Ožuljeni jezik: Predizbor za državno prvenstvo v slamovski poeziji

Na literarnem dogodku v zgornji dvorani Vetrinjskega dvora bomo 26. septembra dobili dva nova finalista, ki se bosta 24. oktobra na petem državnem prvenstvu v slamovski poeziji na Ptuju potegovala za naziv državnega prvaka oz. prvakinje. V spremljevalnem programu predizbora bo Pesniško društvo Slam zverine tudi letos podelilo nagrado za najslabše oglaševalske rime.

Mariborski predizbor v pesniškem slamu bo potekal v soboto, 26. avgusta 2020, v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, Maribor) v obliki tekmovanja, na katerem bosta žirija in publika ocenjevali nastope prijavljenih pesnic in pesnikov.

Nastopi bodo potekali v treh tekmovalnih krogov, na katerih nastopajoči in nastopajoče brez uporabe kostumov in rekvizitov predstavijo svoje avtorske pesmi. Nastope bo ocenjevala žirija občinstva ter vabljeni žirantje: pesnik in literarni kritik ter Vitez poezije 2019 Denis Škofič, pesnica in literarna kritičarka Tonja Jelen ter Blendor Sefaj, igralec, improvizator, stand-up komik in zmagovalec prvega slam večera Ožuljeni jezik v Mariboru. Dogodek bo moderirala Mojca Frim. Za nastop se lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com, preko ZS sporočila na facebook strani Slam zverine, ali v Vetrinjskem dvoru, pol ure pred pričetkom dogodka.


Do sedaj so potekali predizbori na Ptuju, kjer sta se v finale uvrstila Alen Harb (Ptuj) in Klavdija Volf (Maribor), v Kamniku, kjer sta finalista postala Lenart Sušnik (Kamnik) in Ivan Kovač (Ljubljana) ter v Kranju, kjer sta se v končni izbor prebila Hana B. Kokot (Kranj) in Gal Grobovšek (Kranj). Po mariborskem bo zadnji predizbor v Ljubljani, s tem pa bomo dobili skupno 10 finalistov prvenstva, ki se bodo pomerili 24. oktobra na Ptuju na petem slovenskem nacionalnem prvenstvu v slamovski poeziji, ki bo potekalo v organizaciji Slamurajev in SiSlama ⎼ neformalne mreže za razvoj in promocijo slam poezije.


V Vetrinjskem dvoru bo potekala tudi razglasitev Kisle rime 2020, natečaja za najslabšo rimo v oglaševalskem svetu - organizatorji razpisa si s tovrstnim kritičnim pristopom prizadevajo opozoriti javnost, da je poezija v oglaševalski panogi pogosto zlorabljena, podcenjena ali se jo jemlje preveč zlahka, opozoriti želijo na pogosto slabo prikriti seksizem in šovinizem, kar kaže na neprofesionalen pristop k žanru, ki med Slovenci že od nekdaj nosi status ene od kronskih umetnosti.


Vabljene in vabljeni!

*V kolikor se bo epidemiološka slika spremenila, bo dogodek izveden v spletni obliki.  

 

O ŽIRANTKAH IN ŽIRANTIH

Denis Škofič (1985) je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Na Filozofski fakulteti v Mariboru je diplomiral iz slovenskega jezika s književnostjo. Bil je urednik za prozo in literarno kritiko pri študentski reviji Liter jezika, objavlja pa za različne literarne revije ter druge tiskane in spletne medije. S kratko zgodbo Sveča je bil uvrščen v zbornik mednarodnega Festivala prihajajoče literature Alpe Adria z naslovom Vrane, čečkarije in konfeti (Litera, 2017). Sodeloval je tudi pri monografiji Portreti sodobne slovenske literature (1991–2016) v izdaji založbe Fit media (2017). Kot pesnik mlajše generacije je doslej zabeležil številne revijalne in radijske objave, leta 2014 je bil gost festivala refleksije in prevoda poezije − Pranger, dvakrat pa tudi finalist pesniškega turnirja (2011 in 2017). V letu 2013 je pri založbi Beletrina izdal svoj pesniški prvenec Sprehajalec ptic, ki je naletel na izjemen sprejem tako pri bralcih kot kritikih, bil nominiran za Jenkovo nagrado in kritiško sito. Na začetku leta 2018 pa je pri Cankarjevi založbi izšla njegova druga pesniška zbirka – Seganje, s katero se je uvrstil na širši seznam nominirancev za Jenkovo nagrado. Živi in ustvarja na Dolnji Bistrici v Prekmurju.

Tonja Jelen (r. 1988) je diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti (2012, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru). Piše eseje, strokovne članke s področja literature, spremne besede in literarne kritike. Leta 2016 je pri založbi Litera izšel pesniški prvenec Pobalinka. Leta 2018 je pri mariborski založbi Kulturni center izšel zbornik Rokerji pojejo pesnike, pri katerem je bila urednica za literarni del. Pred kratkim je izšla druga pesniška zbirka Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center, 2020). Leta 2015, 2019 in 2019 se je po mnenju strokovne žirije uvrstila v finale Pesniškega turnirja založbe Pivec. Pesmi objavlja v različnih leposlovnih revijah in na spletnih portalih, med drugim je bila 2016 njena poezija uvrščena v Rukopise in leta 2019 v antologijo Slišiš goreti sonce. Nekaj njenih pesmi je prevedenih v različne jezike, dve sta uglasbeni. Vodi literarne pogovore; od leta 2017 tudi pri projektu Literarni zdaj-trk v Kibli v Mariboru (The other words/Druge besede), med letom 2011 in 2012 je vodila in urejala literarno oddajo Anima-lit na radiu MARŠ. Od leta 2019 ima status samozaposlene v kulturi.

Blendor Sefaj je občinstvu znan kot igralec, improvizator, stand-up komik in zmagovalec prvega slam večera Ožuljeni jezik v Mariboru. Opišemo ga lahko z "nekdo, ki si ga nekje že videl ali kaj slišal o njem, vendar ga ne poznaš". Je hitrega jezika in kanček počasnejših misli, kar povzroča smeh med gledalci in stres v zasebnem življenju. Njegovo ime pove vse, kar je potrebno vedeti o njegovem humorju in njemu samem: eklektična mešanica zgodb, šal in razmišljanj iz vidika osebe, ki je magnet za bizarno.

 
foto: Janez Bogataj

foto: Janez Bogataj