Festival Mladi Maribor: Najdi me!

Festival Mladi Maribor med 30. septembrom in 15. oktobrom letos pod geslom “Najdi me!” vzpodbuja mlade k obisku in vključevanju v aktivnosti, ki jih ponujajo mariborske mladinske organizacije.

V Mariboru deluje veliko izjemno aktivnih mladinskih organizacij, ki se na mnogih področjih ukvarjajo z različno mladinsko problematiko ali pa organizirajo raznovrstne prostočasne aktivnosti. Od kulture, športa, prostovoljstva, glasbe in aktivnega preživljanja prostega časa do aktivnega državljanstva. Žal zaradi pomanjkanja sredstev za promocijo njihov glas preveč krat ne doseže mladih, saj večina mladinskih organizacij deluje na prostovoljski bazi in z omejenimi finančnimi sredstvi. Zato pri MKC (Mladinski kulturni center) Maribor že šesto leto organiziramo festival Mladi Maribor, katerega glavni cilj je predstavitev in promocija njihovih aktivnosti.

Projekt je letos strnjen v dva tedna, znotraj katerih se bo zvrstilo več kot 20 brezplačnih dogodkov za mlade, predstavile pa se bodo tudi realizirane ideje, ki so bile izglasovane v okviru pilotnega projekta participativnega proračuna za mlade ter projekt Eye-net, ki ga je podprla Evropa za državljane, dogodki pa bodo digitalno podprti na socialnih omrežjih in spletni strani festivala.

Festival smo zaradi večje preglednosti razdelili na tri glavne aktivnosti:

Postavitev smerokazov

Veliko mladih ne ve natančno kje se nahajajo organizacije, ki pripravljajo aktivnosti za njih. Zato bomo na frekventnih lokacijah v Mariboru postavili smerokaze z imeni mladinskih organizacij, ki bodo kazali v smer, kjer se nahajajo, obenem pa jih s to intervencijo v javni prostor tudi dodatno izpostavili.

Predstavitev projektov v okviru razpisa Com’on Maribor

V okviru evropskega projekta Com'on Europe, je MKC letos izvedel pilotni projekt participativnega proračuna za mlade, kjer so mladi prijavili pobude kako bi izboljšali mesto, kasneje pa so prebivalci Maribora izmed prijavljenih izglasovali 5 projektov, ki se bodo do konca leta izvedli. Štirje izbrani projekti bodo predstavljeni v okviru festivala Mladi Maribor.

Izvedba projekta EYE-Net

Projekt EYE-Net (European Youth Engagement Network) je mednarodni mladinski kulturni projekt s podporo programa Evropa za državljane, v katerem mladi iz Srbije, Hrvaške, Madžarske, Italije in Slovenije skozi gledališke predstave in pogovore z občinstvom obravnavajo pet aktualnih tem: evroskepticizem, enakost žensk, solidarnost, migracije in anti-fašizem. Predstave in diskusije se bodo v četrtek, 10. in v petek, 11. oktobra dogajale na Srednji elektro-računalniški šoli v Mariboru.

Povrhu vsega pa bomo

Podelili urbano kolo Pony

Da mlade še bolj vzpodbudimo k obisku mladinskih organizacij in aktivnosti, ki potekajo v njih, smo se povezali s podjetjem Rog, ki je oživelo svojo legendarno linijo Pony koles in enega od njih bomo med promocijsko akcijo festivala podarili tistemu, ki bo na socialnih omrežjih objavil najbolj izvirno fotografijo.

Več informacij o nagradni igri kmalu na spletni strani in FB kanalih festivala!

Mladi Maribor_INSTA-OBJAVA_1 - resized.png