Festival Mladi Maribor se predstavi

Danes, v sredo 25. septembra, je v Kulturnem inkubatorju potekala novinarska konferenca pred pričetkom letošnjega šestega Festivala Mladi Maribor, ki bo med 30. septembrom in 15. oktobrom letos pod geslom “Najdi me!” vzpodbujal mlade k obisku in vključevanju v aktivnosti, ki jih ponujajo mariborske mladinske organizacije.

Projekt je letos strnjen v dva tedna, znotraj katerih se bo zvrstilo več kot 20 brezplačnih dogodkov za mlade, predstavile pa se bodo tudi realizirane ideje, ki so bile izglasovane v okviru pilotnega projekta participativnega proračuna za mlade Com'on Maribor ter projekt EYE-Net, ki ga je podprla Evropa za državljane, dogodki pa bodo digitalno podprti na socialnih omrežjih in spletni strani festivala.

Na novinarski konferenci so letošnje festivalsko dogajanje predstavili:

  • Željko Milovanovič, vodja festivala in projekta Com'on Maribor

  • Marko Lük, koordinator festivala

  • Maja Lamovšek, koordinatorica projekta EYE-Net

Marko Lük, koordinator festivala

“Mariborske mladinske organizacije so zelo aktivne v svojem delovanju, a informacije o njihovih vsebinah in aktivnostih mnogokrat ne pridejo do vseh ciljnih publik. Zato je osnovno poslanstvo Festivala Mladi Maribor promocija prav teh organizacij in aktivnosti, ki jih izvajajo tekom celotnega leta. To poslanstvo bomo letos izvajali skozi več pristopov - na javnih mestih bomo v Mariboru postavili smerokaze, ki bodo obveščali mlade o bližnjih mladinskih organizacijah; same dogodke in vsebine smo združili v dvotedenski festivalski program, ki zaobjema več kot 20 posameznih dogodkov; hkrati pa izvajamo promocijsko akcijo v sodelovanju s podjetjem Rog Bikes, s katero mlade informiramo na terenu.”

“Letošnji festival ima ob navedenem tudi dve dodatni razsežnosti - v sklopu festivalskega dogajanja se bodo predstavili kar štirje izmed petih zmagovalnih predlogov za trajnostno izboljšanje Maribora, ki smo jih zbrali in izbrali v sklopu projekta Com’on Maribor, hkrati pa se bo v času festivala v Mariboru predstavil mednarodni projekt European Youth Engagement (EYE) Network. Vsi dogodki in aktivnost v sklopu festivala so brezplačni, s čimer želimo zagotoviti njihovo maksimalno dostopnost za vse ciljne publike.”

Željko Milovanovič, vodja mlad. programov na MKC Maribor in projekta Com’on Maribor

“Poslanstvo projekta Com’on Maribor - participativnega proračuna za mlade je mladim omogočati in jih motivirati k udejstvovanju v lastnem družbenem prostoru, s čimer se pokriva tudi s poslanstvom Festivala Mladi Maribor ter javnega zavoda MKC Maribor. V ta namen smo letos pilotsko izvedli participativni proračun za mlade, namenjen izboljšanju življenja v mestu. Izmed vseh pobud smo pet, ki so na spletnem glasovanju prejele največ glasov meščank in meščanov, finančno in organizacijsko podprli. Ti predlogi bodo v prihodnjih tednih doživeli premierno predstavitev - predstavitveni turnir v bubble (zorbing) nogometu (30. 9.), otvoritev nove panoramske točke na Kalvariji (3. 10.), predstavitev projekta Seks inštruktorji, namenjenega kreativnega seznanjanja mladih s spolno vzgojo (8. 10.), otvoritev e-klopce na sončno energijo  pred Srednjo elektro-računalniško šolo (9. 10.). Peta pobuda - enotedenska šola urbanih plesov - pa se bo zgodila nekoliko kasneje, v času krompirjevih počitnic. Naša vizija je, da se bo projekt po letošnji uspešni pilotski izvedbi v sodelovanju z Mestno občino Maribor nadaljeval tudi v prihodnje.”

Maja Lamovšek, koordinatorka projekta EYE-Net

“Projekt European Youth Engagement Network izvajamo v sodelovanju z mestno občino Novi Sad, ki letos nosi naziv Evropska prestolnica Mladih, v letu 2020 pa naziv Evropske prestolnice kulture. Gre za mednarodni projekt s partnerji v Sloveniji, Srbiji, Hrvaški, Italiji in na Hrvaškem. V Mariboru ga bomo izvajali v sodelovanju z MoM, društvom Moment in MKC Maribor, z njim pa želimo vzpodbuditi mlade k vključevanju na področjih aktivnega državljanstva, kot so definirani s strani Evropske unije. Projekt je sestavljen iz delavnice, petih festivalov in mednarodne konference, ki se bo odvila v Subotici na mednarodnem gledališkem festivalu Desiree station. V Mariboru bomo v sklopu aktivnosti premierno predstavili pet mladinskih gledaliških predstav na temo solidarnosti, begunske krize, evroskepticizma, antifašistične tradicije in pravic žensk, po vsaki predstavi pa bo potekala intenzivna debata s publiko. Izvedle se bodo 10. in 11. oktobra v prostorih Srednje elektro-računalniške šole Maribor, ena pa tudi v prostorih GT22.”

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni povezavi mladimaribor.si/festival ali pa dogajanje spremljate na našem Facebook dogodku.

UTRINKI NOVINARSKE KONFERENCE

foto: Žan Lebe