25. MFRU - Dogajanja poln festivalski vikend

Jubilejni 25. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) se je sinoči s skupnim praznovanjem in programom s Festivalom Mesto žensk, ki letos prav tako praznuje 25 let obstoja, tudi uradno odprl.

Nedelja je bila v znamenju povezovanja med obema vrstnikoma. Da že na avtobusu iz Ljubljane v Maribor ni bilo dolgčas, je poskrbel intervju z eminentno profesorico Marino Gržinič, Dorota Gawęda in Eglė Kulbokaitė pa sta pripravili spletni performans YGRG. Na glavnem prizorišču letošnjega MFRU v kopališču Pristan, kjer stoji osrednja razstava festivala Avtomatizirane ekologije, se je Špela Petrič spraševala, kako je biti rastlina, Bogna M. Konior pa nam je predstavila postsovjetski kiber-feminizem. Skupaj smo razrezali tudi slavnostno torto in nazdravili na novih skupnih 25 let obeh festivalov.

Prav tako pestro je bilo v soboto, ko se je predstavil teoretski del letošnjega MFRU, ki je nastal v sodelovanju z revijo Šum. Številni mednarodni gostje so predavali in debatirali o avtomatizirani potrošnji, umetni inteligenci, post-humanizmu, entropoligijah in drugih perečih temah na področju tehnologije, družbe in narave. Svoje izjemno zanimive projekte v okviru razstave Avtomatizirane ekologije so v Pristanu predstavili Tadej Vindiš, avtor postavitve Selfish Machines (sebični stroji), avtorji postavitve sprawl.systems: Paul Seidler, Max Hampshire, Frida Ortgies-Tonn in Johannes Wilke; ter Voranc Kumar, ki je ustvaril Površine. Piko na i bogatemu programu so z odličnimi nastopi v soboto zvečer postavili glasbeno-vizualni dvojec Drone emoji v klubu Wetrinsky, na Štuku pa (v sodelovanju z Gramofonoteko) velemojstri scratchanja: večkratni svetovni prvak DJ QBERT, njegova ekipa The Fresh Crew in domači pionir Splinta.

UTRINKI DOGAJANJA

foto: Rok Zorc