MFRU-logo.png
 

Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) organizira MKC Maribor že skoraj četrt stoletja. Festival je v Sloveniji in tudi širše v svojih začetkih opravil pionirsko delo pri predstavljanju teorije in prakse intermedijske umetnosti in umetnosti novih medijev, z leti pa je pridobil status ene od osrednjih inštitucij te umetniške prakse v Sloveniji.

 


PODROBNEJŠI OPIS:

Letno pod okriljem festivala MFRU, vključno s predfestivalskimi in pofestivalskimi dogodki, organiziramo okrog 60 dogodkov, kot so intermedijske razstave, javne instalacije, video in audio performanse, delavnice, predavanja ter okrogle mize, na katerih predstavljamo domače in tuje intermedijske umetnike.

Festival je gostil in občinstvu podrobno predstavil številne pionirje in vodilne ustvarjalce računalniške umetnosti kot so Miha Kralj, Edvard Zajec, Vuk Čosić, Marko Peljhan, če naštejemo le nekatere slovenske avtorje, ter Stelarc, Timothy Druckrey, Chico MacMurtrie, Peter Weibel, če naštejemo le majhen prerez nekaterih tujih avtorjev, ki so gostovali v Mariboru.

Festival z aktivnostmi, dogodki in vsebinami utemeljuje in občinstvu približuje zavedanje o naprednih in umetniških rabah računalniških in digitalnih tehnologij, ki nas dnevno obkrožajo (mobilni telefoni, navigacijske naprave v avtomobilih, dlančniki, prenosniki, pametne hiše, itd), vendar se šele s temami, ki jih selektivno obravnava v različnih festivalskih sklopih, ponudijo izhodišča za temeljni razmislek o zavedanju človeka, prostora, časa in kulture, v katerih se nahajamo.

Dosedanji glavni selektorji in programski vodje festivala: Jože Slaček, Marina Gržinič, Marko Ornik, Nina Jeza in Miha Horvat.

 

Povezave: