Premiera videopoezije Naglavna svetilka

MKC Črke je v tem tednu premierno predstavil novo videopoezijo Naglavna svetilka, za katero sta svoje moči združila pesnik Borut Gombač in animator Jože Slaček.

Video delo »Naglavna svetilka« smo predpremierno predstavili na javnem dogodku novembra 2019, s spletno premiero pa smo 21. marca obeležili svetovni dan poezije; dan, ki ga na pobudo organizacije UNESCO praznujemo od leta 1999 z namenom, da bi opozorili na kreativni potencial človeškega uma. Pesem, ki jo je vizualiziral intermedijski umetnik Jože Slaček, je iz nove pesniške zbirke Boruta Gombača, ki nosi naslov S konico konice jezika in je že doživela odličen sprejem pri bralcih in kritikih. 



VIDEOPOEZIJA

MKC Maribor je od leta 2011 sproduciral 25 kratkih video del v okviru programa Videopoezija MKC Črke. Pri delih gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije avtorjev mlajše generacije z video deli umetnikov različnih profilov, oboje pa je nadgrajeno z zvočno ali glasbeno opremo.

Video poezija ni ilustracija pesmi s pomočjo glasbe, zvoka in slike temveč ustvarjanje novega pomena in nove forme z večglasno govorico vseh vključenih medijev. Kot je v manifestu o videu poeziji zapisal pionir te zvrsti, kanadski umetnik in producent Tom Konyves, se pri prenosu poezije na platno oz. zaslon zgodi dvoje – na eni strani pesem, ki jo dopolnjuje vizualno, doživi demistifikacijo, na drugi strani pa se sugestivna moč pesmi zaradi nepričakovanih jukstapozicij poveča.

 Pesem: Borut Gombač

Video: Jože Slaček
Grafika: Gregor Rojko
Produkcija: MKC Maribor (zanj Marja Guček) in Naključje 7 (zanj Jože Slaček)
Selekcija avtorjev in del, koordinacija: Petra Kolmančič
Predpremiera videa: 16. 11. 2019, KGB Maribor
Premiera: 21. 3. 2020, svetovni dan poezije 2020

O VIDEOPOEZIJI MKC ČRKE

MKC Maribor je od leta 2011 sproduciral 27 kratkih video del v okviru programa Videopoezija MKC Črke. Večina del je nastala v samostojni produkciji, zadnji dve sezoni pa sodelujemo z zavodom Naključje 7.

Pri produkcijah gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije z video deli umetnikov različnih profilov, oboje pa je nadgrajeno z zvočno ali glasbeno opremo. Naša izbrana video dela so bila predstavljena na festivalih in razstavah doma in po svetu ter predstavljen na razstavi videopoezije in vizualne umetnosti Poezija potrebuje ogledalo (kurator Dušan Dovč) septembra 2018 v galeriji Vodnikove domačije.

Vabimo vas k ogledu preostalih videopoezij, ki jih najdete na kanalu MKC Maribor na portalu YouTube.