Nina Medved se bo pomerila na EP v slam poeziji

Foto: Gregor Salobir

Foto: Gregor Salobir

Med 24. in 27 novembrom bo v Leuvnu v Belgiji potekalo letošnje evropsko prvenstvo v slam poeziji, ki se ga bo udeležila tudi Nina Medved, dvakratna zmagovalka mariborskih slam večerov Ožuljeni jezik in zmagovalka letošnjega prvenstva Slovenije v slam poeziji, ki je potekalo 7. oktobra 2016 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

Nina Medved (1989) je pesnica, kulturna producentka, fotografinja, prevajalka, tabornica. S tiskanimi pesmimi se je predstavila v različnih medijih v Sloveniji, Franciji in Kanadi. Decembra 2014 je bila s še dvema drugima pesnikoma gostja Hiše poezije v Parizu. Je vodja skupine Slam zverine, soorganizatorka mariborskih slam večerov Ožuljeni jezik in del lokalnih organizatorjev, povezanih v slovensko mrežo SiSlam. Kot soprevajalka je sodelovala pri prevodih več francoskih pisateljev in pesnikov (Andreï Makine, Jean Teulé, Guy Goffette).

Aprila 2016 smo pod okriljem programa MKC Črka v sodelovanju s Slam zverinami v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru zagnali redne mesečne pesniške slam večere pod imenom Ožuljeni jezik, podobno zasnovani večeri pa so se od lani odvijali v več krajih po Sloveniji. Včlanili smo se v evropsko mrežo za slam poezijo in organizatorjem evropskega prvenstva napovedali, da bo v letu 2016 Slovenija prvič na tekmovanje poslala tudi svojega predstavnika oz. predstavnico. Po predizborih na Ptuju, v Kamniku, Celju in Mariboru smo oktobra pripravili prvo uradno slovensko prvenstvo v slam poeziji v sodelovanju mreže SiSlam oz. zveze lokalnih slam organizatorjev, ki jo sestavljamo Pest besed (Kamnik), MKC Maribor – MKC Črka v sodelovanju s Slam zverinami (Maribor), Zasljemimo (Celje) in Udarno in ekspresivno (Ptuj). Na prvenstvu se je pomerilo 12 finalist in finalistov, podprvak je postal Kristian Koželj, zmagovalka pa Nina Medved.

Nina se bo v soboto, 26. novembra 2016 pomerila z osemnajstimi drugimi tekmovalci in tekmovalkami, številni med njimi prihajajo iz držav z dolgoletno prisotno in močno tradicijo slam poezije. Tekmovanje bo sestavljeno iz kvalifikacij, ki se bodo pričele ob 14. uri, na njih se bodo za večerni finalni nastop potegovale in potegovali domačin Giovanni Centola, Avstrijec MC Stoner, Marius Povilas Elijas Martynenko iz Litve, Portugalec Rogério Gouveia, Bence Bárány iz Madžarske, zmagovalec Češke Rimmer, Španec Dante Alarido, Tremes iz sosednje Hrvaške, Makedonka Elena Prendjova, Lord Myke Jam in Gaëlle Rauche iz Francije, Contra iz Estonije, Carmien Michels iz Nizozemske, srbska zmagovalka Simonida Banjeglav, Logos in Simone Savogin iz Italije, Finec Juho Kuusi in Rory Jones iz Irske.

Deseterica najbolje ocenjenih se bo pomerila zvečer ob 20. uri na prizorišču 30CC/Wagehuys (Brusselsestraat 63, Leuven). Prenos tekmovanja v živo bo mogoče spremljati na strani http://beslam.be/euroslam/ (tukaj so objavljene tudi predstavitve vseh tekmovalcev), MKC Maribor pa ob tej priložnosti pripravlja javni skupinski ogled prvenstva v soboto, 26. novembra od 14. ure naprej v prostorih Hostla Pekarna z druženjem, glasovanjem in seveda navijanjem za našo Nino!