Back to All Events

Parada ponosa Maribor

  • Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Parada ponosa letos prvič tudi v Mariboru.

Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free, v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom/United with PRIDE, organizira prvo Parado ponosa v Mariboru, ki se bo zgodila v soboto, 29. junija.

POTEK DOGODKA:

  • zbiranje in priprave na shod: med 13:00 - 14:00 na Glavnem trgu v Mariboru,

  • shod po ulicah Maribora,

  • zaključek shoda z nagovori ter krajšim glasbenim programom.

Podrobnejše informacije o shodu, govorcih in glasbenem programu bodo objavljene v prihodnjih dneh in tednih.


VEČ O PROJEKTU

V okviru projekta Povezani s ponosom / United with PRIDE se bosta zvrstili dve mladinski izmenjavi. Na prvi bo skupina mladih iz Slovenije v Cluj – Napoci, Romunija, spoznavala različne program in organizacije, ki izvajajo LGBT+ vsebine, na drugi mladinski izmenjavi, ki bo potekala v Ljubljani in Mariboru, pa se bodo mladi iz Romunije in Slovenije udeležili Parade ponosa v Ljubljani, prav tako pa bodo aktivno pomagali pri izvedbi prve Parade ponosa v Mariboru, ki bo izvedena 29. junija 2019.

Parado ponosa Maribor organizira skupina prostovoljcev programa Maribor skozi rožnata očala, programa, ki že vrsto let v Mariboru ponuja vsebine vezane na LGBT+ tematike. Ob Paradi ponosa bodo med 27. – 29. junijem organizirani tudi različni spremljevalni dogodki (npr. otvoritev razstava, predstava, različne delavnice, …).

Maribor skozi rožnata očala je redni programa Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki z informacijami, literaturo, druženjem, nasveti in različnimi aktivnostmi pomaga mladim, ki se jim porajajo vprašanja pri odkrivanju in sprejemanju svoje spolne identitete, spolne usmerjenosti ali spolnega izraza. Javni zavod že vse od leta 2001 podpira in omogoča varno okolje mladim LGBT+ osebam, da organizirajo in izvajajo različne aktivnosti s katerimi odgovarjajo na potrebe LGBT+ skupnosti – Maribor skozi rožnata očala tako predstavlja edini redni, konstantni program v regiji, ki obravnava vsebine LGBT+ skupnosti.

Na podlagi našega dela na področju LGBT+ skupnosti, je MKC Maribor v letu 2018 s strani Mestne občine Ljubljana prejel tudi certifikat »LGBT prijazno«, s katerim se lahko trenutno v regiji pohvalita zgolj dve organizaciji.