Ožuljeni jezik z gostjo Nino Dragičević

MKC Črka in Slam zverine vabimo na novembrski Ožuljeni jezik, ki bo v duhu letošnjega evropskega slam prvenstva potekal na temo Mostovi in ovire. Dogodek se bo tudi tokrat odvijal v klubu Wetrinsky, na tradicionalni tretji četrtek v mesecu, torej 15. novembra 2018, ob 19. uri. Literarna gostja bo Nina Dragičević, letošnja vitezinja poezije – zmagovalka Pesniškega turnirja Založbe Pivec tako po mnenju strokovne žirije kot po izbiri občinstva.

Tekmovalni večer bo kot običajno sestavljen iz treh tekmovalnih krogov. V prvih dveh podeljuje ocene tričlanska komisija, dva člana ali članici sta izbrana iz publike, tretji je povabljeni literarni gost ali gostja. V tretji krog se uvrstita finalista večera, najboljšega ali najboljšo na večeru pa izbere publika z najbolj bučnim in glasnim aplavzom. Na oder je treba stopiti brez rekvizitov ali kostumov in brez glasbene podlage. Pesniki se lahko za nastop prijavijo na ozuljenijezik@gmail.com, preko zasebnega sporočila na Facebook strani Slam zverine ali pol ure pred začetkom na prizorišču dogodka. Vstopnina za občinstvo je tri evre, za nastopajoče je vstop prost. Posebnost tokratnega dogodka je, da je literarna tema za prvi krog predpisana in sicer je to tema Mostovi in ovire – gre za temo, ki je predpisana tudi na letošnjem evropskem slam prvenstvu, ki bo potekalo na Madžarskem med 13. in 15. decembrom 2018 in ki se ga bo udeležila slovenska zmagovalka Neža Prah Seničar.

Ožuljeni jezik bo moderirala Mojca Frim, improligašica iz Bande ferdamane, literarno gostjo nam bo predstavila Helena Zemljič. Literarna gostja novembrskega slam dogodka bo književnica, skladateljica, aktivistka in magistrica sociologije Nina Dragičević, letošnja vitezinja poezije in aktualna finalistka za evropsko nagrado Palma Ars Acustica. Avtorica je tudi dobitnica priznanja Univerze v Ljubljani za izjemne študijske dosežke in priznanja Fakultete za družbene vede ter deluje kot  umetniška vodja mednarodnega festivala Topografije zvoka. Je avtorica radijske oddaje Slavne neznane na Radiu Študent ter sourednica literarne revije Idiot ter članica in sodelavka Društva slovenskih pisateljev. Njen literarni opus sestavljajo roman Kdo ima druge skrbi (2014) in dve esejistični monografiji: Slavne neznane: Zvočne umetnice v konstrukciji družbe (2016) in Med njima je glasba: Glasba v konstrukciji lezbične scene (2017), njeni teksti pa so bili prevedeni v angleški, nemški, češki in španski jezik. V pripravi je njena nova knjiga Ljubav reče greva (izid predvidoma januarja 2019).

Dogodek organizirajo MKC Maribor – MKC Črka in pesniško društvo Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom in klubom Wetrinsky ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

foto: Jaka Gasar

foto: Jaka Gasar