Back to All Events

Natečaj ob dnevu IDAHOBIT: "SKUPAJ: UPOR, PODPORA, CELJENJE!"


  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Kot del predparadnega dogajanja v Mariboru v letošnjem letu v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor (MKC Maribor), programom Maribor skozi rožnata očala* in Stigmo* – spletno LGBTQ+ platformo pripravljamo umetniški natečaj v znamenju IDAHOBIT z naslovom “Skupaj: upor, podpora, celjenje!”.

IDAHOBIT je mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji, ki ga obeležujemo 17. maja, saj je omenjena problematika še vedno močno prisotna, ne glede na zakonodajo s področja nediskriminacije. Z IDAHOBIT opozarjamo na univerzalnost človekovih pravic. Človekove pravice nam pripadajo že samo zato, ker smo ljudje, ne glede na kulturne, tradicionalne, verske vrednote, spolno identiteto ali spolno usmerjenost! Človekove pravice nam pripadajo, ker se vse_i rodimo svobodne_i, z enakimi pravicami.

Ker so za LGBTQ+ posameznice_ke, posebej za mlajše generacije, zelo pomembni skupnost, varen prostor in svoboda lastnega izraza, vam ponujamo nekaj iztočnic za ustvarjanje vaših izdelkov:

  • Skupnost: katere spremembe se ti zdijo ključne za širše sprejemanje LGBTQ+ skupnosti v družbi?

  • Varen prostor: kaj je zate varen prostor?

  • Svoboda lastnega izraza : kaj potrebuješ od okolice, da se počutiš sprejeto_ega in se lahko svobodno izražaš?

Natečaj se razpisuje za področje poezije, proze in vizualne umetnosti in bo odprt od 17. 5. do 11. 6. 2021.

Omejitev za prozo je do 3 strani, za poezijo v ciklusu do 5 pesmi in za vizualno umetnost izdelki v 300dpi z vsaj 1500 piksli po dolgi stranici. Prijavljeni v kategorijo vizualne umetnosti pošljite tudi naslov dela, leto izdelave in kratek opis koncepta. Vsa dela morajo biti podpisana.

Namenjen je mladim med 15. in 29. letom.

Svoj izdelek lahko pošlješ na:

 

Nagrade:

Poezija:

  • 1. mesto: za kategorijo poezija je kot prva nagrada predviden znesek v vrednosti 50€ neto

  • 2. mesto: knjižna nagrada in vrečka presenečenja

  • 3. mesto: knjižna nagrada 

Proza:

  • 1. mesto:  za kategorijo proza je kot prva nagrada predviden znesek v vrednosti 50€ neto

  • 2. mesto: knjižna nagrada in vrečka presenečenja

  • 3. mesto: knjižna nagrada

Vizualna umetnost:

  • 1. mesto: za kategorijo vizualna umetnost je kot prva nagrada predviden znesek v vrednosti 50€ neto

  • 2. mesto: knjižna nagrada in vrečka presenečenja

  • 3. mesto: knjižna nagrada


Rezultati poziva bodo razglašeni 17. 6. 2021 ob 19. uri prek Instagram live na Instagram strani programa Maribor skozi rožnata očala ter na Facebook in Instagram profilu Stigme.


Vaše izdelke bodo ocenjevale_i:

Tom Veber.png

Poezija:

