Back to All Events

[#maribor_pride] Razstava: Vulve


  • Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

MKC Maribor in Maribor skozi rožnata očala v sklopu Mavričnega junija v Mariboru med 4. in 30. junijem vabimo na ogled razstave Vulve fotografinje Eme Širec, ki bo na ogled pod arkadami Židovskega trga.

Razstava dokumentira članice Haus of Vulva, prve mariborske drag hiše. Fotografinja Ema Širec je kraljice preobleke Karmen Daš, Vero Vulvo in Patricijo Vulvo snemala na številnih nastopih, pred njen objektiv pa so večkrat stopile tudi na ulici. Rezultat je serija fotografij, ki štajerske performerke ujame v različnih okoljih in preoblekah, a nikoli izven elementa.

Kustosa Doris Špurej in Matej Behin, ki razstavo postavljata v okviru Mavričnega junija v Mariboru v obeležitev meseca ponosa, ne želita izpostaviti le delovanja Haus of Vulva, ampak tudi pomen samega draga, ki je po svetu že skoraj sopomenka za LGBTQIA+ kulturo. Fotografije s spretno rabo svetlobe, giba in kompozicije raziskujejo specifični način izražanja v tej subkulturi, z dominantno vizualno podobo pa vabijo k bližjemu ogledu. S tem se zgleduje po samem dragu, ki si s svojim teatrom intenzivnosti in provokativnosti pobliže ogleda koncepta spola in spolnega izraza, preden ju postavi na glavo.

Razstava o prvi mariborski drag hiši je skoraj tako pionirska kot hiša sama, saj v ospredje izrecno postavlja kulturo, ki je pri nas kljub vse večji popularizaciji še v povojih. Vsaka vrsta vidnosti v javnem prostoru je zato vznemirljiva, celo zgodovinska – pa tudi nevarna. S tem, ko nosilke omenjene kulture opolnomoči, da zasedejo svoje mesto med ljudmi, ne gre le za ozaveščanje javnosti, ampak tudi za gojenje prihodnjih generacij mariborskega draga.

Razstava Vulve bo na ogled med 4. in 30. junijem na arkadah galerije Media Nox na Židovskem trgu. Njena uradna otvoritev bo v petek, 4. 6. ob 19. uri, na njej pa bodo nastopile predstavnice Haus of Vulva.

Otvoritev razstave v primeru slabega vremena odpade. 

Udeležba je mogoča ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

Mavrični junij v Mariboru

Mesec ponosa bomo v letu 2021 že drugič obeležile_i z Mavričnim junijem v Mariboru, celomesečnim programom, ki obsega kulturno-umetniške dogodke, informativne in izobraževalne aktivnosti, spletne vsebine in druge dejavnosti. Letošnji program organiziramo pod sloganom "Zate. Zame. Za nas." Z njim poudarjamo pomen povezovanja in solidarnosti ne le znotraj skupnosti LGBTQIA+, temveč v družbi nasploh – še posebej v času med in po pandemiji.

Earlier Event: June 4
Jazz 'ma mlade 2021 // prvi petek
Later Event: June 9
Razstava: FREŠTREŠ - Preporod