Back to All Events

Kino pod zvezdami: Maškarada

  • Mladinski kulturni center Maribor Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Program Maribor skozi rožnata očala letos v sodelovanju s Pekarna Magdalenske Mreže prireja serijo aktivnosti pod imenom Mavrični junij v Mariboru, v sklopu katere se bodo odvile številne aktivnosti namenjenje predstavljanju in osveščanju tematik, s katerimi se srečuje LGBTIAQ+ skupnost. Ena izmed njih bodo tedenski filmski večeri na katerih bomo gledali filme z LGBTQIA+ tematiko.

Mesec junij označuje mesec ponosa LGBTIAQ+ skupnosti, v tem mesecu se zgodi tudi večino Parad Ponosa po svetu. Zaradi trenutne situacije je sama Parada Ponosa v Mariboru prestavljena na drug mesec, vseeno pa ekipa prostovoljk_cev prireja pester program, ki zajema filmske večere, kuharske prenose v živo iz kuhinj prostovoljk_cev, izobraževalne objave o kvir abecedi, pogovor o knjigi v sklopu Knjižnica tete Rose in še veliko več. 

Mavrični junij v Mariboru je program, ki zajema izobraževalne vsebine, queer à la carte, filmske večere in še veliko več.

Kino pod zvezdami

Cikel, ki ga ne smete zamuditi! Družite se z nami ob brezplačnih ogledih LGBTQIA+ filmov, ki jih bomo za vas ob četrtkih vrtele_i ves mesec. Ob večerih na prostem bomo skupaj doživljale_i izjemne zgodbe, ki jih pišejo življenja naših skupnosti — nekatere bolj znane, spet druge za koga povsem nove. Z željo po povezovanju in novih spoznanjih bomo povzdigovale_i ustvarjalne glasove, ki delijo to bogato zgodovino in vam obenem nudile_i možnost varnega filmskega užitka, ki bo prinesel nekaj za vsakogar.

O FILMU

MAŠKARADA (1971)

Žanr: erotična drama, LGBT

Trajanje: 88 min
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij:  Vitomil Zupan
Režija: Boštjan Hladnik
Igralska zasedba: Vida Jerman, Igor Galo, Miha Baloh, Blanka Jenko, Bojan Šetina, Črt Kanoni, Franjo Kumer, Bojan Tratnik, Sonja Lamberšek, Miha Trpin, Iva Čadež, Rok Lasan, Lidija Turk, Marjan Ferenčak, Miran Miljkovič, Tatjana Vovk, Branko Oman, Rado Prajs, Tone Sojer

Dina je v zakonu z direktorjem Gantarjem zadovoljna, a jo srce in telo vlečeta k mlademu in postavnemu Luki. S pretvezo, da bo mladenič inštruiral njenega sina, omogoči pogostejša srečanja, ki pa jih Gantar zasluti. Na praznovanju sinovega rojstnega dneva, kjer je tudi Luka z deklico Petro, od žene izsili priznanje. Gantar v besu posili Dino, Luka pa ne stoji križem rok, ampak se spravi na Gantarja, zatem pa z dekletom odpotuje. Po njegovi vrnitvi se dogodki zapletejo, klopčič starševske, prijateljske in erotične ljubezni postaja vedno bolj zamotan. Bo Luki uspelo krmariti med Dino in Petro?

Kultni jugoslovanski film slovenskega režiserja Boštjana Hladnika Maškarada (1971) je prvi slovenski film, ki je doživel cenzuro zaradi nazornih erotičnih prizorov. V polni necenzurirani dolžini so ga prvič predvajali 11 let po izidu leta 1982. Marcel Štefančič je film označil za najradikalnejši in najdrznejši slovenski film vseh časov. Film, ki je bil pred svojim časom in, ki je tudi pred tem našim časom.