Tom Veber (Maribor, 1995), pesnik, performer, vizualni umetnik. Kot igralec/plesalec je nastopal v gledališču Glej, PTLju, Kino Šiška, Klubu Tiffany in v English student theatre. Kot pevec je sodeloval s pevskimi zbori Sankofa, Beegesus, APZ Maribor, APZ Tone Tomšič.  Poezijo objavlja v Poetikonu, Dialogih, Mentorju, Literaturi, Apokalipsi in Rasti in na radijskih postajah Ars, Radio študent in Radio Marš. Sodeluje na pesniških slamih in gostuje po Sloveniji s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019 in zmagal na tekmovanju za najboljši prevod emoji pesmi ( Slovenski dnevi knjige) 2020. Je prejemnik štipendije za perspektivnega ustvarjalca na področju leposlovja pri Javni agenciji za knjigo 2019,2020. Njegove pesmi so bili objavljene na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji, Nemčiji, Afriki, Rusiji in na Kitajskem. Izdal pesniško zbirko Točka preloma (2019). V letu 2019 je postavil razstave Brstenje, Stičišča, Visok polet s teboj, Lice ob licu in Molekule trenutkov kjer se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije. Organiziral dva LGBTQ literarna večera (2018, 2020) v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige in MKC Maribor – program Maribor skozi rožnata očala. V sklopu projekta Mestne občine Maribor - Moč besede je bil njegov verz del akcije, serije plakatov na javnih plakatnih mestih po Mariboru z bodrilnimi mislimi. Urednikuje spletno platformo Stigma - namenjeno povezovanju in promociji LGBTQIA+ umetnic_kov. V sodelovanju z MKC Črko in organizacijo Maribor skozi rožnata očala pripravlja izbor mlade slovenske LGBTQIA+ literature, ki bo izšel v letošnjem letu.



Sara Nuša Golob Grabner.png

Vizualna umetnost:

Sara Nuša Golob Grabner (1994) živi in ustvarja v Mariboru, kjer tudi študira umetnostno zgodovino in angleško književnost ter jezik na Filozofski fakulteti Maribor. Deluje kot fotografinja in pesnica in umetnostna zgodovinarka.

Imela je pet samostojnih razstav (MKC Slovenj Gradec leta 2012, Čajnica Peč 2013, dvakrat v Kmkc Kompleks, leta 2013 in leta 2015, UKM 2020 ). Dvakrat je razstavljala v okviru festivala Transgeneracija v Cankarjevem domu in sicer leta 2009 in 2010. Tri leta zapored (2009, 2010, 2011) je sodelovala na razstavi društva ljubiteljskih fotografov Koroške, pod okriljem JSKD. Leta 2011 je osvojila zlato medaljo fotografskega društva SVIT na natečaju ''Fotografiram, torej sem''. Leta 2012 je osvojila medaljo FIAP na internacionalnem fotografskem natečaju Exposed in prvo mesto na fotografskem natečaju kLAK. Leta 2012 je osvojila tudi drugo nagrado in diplomo društva FKV. Njena fotografija je bila leta 2013 uporabljena kot plakat za film Tu se piše življenje. Julija 2017 je bila njena fotografija del razstave Primavera v galeriji DLUM v Mariboru. Revija Digitalna kamera je od 2014 do 2019 objavila devet njenih fotografij. Septembra 2019 je fotografija Prebujena osvojila prvo mesto v rubriki Nepozabno, revije Digitalna kamera. Italijanski Vogue je pod kategorijo Photo Vogue od leta 2012 do leta 2019 objavil 50 njenih fotografij. Marca 2019 je njena fotografija prejela drugo nagrado natečaja kLAK. Oktobra 2019 je fotografija Prebujena prejela prvo nagrado na natečaju Pogled (CZM Domžale). Decembra 2019 je bila njena serija Kataklizma nagrajena z bronasto medaljo na jubilejni XX. celjski fotografski razstavi, na isti razstavi pa je njena fotografija Svoboda prejela častno omembo JSKD.  V septembru 2020 je razstavljala v okviru Festivala fotografije Maribor. Decembra 2020 je njena serija Marija Magdalena osvojila zlato medaljo FZS na CFR 2020. Objavlja v Odsevanjih, v Litru jezika, na LUD Literatura, na Koridor - križišča umetnosti, na Psevodpoetih v Novem zvonu, reviji Primus, reviji Mentor ter na Kulturno medijskem centru Slovenija. Septembra 2018 je začela delovati kot avtorica in urednica pri Kulturnem centru Maribor. Leta 2019 je izdala pesniško zbirko Gnijoče rože. Dela tudi kot kustosinja in urednica.

