Back to All Events

Slovenski dnevi knjige v MB - 2. dan

  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

10.00–13.00 in 16.00–19.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Do knjižnega sejma na Grajskem trgu je le korak! Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.

Foto: Boštjan Lah


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

1000 KRAV, OBISK FRANCOSKE PISATELJICE ADÈLE TARIEL

Kmet je srečno živel v družbi treh krav, ki jih je imel rad kot svoje otroke. Nekega dne ga obišče možakar s kravato in mu pravi, da bi moral imeti več krav in prodati več mleka. Kmet se ukloni in življenje se mu spremeni — vendar ne tako, kot si je predstavljal. Poučna zgodba o tem, kako nas želja po uspehu in denarju ne vodi nujno do sreče. Adèle Tariel je francoska novinarka in avtorica knjig za otroke. V svojih delih se ukvarja z enakostjo spolov, s potrošništvom in z ekologijo. Leta 2016 je prejela literarno nagrado Michela Tourniera. To bo njen prvi obisk v Sloveniji.

Organizira: Založba Pivec. Izvedba: Založba Pivec in MKC Maribor.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN 20.00–22.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

PESMOMAT – INTERAKTIVNA PESNIŠKA INSTALACIJA

Pesmomat je prvi slovenski avtomat s poezijo na kovanec, ki za en evrski kovanec v zameno natisne, prebere in na telefon prenese izbrano pesem.

Produkcija: Društvo slovenskih pisateljev. Izvedba: MKC Maribor in DSP.

Foto: Janez Marolt


10.00–13.00 in 16.00–19.00, STOJNICA ZAVODA KALEJDOSKOP, GRAJSKI TRG

ČLOVEK NE JEZI SE EVOLUCIJA

Zaigrajte novo zabavno različico igre Človek ne jezi se evolucija! Igro je ilustriral Ivan Mitrevski.

Organizira: zavod Kalejdoskop.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PLASTELINČICA IN ČASOPIS

Pravljičarka Alenka Spacal bo pripovedovala iz svoje najnovejše avtorske slikanice Plastelinčica in časopis (Bajalka, 2022). Plastelinčica iz družine Plastelinkovih spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Njun bajni svet predstavlja poklon časopisni kulturi. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Bajalko.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON: GIMNAZIJA RAVNE NA KOROŠKEM

Flegmatiki (Jan Penec, Lucija Fortin, Nuša Jehart, Zala Špoljar Slivnik, Tamara Rožej, Tadej Gosak, Maruša Vollmaier in Žana Lorenci) bodo ob ambientni glasbeni spremljavi poslušalce popeljali skozi svoje izjemno raznolike pesniške svetove, ki so jih razodeli v zadnjih številkah ravenskega literarnega glasila Flegma. Glasbeno kuliso ustvarja njihova mentorica Lucija Mirkac.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Gimnazijo Ravne na Koroškem.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KNJIGA NA OKNU: MILOST IVE JEVTIĆ

S književnico Ivo Jevtić, avtorico knjige Milost (KUD AAC Zrakogled, 2023), se bo pogovarjala kritičarka in pesnica Petra Koršič. »Skozi niz kratkih poetičnih oblik besedilo išče razpoke, prostore praznine, kjer deluje milost. Pri tem ga vodi star hindujski pregovor, ki pravi, da so sanje sedanjost, vsakdanje življenje preteklost in brezno brez sanj naša prihodnost. Meja med posameznikom in kolektivno preteklostjo je zabrisana, saj ju vodijo isti impulzi, preživljamo skupne travme, naše najbolj intimne sanje zrcalijo obče.«

Organizirata: MKC Maribor in KUD AAC Zrakogled.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

AD HOC – V ŽIVO: NASELI ME, ZNOVA

 »Pesem je telo. Glasba razpira prostor. Pesem je naseljevanje. Pesem je tempelj, ko se duh osvobodi, se iz njega pokadi beli dim – glasba, ki se širi koncentrično.« Pesnica in kritičarka Petra Koršič od leta 2005 spodbuja bližine in stike poezije ter glasbe, leta 2013 je v avtorskem ciklu AD HOC raziskave razširila še na tretjo umetniško govorico – likovno podobo. V 55-ih edicijah je poleg številnih drugih odličnih umetnikov večkrat gostila tudi skladateljico in pianistko Ingrid Mačus. Tokrat se poezija Petre Koršič naseljuje v prostoru glasbe Ingrid Mačus.

