Obisk delegacije iz avstrijskega mesta Traiskirchen

V sklopu projekta, ki ga izvaja MOM - »Snapshots from the borders«,  je Maribor obiskala delegacija mesta Traiskirchen, mesto 20 kilometrov oddaljeno od Dunaja, kjer je tudi največji begunski center v Avstriji. Na dogodek smo bile povabljene organizacije, ki izvajamo projekte in aktivnosti na področju integracije.

MKC Maribor od septembra 2018 izvaja projekt Središče medkulturnega dialoga Maribor, ki je namenjen različnim skupinam tujcev – osebam z mednarodno zaščito, državljanom tretjih držav in prosilcem za azil. Pri svojem delu in izvajanju aktivnosti sodelujemo z drugimi organizacijami – predvsem s Slovensko filantropijo, ZRC SAZU-jem in društvom Odnos.

Na dogodku je vodja projekta Doris Špurej predstavila aktivnosti, ki jih izvajamo na lokalni ravni ter probleme, s katerimi se srečujejo naši uporabniki. Delegacija iz Traiskirchna je pohvalila aktivnosti, s katerimi osveščamo javnost in prispevamo k bolj, do migrantov sprejemajoči družbi – Živa knjižnica Maribor in medkulturne delavnice.

Nevladne organizacije smo opozorile, da se skuša celotno področje migracij reševati projektno. Na ta način uporabnikom ne moremo zagotoviti kontinuirane pomoči - projekti v povprečju trajajo dve leti. Organizacije se srečujejo tudi s prostorsko problematiko, ki lahko v primeru Slovenske filantropije, privede tudi do zaprtja enote v Mariboru in s tem tudi Dnevnega centra za migrante.  


Več o dogodku na:

http://www.maribor.si/povezava.aspx?id=291&pid=17114

https://www.vecer.com/maribor-vse-bolj-raznovrsten-tudi-zaradi-migrantov-10055406