Obeležujemo mednarodni dan maternega jezika

Ob letošnjem mednarodnem dnevu maternega jezika smo na MKC Maribor v sklopu programa MKC Črka pripravili majhno akcijo, s katero opominjamo na pomembnost maternega jezika.

21. februar je kot mednarodni dan maternega jezika razglasil Unesco v spomin na ubite študente z univerze v Daki,  ki so na ta dan leta 1952 v Bangladešu protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika, bengalščine. Mladinski kulturni center Maribor letošnji mednarodni dan maternega jezika obeležuje s spletno objavo izjav štirih izbranih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih delo je tesno povezano z jezikom. K sodelovanju smo povabili vsestransko producentko Martino Magdič, katere materni jezik je slovaščina in ki ima zaradi življenja v slovenskem kulturnem in jezikovnem okolju do maternega jezika zagotovo poseben odnos. Svoj odnos do jezika je s kratko izjavo osvetlila priznana prevajalka Urška P. Černe, ki o maternem jeziku izjemno veliko razmišlja, ko ga prenaša v drugi jezik in obratno. Boris Kolar slovenščino neguje in bogati kot izvrstni pisatelj in kolumnist, materni jezik pa je osnovno delovno sredstvo tudi perspektivnemu pesniku in študentu gledališke režije, Žigi Hrenu.

Vabimo vas, da preberete zbrane izjave in tudi vi razmislite o vlogi o vašem odnosu do materinščine. Za konec pa še citat pesnika Tomislava Vrečarja, ki je prav tako odraščal na stičišču dveh jezikov in dveh kultur:

Materni jezik ni le puhlica, s katero se tolčejo po prsih politični mešetarji, temveč stvar srca in neizmerne ljubezni.
— Tomislav Vrečar