Kvir abeceda: Za vidnost in sprejetost LGBTQIA+ mladih

Maribor skozi rožnata očala ponosno predstavlja Informativno-kreativno publikacijo LGBTQIA+ terminologije KVIR ABECEDA: Za vidnost in sprejetost LGBTQIA+ mladih. Za zdaj še v digitalni obliki, kmalu pa tudi v tiskani.

V mesecu maju nam je postalo jasno, da 2. Parada ponosa v Mariboru vsaj v juniju ne bo izvedljiva. Skupina prostovoljk_cev Maribor skozi rožnata očala je začela z iskanjem alternativnih aktivnosti in rodil se je Mavrični junij v Mariboru. Poleg zabavnih vsebin – filmskih večerov in »queer à la carte« - smo ponudile_i tudi izobraževalne vsebine.

Tako je na našem Instagram profilu potekala Kvir abeceda – serija objav, v okviru katerih smo si pobliže ogledati kratico LGBTQIA+. S projektom smo odgovorile_i na vprašanja o tem, kaj kratica pomeni in koga posamezne črke zastopajo, in njeno zgodovino. Kvir abeceda je bila dobro sprejeta, zato smo se odločile_i, da iz serije Instagram objav nastane publikacija.

Avtor besedila Matej Behin, o publikaciji pravi: »Skupnost LGBTQIA+ je velika. Tako kot se spreminja in razvija naše razumevanje spolnih identitet in orientacij, se spreminjajo tudi imena zanje. Publikacija orisuje le majhen del naše zgodovine in vedno se lahko naučimo še več. Ampak vsaka zgodba se prične z besedo in vsaka beseda se prične s črko. V Kvir Abecedi skupaj raziskujemo, kdo stoji za črkami, da bomo z boljšim razumevanjem lahko bolje prisluhnili njihovim zgodbam.«

Posebne zahvale gredo Mateju Behinu, ki je pripravil besedilo ter Nikiti Arslanovski in Zali Šeško, ki sta besedilu dodale grafično podobo.

O avtorjih:

Matej Behin, v letu 2020 prvič prostovoljec pri Maribor skozi rožnata očala, vendar z dolgoletnim zanimanjem za tematike skupnosti LGBTIQ+ ter drugih manj vidnih ali marginaliziranih skupin. Diplomiral je iz angleškega jezika in umetnostne zgodovine, nakar se je za kratek čas pridružil angleški redakciji Radia Slovenia International, kjer je gradil interes za novinarstvo. Do leta 2019 je kot izvajalec učne pomoči na osnovni šoli delal predvsem z otroki z učnimi primanjkljaji ter vedenjskimi in drugimi posebnostmi, pogosto iz socialno ogroženih družin. Kompetence vključujejo komunikacijske in organizacijske spretnosti, s katerimi bo prispeval k načrtovanju aktivnosti in mobilizaciji udeležencev, pa tudi sporočanju, promociji in komunikaciji z mediji ter oblikovanju vsebine, še posebej v angleškem jeziku.

Nikita Arslanovski je mlada prostovoljka, ki se je ekipi Maribor skozi rožnata očala pridružila leta 2020. Njene predhodne prostovoljske izkušnje so predvsem v domeni dela z otroki; v Pika dnevnem centru Maribor je nudila učno in psihosocialno pomoč otrokom iz socialno ogroženih ozadij, prav tako pa je vodila delavnice o zdravih odnosih in spolni vzgoji po londonskih šolah, v sklopu prostovoljstva za študentsko dobrodelno ustanovo Sexpression:UK. V Angliji obiskuje dodiplomski študij nevroznanosti in je aktivna članica študentskega odbora svoje fakultete. Ima razvite komunikacijske, organizacijske in tehnične sposobnosti, zato bo pri projektu soorganizirala aktivnosti ter ustvarjala in objavljala medijske vsebine tako v slovenskem kot v angleškem jeziku.

Zala Šeško je prostovoljila pri Maribor skozi rožnata očala v letu 2018, ekipi se je ponovno pridružila leta 2020. Sodelovala je tudi pri Greenpeace Slovenija, trenutno pa je aktivna predvsem v okviru študentske organizacije v Londonu, kjer se kot članica organizacijskega odbora organizirane LGBTQIA+ iniciative na kampusu zavzema za vidnost in obravnavo dotičnih tematik na območju univerze. Z združenim študijem računalništva in umetnosti ter fotografskim delom je pridobila tehnične spretnosti, ki jih bo implementirala pri oblikovanju vizualnih vsebin in promociji, hkrati pa bo pridobljene komunikacijske in organizacijske kompetence uporabila pri izpeljavi dogodkov.

Kopija dokumenta 4.png