Sveža videopoezija “šalamun je mrtev pika konec debate”

MKC Črka je danes predstavila videopoezijo “šalamun je mrtev pika konec debate”, ki je plod sodelovanja med pesnikom Dejanom Kobanom in ustvarjalci Renejem Puharjem, Hano Repše ter Mihom Sagadinom. 

Video delo »šalamun je mrtev pika konec debate« je nastalo leta 2015. Dejan Koban je za projekt Nina Flisarja Poezija na mestnih ulicah, ki poteka v produkciji MKC Črke, prispeval pesem »šalamun je mrtev pika konec debate«. V okviru projekta Ars Libris zavoda Naključje 7 avtorja Jožeta Slačka in v produkciji MKC Maribor je pričujoči video, ki ga podpisujejo Rene Puhar, Hana Repše in Miha Sagadin, bilo mogoče zajeti in si ga ogledati s plakata z mobilno napravo in aplikacijo Aurasma. Video je gostoval na razstavi Mednarodnega festivala računalniške umetnosti v Mariboru leta 2015 in bil izbran za razstavo v organizaciji zavoda za sodobno umetnost SCCA v letu 2018 ob svetovnem dnevu poezije v Pritličju v Ljubljani.


VIDEOPOEZIJA

Video poezija ni ilustracija pesmi s pomočjo glasbe, zvoka in slike temveč ustvarjanje novega pomena in nove forme z večglasno govorico vseh vključenih medijev. Kot je v manifestu o videu poeziji zapisal pionir te zvrsti, kanadski umetnik in producent Tom Konyves, se pri prenosu poezije na platno oz. zaslon zgodi dvoje – na eni strani pesem, ki jo dopolnjuje vizualno, doživi demistifikacijo, na drugi strani pa se sugestivna moč pesmi zaradi nepričakovanih jukstapozicij poveča.

Pesem: Dejan Koban
Video:
Rene Puhar, Hana Repše, Miha Sagadin
Produkcija:
MKC Maribor, 2015
Selekcija avtorjev in del:
Nino Flisar, Petra Kolmančič
Kontakt:
www.mkc.si, info@mkc.si

Javna objava: 2. 4. 2020

O VIDEOPOEZIJI MKC ČRKE

MKC Maribor je od leta 2011 sproduciral 27 kratkih video del v okviru programa Videopoezija MKC Črke. Večina del je nastala v samostojni produkciji, zadnji dve sezoni pa sodelujemo z zavodom Naključje 7.

Pri produkcijah gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije z video deli umetnikov različnih profilov, oboje pa je nadgrajeno z zvočno ali glasbeno opremo. Naša izbrana video dela so bila predstavljena na festivalih in razstavah doma in po svetu ter predstavljen na razstavi videopoezije in vizualne umetnosti Poezija potrebuje ogledalo (kurator Dušan Dovč) septembra 2018 v galeriji Vodnikove domačije.

Vabimo vas k ogledu preostalih videopoezij, ki jih najdete na kanalu MKC Maribor na portalu YouTube.