Brati gore - literarni večer z odprtim mikrofonom

V okviru mednarodnega dneva gora in v čast mariborskemu Pohorju bo v torek, 11. decembra 2018, ob 19. uri, v kavarni Piaf na Poštni ulici v Mariboru potekalo literarno branje na temo gora in Pohorja.

Osrednja tema letošnjega mednarodenga dneva gora je geslo ”#MountainsMatter”; gore so pomembne – pomembne zaradi vode, pomembne kot okolje, ki prispeva k zmanjšanju tveganja okoljskih katastrof, pomembne zaradi biotske raznovrstnosti, pomembne kot dom številnim avtohtonim naseljencem, pomembne za turizem v globalnem smislu, v nekaterih delih sveta so tudi izjemno pomembno območje v agrikulturnem smislu ter pomembne za mlade, ki pa se žal iz gorskih območij zaradi težkih razmer preseljujejo na druga območja, zato je v gorah vse več zapuščenih kmetij, z migracijami pa se izgubljajo tudi kulturni vrednote in zapuščina.

Prireditev poteka na pobudo pesniške skupine Slam zverine, literati, ki jo sestavljajo, pa so ob tej priložnosti zapisali naslednje:

 

»Slovenija je bogata v najlepšem pomenu besede. Mnogi, ki se vračajo iz tujine, pravijo, da imamo, česar nima vsak. Gore, svež zrak. Morski horizont, obilo zelenja in bele konice na vrhu višav. Eni izmed teh lepot narave, goram, se bomo poklonili tudi v Mariboru. Pesniki gorovja že od nekdaj opevamo v svoji besedi, kot je to med drugim storil tudi Simon Jenko:

Naše gore

”Mogočno se dvígajo naše góre,
Ozírajo se na cvetoče poljé,
Pošíljajo toke mu bistrih vodá;
Navzdól se podvízajo hčere gorá.«

Vsi privrženci poezije, kot tudi proze ter tisti, ki skozi umetniško ustvarjanje izražate svoja čutenja do narave in gora, vabljeni, da se udeležite odprtega mikrofona v kavarni Piaf, na Poštni ulici v Mariboru. Pridružite se nam lahko bodisi z lastno, bodisi s tujo poezijo ali prozo ter s poslušalci delite svoje mnenje o tem, zakaj so gore pomemne vam.”

Dogodek bo povezovala Mojca Frim, članica improligaške skupine Banda ferdamana, prijave za nastop sprejemamo na ozuljeni.jezik@gmail.com, vse do vključno 10. decembra 12. 2018.

 

Mednarodni dan gora praznujemo že vse od leta 2003, ko je Generalna skupščina Združenih narodov 11. razglasila za mednarodni dan gora z željo po zavedanju človeštva o pomenu gora.  Na ta dan so marsikje organizirani dogodki z namenom opozoriti na pomen gora za življenje in za ohranjanje biotske raznolikosti, ter opozoriti na pomen varovanja in trajnostnega razvoja gorskih območij.

Vabljeni, vstop je prost!

Dogodek organizirajo MKC Maribor - MKC Črka in pesniško društvo Slam zverine, ki so združeni v SiSlam, v sodelovanju z Alpsko konvencijo, Bando ferdamano, kavarno Piaf ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport - Urada RS za mladino.