Pričelo se je glasovanje za najboljše predloge poziva Com'On Maribor

Od 12. marca do 12. maja 2019 je na spletnem portalu comon.mladimaribor.si potekalo zbiranje pobud mladih, s katerimi bi izboljšali življenje v Mariboru. V tem času je ekipa facilitatorjev na 14 mariborskih srednjih šolah in fakultetah izvedla praktične delavnice aktivnega državljanstva in participativnega proračuna, ki se jih je udeležilo 275 mladih.

Čez spletni prijavni obrazec je v času zbiranja predlogov prispelo 51 različnih pobud mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. Strokovna komisija v sestavi: Nina Roškar, Marko Lük in Željko Milovanovič, je prispele pobude temeljito pregledala, izločila tiste, ki bodisi niso izpolnjevale vstopnih pogojev, bodisi niso tehnično in finančno izvedljive v letu 2019 s predvideno finančno konstrukcijo, ter izbrala 10 pobud, ki bodo šle na javno glasovanje.

Javno glasovanje o pobudah bo potekalo od 16. maja 2019 do vključno 12. junija 2019 na spletni strani maribor.comoneurope.org. Pet pobud, ki bo na glasovanju prejelo največ glasov Mariborčank in Mariborčanov, bo realiziranih predvidoma do septembra, javnosti pa jih bomo predstavili v času Festivala Mladi Maribor v prvi polovici oktobra 2019.

V sklopu delavnic, ki so jih facilitatorji projekta izvajali na 14 mariborskih srednjih šolah in fakultetah, smo zbrali številne zanimive odzive in predloge. Glede na pridobljene izkušnje mladi v Mariboru uspešno analizirajo težave in pomanjkljivosti, ki jih zaznavajo v svojem okolju, ter so pripravljeni aktivno iskati in izvajati ukrepe za izboljšanje stanja. »Mladi so v resnici zelo aktivni in kreativni, ko jih neposredno vprašaš, kaj jim gre na živce v mestu in kako bi naredili, da bi bilo bolje. Zanimivo pa je, da med njihovimi idejami vendarle prednjačijo okoljske.« razlaga vodja projekta Željko Milovanović.

Spletno glasovanje za najboljše predloge se je že pričelo, na njem pa lahko sodelujejo vsi prebivalci Mestne občine Maribor, ne glede na starost. Glas je mogoče oddati na spletni strani maribor.comoneurope.org.