Organizirata: MKC Maribor in KUD AAC Zrakogled.


17.00, DOŽIVLJAJSKO IGRIŠČE V MALEM BETNAVSKEM GOZDU

V DEŽELI TRNIPARUM (PRAVLJIČNI NEVSAKDAN)

Foto: Krajnc

V deželi Trnimparum se je dan začel nadvse čudno. Trniparumci so se prebudili oblečeni v velika, prevelika oblačila, a to še ni vse! Namesto nogavic so imeli obute rokavice, majice so bile njihove hlače in hlač niso našli nikjer. Ob tem je veter vseskozi pihal z močno sapo in začel odnašati stvari iz njihovih hiš. Ojoj, le kako se je končal dan v deželi Trniparum? Pravljičarski dogodek iz serije AH seveda! Pravljična sreda! DOŽijeva pravljica s Simono (in čižekimižeki). 

Nastopa pesnica, pisateljica in pravljičarka Simona Kopinšek.

Produkcija: MKC Maribor – Slovenski dnevi knjige in DOŽI.


18.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

TEATER NA GRADU, UGLASBENA POEZIJA

Skupina Teater na gradu je vzniknila, ko so se Martin Blodnik (kitara), Primož Štern (kitara, vokali) in Lucija Mirkac (klaviature, vokali) nekega poznoseptembrskega popoldneva dobili na čaju. Skupaj so pričeli igrati že leta 2014 in nikoli zares prenehali, potem pa so jih tistega popoldneva znova zasrbeli prsti. Martin je odprl usta iiin … Z željo, da bi vsakemu besedilu dodali izviren pečat, se spogledujejo z različnimi glasbenimi žanri. Besedila večinoma prispeva Lucija, nekaj tudi Primož, uglasbitve pripravljajo skupaj, pri čemer taktirko vsakič vihti kdo drug – v želji povedati zgodbo.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KD Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem.

Foto: Ana Skralovnik


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

MESEČEVA HČI

Predstavitev pesniške zbirke pesnice in vsestranske ustvarjalke z Hrvaške, Milke Knežević. Z avtorico se bo pogovarjal Marjan Pungartnik.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor, in ZKD Maribor.


20.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

KRASNI NOVI SVET? – VELIKO PROZNO BRANJE

Na literarnem dogodku bodo nastopili Boštjan Videmšek, ki je po osmih odmevnih družbeno angažiranih knjižnih izdajah letos izdal svoj romaneskni prvenec z naslovom Vojni dnevnik, Dijana Matković, aktualna nominiranka za nagrado kresnik za delo Zakaj ne pišem, glasbenik in pisatelj Jernej Dirnbek, ki je nedavno izdal svoj tretji roman z naslovom Ledena kraljica, ter pisec detektivk Avgust Demšar, ki bo premierno bral iz prihajajočega, še neobjavljenega romana Estonia. Pisatelji in pisateljica bodo brali izbrane odlomke iz svojih najnovejših del in spregovorili o svetovih, ki jih raziskujejo v svojih romanih, o pomembnosti pogumne in brezkompromisne pokončne drže ter o etiki in človečnosti v obdobju radikalno spolarizirane družbe. Dogodek bo povezovala Petra Vidali. 

V primeru dežja bo prireditev potekala v zgornji dvorani Vetrinjskega dvora.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda in z Narodnim domom Maribor.