Back to All Events

Delavnice črno-bele analogne fotografije


  • Kulturni inkubator in Mišnica GT22 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

DELAVNICA

ČRNO-BELA ANALOGNA FOTOGRAFIJA

Od 11. do 13. oktobra // Kulturni inkubator in Mišnica

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) vabi na brezplačno tridnevno delavnico črno-bele analogne fotografije, ki jo bosta izvedla mentorja Gregor Salobir in Ema Širec. Delavnica bo potekala od 11. do 13. oktobra v prostorih Kulturnega inkubatorja in Mišnice (GT22).

Razvoj fotografije je s pojavom digitalne fotografije spodrinil analogno fotografijo na stranski tir. Vendar se v zadnjih letih analogna fotografija s svojo prisotnostjo vrača in doživlja svoj preporod in  tako ostaja živa, kljub popularnosti digitalne fotografije. Poznavanje in razumevanje analogne fotografije in alternativnih procesov fotografije je deležno ponovnega zanimanja in lahko predstavlja zanimiv način kreativnega izražanja. 

Ulice drugega največje mesta v Sloveniji skrivajo zanimive zgodbe, ki čakajo da jih ujamemo. Če te zanima fotografija, analogna fotografija, se rad/a likovno udejstvuješ ali te spremlja strast raziskovanja se nam pridruži na brezplačni 3-dnevni delavnici in sooblikuj skupinsko razstavo, ki bo v Kulturnem inkubatorju . Delavnica črno-bele analogne fotografije ti bo dala vsa potrebna znanja, material, strokovno vodenje in še več za uspešno delo. 

PROGRAM DELAVNICE:

  • Рetek, 11. oktober, ob 18.uri @ Kulturni inkubator 

    Prvi dan delavnice bo posvečen teoriji. Prisluhnili boste predavanju o zgodovini fotografije, delovanju fotoaparatov in trenutne situacije analogne fotografije. Po predavanju si boste ogledali GT22 in tudi Mišnico (temnico).

  • Sobota, 12. oktober, ob 9. uri @ Mišnica GT22

    Drugi dan je posvečen  fotografiranju in razvijanju črno-belih filmov. V ta namen se boste razdelili v dve skupini in se podali na ulice Maribora, kjer boste fotografirali izbrane motive. Po končanem fotografskem sprehodu bo čas za kosilo (hrana ni vključena v  delavnice). Ob predvidoma 15. uri bo sledilo razvijanje filmov v temnici. Udeleženci se boste srečali z delom v temnici, delom s kemikalijami in samim procesom razvijanja črno-belih filmov. Vpisali se boste v časovni seznam aktivnosti - izdelave printov v temnici naslednjega dne.

  • Nedelja, 13. oktober, ob 9:00 @ Mišnica GT22

    Zadnji dan delavnice bo v celoti namenjen izdelavi printov fotografij. V ta namen bo vaše delo z mentorjem v temnici potekalo v dvojicah po dogovorjenem časovnem seznamu.

Ševilo mest je omejeno na največ osem udeležencev_ek, zato so obvezne predhodne prijave, ki jih zbiramo na spodnji povezavi najkasneje do 7. oktobra 2024 oziroma do zapolnitve prostih mest.

O MENTORJIH 

GREGOR SALOBIR (1989, Maribor) je leta 2023 magistriral na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru (smer prometno inženirstvo). Od leta 2012 je član Fotokluba Maribor, od leta 2015 pa je tudi član kolektiva GT22. Je eden izmed vodij Mišnice, edine prostodostopne fotografske temnice v Mariboru. Od leta 2016 izvaja kratke predstavitve fotografije za osnovnošolce v sklopu Kulturnega dnevnika (Narodni dom Maribor). Leta 2021 je bil mentor za področje fotografije projekta HDLU – umetniki za umetniško izobraževanje 6 (Erasmus +), v okviru katerega so dijaki pod njegovim mentorstvom pripravili skupinsko razstavo črno-belih analognih fotografij V iskanju novega pomena. 

Poleg digitalne se posveča tudi analogni fotografiji in alternativnim fotografskim postopkom. Med letoma 2018 in 2022 je bil uradni fotograf festivala Jazz’ma mlade. Bil je uradni fotograf bienalnega mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi (2019, 2021 in 2023). Njegova dela so bila na ogled na več samostojnih in skupinskih razstavah. Njegova najnovejša serija cianotipij Čas modrine je  bila junija 2024 premierno predstavljena v prostorih Atrija ZRC SAZU v Ljubljani.  Leta 2012 je na fotografskem natečaju Festivala Lent prejel prvo nagrado. 

EMA ŠIREC (2001, Maribor) je leta 2024 magistrirala iz fotografije na Royal College of Art v Londonu. Predhodno izobrazbo je pridobila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, kjer je diplomirala leta 2023. V zadnjih nekaj letih je bila nagrajena v Tokyu, Budimpešti in Parizu (za fotografije kraljic preobleke). Razstavljala tako v tujini, kot doma. Nedavni projekt (destroy, destroy, destroy)  je bil del OFF PRINT festivala v Tate Modern London. Njena dela so objavili v Večeru in Mladini. Kot fotografinja pa deluje za razne inštitucije med drugim MKC Maribor, Škuc, MSRO, Ljubljana Pride, Transakcija … 

Ema je del Mišnice, temnice v GT22 kjer občasno izvaja delavnice analogne fotografije. Ukvarja se z dokumentarno fotografijo, analognimi tehnikami in grafiko. Najbolj prepoznavno je predvsem njeno delo z mlajšim valom kraljic preobleke. Na njeno delo močno vpliva odraščanje v Mariboru. Svoje subjekte se trudi prikazati v skladu s tem, kar ji predstavljajo in kot jih v danem trenutku vidi sama. Rada ima pristno in spontano fotografijo, zato ljudi pogosto lovi v nenavadnih ali celo nerodnih situacijah.