Back to All Events

Delavnice o zdravstveni vzgoji za otroke in mladostnike


  • Kulturni inkubator 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

BREZPLAČNA PREDAVANJA

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE

Od 28. marca do 9. maja 2024 // Ob četrtkih ob 16:00 // Kulturni inkubator

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Adolfa Drolca Maribor bomo v Kulturnem inkubatorju izvedli serijo brezplačnih predavanj o zdravstveni vzgoji za otroke in mladostnike. Kakšne so pasti tetoviranja, kako se ličiti in hkrati poskrbeti za kožo, kako se izogniti nezdravim navadam? To je le nekaj vprašanj, na katera bodo diplomirane medicinske sestre mladim podale odgovore.

vsebine brezplačnih PREDAVANJ

  • Četrtek, 28. marec: Psihoaktivne snovi in zasvojenosti

    Spregovorili bomo o osnovnih značilnostih zasvojenosti in pasteh, ki jih spremljajo. Prav tako se bomno spoznali z vrstami zasvojenosti, ki so najbolj pogoste med mladimi.

  • Četrtek, 4. april: Tobak v obdobju mladostništva

    Spoznali bomo negativne posledice uporabe tobaka na človekov organizem in duševno zdravje ter spodbudili mladostnike k iskanju zdravih navad.

  • Četrtek, 11. april: Splošni nasveti glede uporabe kozmetike

    Poučili se bomo o koži in njeni vlogi. Naučili se bomo brati simbole in njihov pomen na kozmetični embalaži ter osnove osebne higiene in nege kože.

  • Četrtek, 25. april: Motnje sluha

    Spoznali bomo zgradbo ušesa, njegovo delovanje in vlogo sluha. Spregovorili bomo o dejavnikih tveganja za okvare sluha pri mladih in se seznanili s priporočili za preprečevanje okvare sluha.

  • Četrtek, 9. maj: Tetoviranje

    Tetoviranje je trenutni modni trend, ki se hitro lahko spremeni v zdravstvene težave in razočaranje. Spregovorili bomo na kaj je pri tetoviranju potrebno biti pozoren, če se odločimo zanj ter predebatirali " Tatoo DA ali NE in ZAKAJ".

Predavanja so namenjena otrokom in mladostnikom, pa tudi njihovim staršem in vzgojno-izobraževalnim delavcem. Udeležba je brezplačna. Predavanja bodo potekala vsak četrtek ob 16. uri v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, 2000 Maribor), in sicer v obdobju med 28. marcem in 9. majem 2024*. Zaradi lažje organizacije prosimo za predhodne prijave.

VEČ O ZDRAVSTVENI VZGOJI

Zdravstvena vzgoja je nepogrešljiv del zdravstvenega varstva, katere namen je skrb za preventivo bolezni in promocijo zdravja skozi celoten proces življenja. Namen zdravstvene vzgoje je kontinuirano ozaveščanje, učenje in motiviranje posameznika, da sprejme in ponotranji aktivnosti, ki bodo usmerjene k varovanju, ohranjanju in krepitvi lastnega zdravja. Pomembno je, da z zdravstveno vzgojo pričnemo že v predšolskem obdobju, ko je otrok najbolj dojemljiv za pridobivanje izkušenj, stališč, ter vzorcev vedenj. Navade ki jih pridobimo v otroštvu, običajno obdržimo skozi celo življenje. Nezdrav življenjski slog in slabe navade, so povezane z razvojem kroničnih nalezljivih bolezni v odraslem obdobju, ter posledično slabšo kvaliteto življenja in večjo smrtnostjo. 
Na področju Mestne občine Maribor in njene okolice se z zdravstveno vzgojnimi predavanji in delavnicami vključujemo v program vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Izvajamo tudi delavnice za učitelje, vzgojitelje in starše. Zdravstveno vzgojo izvajajo diplomirane medicinske sestre.


*Pridržujemo si pravico do spremembe programa, o čemer bomo javnost pravočasno obestili preko naših spletnih kanalov.

Predavanja izvajamo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Adolfa Drolca Maribor - enota Varstvo otrok in mladine, Zdravstvena vzgoja za otroke in mladostnike.