4. festival Jazz 'ma mlade se predstavi

V galeriji Media Nox je v torek, 28. maja 2019, potekala novinarska konferenca pred pričetkom četrtega festivala Jazz ‘ma mlade, na kateri so vodja festivala Željko Milovanovič, glasbeni selektor Vid Turica in koordinatorka spremljevalnega programa Petra Čeh predstavili letošnje vrhunce in festivalsko dogajanje.

Festival Jazz 'ma mlade bo med 31. majem in 14. junijem v sklopu treh petkovih večerov že četrto leto zapored združeval ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki se bodo predstavili mladi perspektivni umetniki ter z umetniškim dogajanjem oživeli Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

Željko Milovanovič, vodja festivala

“Festival Jazz ‘ma mlade, ki se je razvil iz istoimenskega glasbenega cikla, že četrto leto združuje glasbo in vizualno umetnost z izbrano kulinariko. Na letošnjem festivalu sodeluje 50 mladih umetnikov, podpora pa raste tudi s strani partnerskih organizacij. Letos se dogajanju kot razstavljalci in festivalski fotografi pridružujejo tudi dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki bodo ob petkih lovili goste v svoje objektive.”

“V letošnjem letu se trudimo še bolj približati konceptu “zero-waste” dogodka, kar pomeni da se s festivalom trudimo proizvajati čim manj oz. nič odpadnih snovi. Samo dogajanje je brezplačno in odprto za vsakogar, programski prispevek, s katerim se bodo krili programski stroški, pa se bo zaračunal ob kavciji za steklene kozarce. Vremenska napoved za vse tri dogodke je trenutno zelo dobra - pričakujemo tople in suhe večere - v primeru dežja pa se bo dogajanje prestavilo v Vinagovo klet.”

“Simbol tokratnega festivala je čebela. Ta ne simbolizira zgolj vračanja mladih umetnikov, ki kot čebele v panj prihajajo nazaj v rodne kraje, temveč so čebele hkrati naše nove “sodelavke”. Že nekaj tednov namreč ob sončnih dneh na Židovskem trgu predvajamo jazz glasbo, ob kateri se na osrednjem drevesu na trgu in okoliških rastlinah pasejo čebele, čigar čebelnjak se nahaja na strehi GT22 in je pod oskrbo Zavoda Razvoj. In prav ta med bo predstavljal rdečo nit letošnje ulične hrane, ki jo pripravljajo študenti VSGT Maribor pod mentorstvom Mojce Polak.

Vid Turica, glasbeni selektor festivala

“Glasbeni program bo tudi letos potekal v treh sklopih. Vsak večer bodo otvorili mladi obetavni jazz glasbeniki iz lokalnega okolja, sledil bo osrednji koncert, nato pa after jam session, namenjen improvizaciji, druženju in povezovanju.“

“Prvi petek bomo najprej prisluhnili dijakom Konservatorija za glasbo in balet, ki se lahko pohvali z nadstandardnim oddelkom za jazz in popularno glasbo pod vodstvom prof. Janeza Vouka, samo zasedbo pa vodi Gregor Zver. Na osrednjem koncertu večera pa bomo gostili nekdanjo dijakinjo nekdanjo dijakinjo Konservatorija - Mirno Bogdanovič,  ki se v rodni Maribor vrača iz Berlina. Je dobitnica nagrade Downbeat in članica Nemškega nacionalnega jazz orkestra, k nam pa prihaja z uveljavljenimi glasbeniki iz Velike Britanije, mednarodno zasedbo London Connection.

“Na drugem petkovem večeru bomo gostili skupino WCKD NATION, sestavljeno iz slovenskih glasbenikov, ki so se spoznali na študiju jazz glasbe v Celovcu in se pravkar vračajo iz turneje po baltskih državah, na katerih so predstavljali svoje nedavne izdaje. Njihova glasba je enkratna fuzija jazza s hip-hopom, soulom in R’n’B-jem, zaradi česar se jih še posebej splača slišati. Za uvodno dogajanje bo ta večer poskrbela Urška Starovasnik, ki bo s svojim kvartetom predstavila program s katerim se pripravlja na diplomo.”

“Zadnji večer bomo pričeli v družbi glasbenikov Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, ki je med prvimi v Sloveniji pričela z izvajanjem nadstandardnih programov, pod mentorstvom Gregora Zvera. Na osrednjem dogodku se bo predstavil njihov nekdanji učenec Žan Tetičkovič, ki je svojo pot nadaljeval s študijem kompozicije v New Yorku, kjer je prejel kar tri nagrade Združenja ameriških komponistov in založnikov, posnel tri albume in trenutno pripravlja svojo prvo simfonijo. Spremljala ga bosta vrhunska domača jazz glasbenika - pianist Marko Črnčec in kontrabasist Matej Hotko.”

Petra Čeh, koordinatorka spremljevalnega programa

“Glasbeno dogajanje bo dopolnjeval bogat spremljevalni program, za katerega bodo poskrbele okoliške galerije - Fotogalerija Stolp, Galerija DLUM in galerija Media Nox - ter Sinagoga in GT22. Ob omenjenih pa se bodo v sklopu festivala zvrstile tudi tri samostojne razstave na prostem, ki bodo umeščene neposredno na Židovski trg.”

“Na prvem terminu se bo predstavila Mariborčanka Neža Kokol, ki trenutno študira v Amsterdamu in se ukvarja s fotografijo. S serijo “Tukaj je in že ga več ni” bo predstavila hipne utrinke iz njenih potovanj. Drugi petek si bomo ogledali dela dijakov Srednje šole za oblikovanju v Mariboru pod mentorstvom Amadeusa Birce, ki so v sklopu projekta Človek-stroj s pomočjo klasične analogne fotografije raziskovali filozofijo in zgodovino fotografije same. Tretja razstava bo pripadala Špeli Senici, ki pripravlja serijo slik jazz glasbenikov, ustvarjenih posebej za festival Jazz ‘ma mlade.”

“Mladi avtorji bodo hkrati tudi rdeča nit razstav v  vseh okoliških galerijah - v Media Noxu bo na ogled razstava Raztančičevanje avtorice Ajde Podgorelec, v Fotogaleriji Stolp se s serijo fotografij na temo Namibije predstavlja mlad študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Lin Gerkman, v Galeriji Društva likovni umetnikov pa imamo na ogled razstavo nagrajencev Primavere.

“Prav poseben program pripravljata tudi Sinagoga, ki bo pred pričetkom in v drugem terminu festivala organizirala vodenje po Židovskem trgu in Židovski ulici, v sklopu katerega bo direktor Sinagoge predstavil skrite, manj znane zgodbe iz mestne zgodovine; ter GT22, ki boo vsak večer uvertiral z zvočno-vizualno improvizacijo.”

UTRINKI IZ NOVINARSKE KONFERENCE

foto: Žan Lebe