodnost: po čem si želiš, da si te ljudje z vidika trajnostnih sprememb in razvoja zapomnijo - kakšna želiš, da je "tvoja zapuščina" trajnosti?"

PETRA: Mislim, da se mora vsak po svojih močeh truditi, da naredi kar največ kar je v njegovi moči ali vsaj ne škoduje okolju.

In še čisto mimogrede ... "Kaj je tisto, kar te motivira zjutraj, da se "lotiš" dneva brez obotavljanja?"

PETRA: Trudim se, da bi vsak dan naredila vsaj kak majhen korak proti ciljem in sanjam, ki jih imam. Pri tem me navdihuje tudi misel Pabla Picassa: The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away. 😊

O projektu:

Ureditev okolice na območju Kulturnega centra Pekarna z namenom ohranjanja te kulturne dediščine, višanja kreativnosti prostora in privabljanja mladih, saj bi to območje z novo ureditvijo predstavljalo lep in urejen prostor za druženje, ki ga v MOM mladim primanjkuje. S pomočjo tega projekta se bo kakovost življenja na tem območju pomembno zvišala, tako za prebivalce v bližini, za zaposlene na območju kulturnega centra Pekarna, kot tudi za mlade in turistične obiskovalce hostla, ki se bodo tam redno ali občasno družili in preživljali kakovosten prosti čas. Predvideno je, da bo ureditev okoljsko trajnostna in bo imela tudi dolgoročno pozitivne družbene učinke na vse prej omenjene deležnike.