22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru se približujejo

S prihodnjim tednom pričnemo s preddogodki 22. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bo med 23. in 27. aprilom Maribor napolnil z več kot 70 literarnimi dogodki, povezanimi skozi letošnjo osrednjo festivalsko temo - užitku.

ODŠTEVANJE DO PRIČETKA

Predfestivalsko dogajanje se bo pričelo v ponedeljek, 15. aprila z radijsko oddajo Odkrivamo Maribor, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Maribor, in uradno novinarsko konferenco. V torek, 16. aprila, bo Literarna hiša Maribor v sklopu dogodka Včasih so ljudje meso gostila hrvaškega literata Tomislava Dretarja, v sredo, 17. aprila, pa nastop udeležencev in udeleženk delavnice za starejše avtorje in avtorice Mariborske literarne družbe. Dogajanje se bo nadaljevalo tudi v četrtek s predstavitvijo glasil dnevnih centrov Ozara in ŠentLent.

Prvi vrhunec predfestivalskega dogajanja bosta pogovor in koncert ob izidu nove zbirke dram Roka Vilčnika, ki se bosta odvila v Salonu uporabnih umetnosti v četrtek, 18. aprila, dan zatem pa bomo v sodelovanju z II. Gimnazija Maribor obeležili 30. obletnico literarne delavnice II. Gimnazija Maribor.

Celoten program preddogodkov si lahko ogledate na sledeči povezavi:

 

BOGATO FESTIVALSKO DOGAJANJE VABI NA LITERARNE UŽITKE

Program festivala sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, osrednje literarne in strokovne vsebine, povezane z letošnjo temo festivala, ter številne prireditve, razstave in knjižne akcije, ki se odvijajo na različnih prizoriščih v mestu.

V osrednjem delu programa bomo na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili Andreja Rozmana - Rozo, pesnika, pisatelja, dramatika, igralca in prevajalca, ki poleg navdihujočega in pronicljivega ustvarjanja za mladino s svojo ironično humornostjo ter s kabaretsko poetiko meša in spreobrača pomene in večne resnice, s čimer pa preizprašuje svet in posameznika.

Na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Andrej Blatnik, Davorin Lenko, Lidija Dimkovska, Andrej E. Skubic, Maja Vidmar, Jure Jakob, Esad Babačić in Barbara Pogačnik.

Na strokovno televizijsko debato o užitkih sodobnega časa z voditeljem Zoranom Medvedom smo povabili Bojana Musila, Primoža Reparja, Majo Vidmar in Melanijo Lariso Fabčič, na radijskem omizju o bralnih užitkih in prostorih bralnega užitka pa gostimo Dragico Haramija, Vesno Vuk Godina in Jernejo Ferlež. V Univerzitetni knjižnici Maribor pripravljajo Borut Gombač, Jerneja Ferlež in Boštjan Lah razstavo na temo prostorov bralnega užitka.

Pripravili smo drugi dogodek iz serije načrtovanih bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora. Iz pobratenega avstrijskega Gradca v goste prihajajo Andreas Unterweger, Andrea Stift-Laube in Kinga Tóth, domače literate bosta na branju v Salonu uporabnih umetnosti zastopala Borut Gombač in Tomo Podstenšek.

Stalnica festivala ostaja knjižni sejem na Grajskem trgu s pestrim spremljevalnim programom na odprtem odru, na katerem boste lahko videli nastope mladih ustvarjalcev, vsebine za otroke in mladino ter predstavitve založb. Na tradicionalnem literarnem maratonu ob svetovnem dnevu knjige se bodo letos predstavili tudi udeleženci in udeleženke pesniške delavnice Anje Golob.

Tretjič zapored pripravljamo vodeni literarni sprehod po središču mesta za najmlajše – tokrat ob plakatni akciji S kozo Kiko v gore, pisateljice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc.

Ob dogajanju na Grajskem trgu se program, ki smo ga pripravili v navezi z dvajsetimi partnerji, odvija še na dvajsetih prizoriščih po mestu. Znova so z nami Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega dvora, Pesniški turnir Založbe Pivec, Literarna hiša Maribor, dobrodelna akcija Podarimo knjigo in besedo članic mariborskega Inner Wheel kluba, kot vsako leto pa tudi letos gostimo aktualno dobitnico večernice, letos je to Anja Štefan.

Celoten festivalski program si lahko po posameznih dnevih prebrskate na spodnjih povezavah: