Back to All Events

30 let MKC MARIBOR - 7. dan

  • Kulturni inkubator 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

30 let MKC Maribor

MKC MARIBOR V MALEM

Festivalski teden brezplačnih dogodkov: ples, družabni večeri, družabne iger, spoznavanje japonske kulture, izmenjevalnica rastlina, DJ-delavnica, izdelava 3D figuric, slam poezija, poezija na ulicah, sprehod po zgodovini MKC Maribor.



Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) v letu 2023 praznuje okroglih 30 let. Zato smo med 19. in 26. oktobrom 2023 pripavili enotedensko jubilejno dogajanje, ki ga sestavlja več kot trinajst dogodkov. Program bo na vseh lokacijah MKC Maribor (Upravna stavba s Hostlom Pekarna, Kulturni inkubator, Galerija Media Nox), soustvarili ga bodo vsi zaposleni.

Tako smo v enotedensko dogajanje zajeli skorajda vsa področja, ki jih MKC Maribor izvaja v sklopu svojih programov. MKC Maribor v malem, kot smo poimenovali dogodke v sklopu praznovanje 30. obletnice MKC Maribor, bo tako postregel z družabnimi večeri, razstavo likovnih del, spoznavanjem japonske kulture in animejev, filmskim večerom, izmenjevalnico rastlin, DJ-delavnico, delavnico izdelovanja 3D figuric, slam poezijo, poezijo na ulicah … ter seveda plesom in dobro glasbo: 50-ies PROM NIGHT nas bo spomnil na maturantski ples, za zaključek pa bomo migali v ritmih glasbene skupine FUNK FU.



program ob 30. obletnici mkc maribor:



Sreda, 25. oktober 2023 @ Kulturni inkubator

19:00 POEZIJA V ZANKAH

V projektu Poezije v zankah skupina Slam zverine predstavlja v živo citirano avtorsko poezijo ob spremljavi glasbe, ki je kreirana sproti v zankah na računalniku s pomočjo hibridne kitare, vokalov in tolkal. Delno postavljen nastop odpira prostor tudi za trenutke improvizacije, nepričakovanih povezav in premostitev. Nekatere kompozicije so bolj izdelane, druge bolj minimalistične, slišali pa bomo morda tudi kakšno poezijo brez glasbe, torej v čisti slamerski obliki.

Avtor idejne zasnove projekta je Matic Ačko, trenutni predsednik društva Slam Zverine, ki sicer nastopa tudi kot kantavtor. Že več let na nastopih eksperimentira z glasbenimi podlagami v zankah, ki se ustvarjajo v živo s pomočjo »looperja«, v opisani predstavi pa uporablja bolj kompleksen princip plastenja zvočnih zank, kjer pedal z efekti nadomesti kar računalnik.

 

Tokrat bodo ob njem s svojo avtorsko poezijo nastopili še: Nika Gamser // Mateja Mohorko // Mišel 'Amo' Ristov

 

Nika in Mateja sta članici prenovljene zasedbe Slam zverin in s tem predstavnici novejšega vala našega ustvarjanja. V zadnjih dveh letih redno in motivirano nastopata na slam dogodkih po vseh Sloveniji, letos pa sta obe nastopili tudi na Državnem prvenstvu. Mišel 'Amo' Ristov je sicer predstavnik ptujske skupine Slamuraji in dolgoletni prijatelj zverin. Je en najizkušenejših slamerjev v Sloveniji, leta 2017 je osvojil tudi naziv državnega prvaka. Poleg tega je mnogoratni zmagovalec lokalnih slam večerov, nazadnje je zmagal prav na oktobrskem Ožuljenem jeziku v Mariboru. Poleg slama je tudi izkušen raper, zelo prepoznaven in aktiven na slovenski hip-hop sceni.

 

Društvo slam zverine – trenutno najbolj aktivno društvo za slamersko poezijo v Sloveniji – deluje že vse od leta 2016, od leta 2018 pa obstaja tudi kot formalizirana entiteta. Povezane ljubiteljice in ljubitelji slam poezije pripravljajo v Mariboru redne mesečne dogodke, pogosto pa gostujejo tudi v drugih krajih po Sloveniji, kjer nastopajo v okviru festivalov, kot povabljeni gostje na dogodkih ali pa na dogodkih v lastni produkciji. Zgoraj opisan konceptualni nastop so prvič izvedli leta 2022 v okviru festivala Skuštrane in Bradati v Mariboru.

 

Dogodek je del širšega programa ob 30. obletnici delovanja MKC Mariboru, ki je ko-producent dogodka. Vabljeni!

Kdo so Slam zverine?

Prvi zametki Slam zverin segajo v januar 2016, ko se je na pobudo Petre Kolmančič in z organizatorko Nino Medved odvila delavnica slam poezije poimenovana Slamoreznica. Skupaj z Nino sta udeležence usmerjala mentorja Juš Milčinski in Gregor Stamejčič – Grizli.

Del mariborske ekipe je po vikendu slamanja ugotovil, da želi izpolniti svoje pesniške nastope in tako začel snovati prav posebno zgodbo. Slam zverine so danes mala družina bolj ali manj mariborskih pesnikov in pesnic. Prvi tekmovalni slam večer so doživeli na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ko se je odvil tudi prvi mariborski pesniški slam, Ožuljeni jezik. Tega pomagajo organizirati Slam zverine MKC Črki in pri tem sodelujejo z Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom in Bando ferdamano, ki jim je posodila voditelja večerov Mojco Pibernik in Janija Šumaka.