Veronika Razpotnik.png

Proza:

Veronika Razpotnik (1997) je po izobrazbi uni. dipl. biokemičarka in trenutno zaključuje magisterij iz biokemije. Izven študija se udejstvuje kot pesnica, urednica in občasno kot aktivistka. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Postala ena izmed finalistk_ov 19. in 21. Pesniške olimpijade, na literarnem natečaju Rdeča nit 2019 prejela prvo nagrado v kategoriji poezija ter se uvrstila v finale natečaja za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro – Mentorjev feferon. Objavljala je v revijah Mentor, Spirala, Novi zvon, na spletnih platformah LUD Literatura in Koridor – Križišča umetnosti, v Lezbozinu in Bizinu in na spletni audio platformi Eho.

Je soustanoviteljica skupine mladih pesnic_kov, ki ustvarjajo pod imenom Psevdopoeti in katere antologija z naslovom Milimeter in pol izide v letošnjem letu. V sklopu Psevdopoetov je soorganizirala serijo literarnih večerov v Kantini +MSUM v Ljubljani septembra in oktobra 2020, aktivistične pesniške večere v podporo AT Rog in Akademskemu kolegiju v letu 2019 in recital Psevdopoetov z naslovom Manifest brez rim marca 2018. Marca 2021 se je kot pesniška gostja pojavila v podcastu 3 stvari.

V letu 2019 je delovala kot članica aktivistične skupine Akademski kolegij študentom!, ki se je ukvarjala z usodo študentskega doma Akademski kolegij in s stanovanjsko problematiko v Ljubljani in v širšem smislu.

Oktobra 2020 je sodelovala pri razstavi queer-feminističnega projekta ActArt v Zagrebu z naslovom Lapač, ki je bila decembra ponovljena v Ljubljani pod naslovom Yugoslatkice in decembra istega leta pri umetniško-performerskem projektu Miraž za notranje zadeve v AT Rog.

Deluje tudi kot urednica za neumetnostno literaturo pri LGBTQ+ spletni platformi Stigma in pevka v Vokalni skupini Aurora.




Za dodatne informacije o natečaju lahko pišete na e-naslov: stigma.glavnourednistvo@gmail.com ali pa na doris.spurej@mkc.si.

Veselimo se vaših izdelkov!

 

*Maribor skozi rožnata očala (MSRO) je program z informacijami, literaturo, druženjem, nasveti in različnimi aktivnostmi pomaga mladim, ki se jim porajajo vprašanja pri odkrivanju in sprejemanju svoje spolne identitete ali spolne usmerjenosti. Izvaja ga Mladinski kulturni center Maribor.

*Stigma je projekt LGBTQIA+ spletna platforma Stigma je spletišče, ki združuje umetniške in neumetniške forme, ki jih ustvarjajo LGBTQIA+ ustvarjalke_ci. Stigma je ena izmed prvih slovenskih spletnih platform, ki združuje umetniške in neumetniške zvrsti LGBTQIA+ ustvarjalk_cev in prispevkov o LGBTQIA+ skupnosti, ter z njo povezanih temah (diskriminacija, družbena neenakost, feminizem itd.) v takšnem obsegu. Sestoji iz različnih literarnih zvrsti (proza, poezija, dramatika, članki, kolumne, eseji, intervjuji), vizualne umetnosti in hibridnih oblik (fotografija, likovna umetnost, cianotipija, strip, kolaž, inštalacija) in napovednika različnih LGBTQIA+ dogodkov. Več o Stigmi si lahko preberete na https://www.stigma.space.

*Denarna nagrada v višini 50€ neto: možnost izplačila preko avtorske pogodbe, študentske napotnice ali izdaje E-računa.