Back to All Events

Jazz 'ma mlade

  • Židovski trg Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Jazz 'ma mlade od leta 2016 združuje ljubitelje glasbe, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike in jim pomaga k boljši prepoznavnosti. S tem dogajanjem oživlja tudi Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami slovenskih vin in lokalno ulično kulinariko, ki jo bodo posebej za festival pripravljali študenti VŠGT Maribor

Koncerti se bodo prenašali v živo na GLAS PODZEMLJA.

 

PROGRAM

 

// GLAVNI ODER //

20.00: Nastop učenk glasbene šole B. A. S. E. 

21.00: KONCERT TRIBUTE TO CANNONBALL & COLTRANE

22.30: Jam Session z uverturo Nina Korošak-Serčič Trio 

 

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

09.00: jutranja Jazzyoga z Nežo v Galeriji Media Nox

19.00: Vodeni ogled Židovska ulica in Židovski trg: stavbe, ljudje in dogodki (vodi Boris Hajdinjak, Sinagoga)

19.45: Otvoritev jazz razstave: TOMAŽ STRMČNIK, 3x1, koncertna fotografija

19.00 – 24.00: Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru: 

  • Galerija Media Nox: Urška Rednak, Izrezi/Cut-outs (slikarska razstava)
  • Fotogalerija Stolp: Dejan Mijović, The Summer of our Lives (fotografska razstava)
  • Galerija DLUM: Franscesca Cataldi (slikarska razstava umetnice iz Rima)
  • Sinagoga: Judah Passow, Škotski Judje: identiteta, pripadnost in prihodnost (fotografska razstava )
  • GT22: razstava “Ulične galerije Židovska”, razstava “Tako je govoril Huxtrl”, stalna razstava “Pregled slovenske gledališke fotografije”

19.00-24.00: Mini JazzArtMarket (Slovenska - Local made

 

// KULINARIKA // 

Da ne boste lačni, bo skrbela Visoka šola za gostinstvo in turizem Maribor VŠGT Maribor, da ne boste žejni pa mladi gostinski obrat Franček! 

 

SE NADALJUJE ... 
15. 6. 2018 https://www.facebook.com/events/1975018309478617/
Vsi festivalski dogodki so brezplačni! 

 

Organizacija: MKC Maribor in MID GLAS PODZEMLJA

Partnerji: Konservatorij za glasbo in balet Maribor, VSGT Maribor, Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor, Urad RS za mladino, Narodni dom Maribor, Sinagoga, Galerija Media Nox, GT22, Fotogalerija Stolp, DLUM, JUB Slovenija, Salon uporabnih umetnosti, Slovenska - Local made, Fotoplus, Hostel Pekarna, Snaga, KreatorLaB, glasbena šola Karol Pahor Ptuj, glasbena šola B. A. S. E., Isabella - food&wine.


20:00 GLASBENA ŠOLA B. A. S. E. 

Čeprav se pevke iz glasbene šole B.A.S.E. izražajo predvsem v pop, rock in drugih glasbenih zvrsteh, se bodo posebej za festival Jaz 'ma mlade tokrat lotile jazza. Pod mentorskim
vodstvom Urške Gajšt, se nam bodo predstavile: Barbara Bonča, Kaja Legat, Ana Markovič, Ana Prešeren, Urška Pristovnik in Lonja Vesenjak Lončar.


21:00 TRIBUTE TO CANNONBALL & COLTRANE

Tribute to Cannonball and Coltrane je projekt dveh mladih slovenskih saksofonistov, Tiborja Pernarčiča in Grege Skaze. S projektom se bosta posvetila Cannonball Adderley-ju in John
Colatrane-u katera uvrščamo med največje jazz saksofoniste. Pri projektu se jima pridružujejo Miha Gantar na klavirju, Janez Krevel na basu in Matjaž Skaza na bobnih.

Zasedba:

  • Grega Skaza – alt saksofon
  • Tibor Pernarčič – tenor saksofon
  • Miha Gantar - klavir
  • Janez Krevel – bas
  • Matjaž Skaza – bobni

22:30 NINA KOROŠAK - SERČIČ TRIO

Nina Korošak Serčič trio je bil formiran leta 2017 v Grazu po sešnu na šoli. Včasih se zgodijo ti spontani sešni, ki prebudijo magično energijo in glasbo popeljejo na drug nivo. Pijanist Lajos Toth se je tako pridružil Nini in Hrvoju, ki že redno sodelujeta in igrata pri večih
projektih. Trio strmi po ustvarjanju glasbe iz elementov in harmonij modernega jazz-a hkrati pa ne želijo pozabit na močno tradicijo swing glasbe.

Zasedba:

  • Nina Korosak-Sercic – bobni, comp. Arr.
  • Lajos Toth – klavir
  • Hrvoje Kralj – bas

09:00 JAZZYOGA Z NEŽO / Galerija Media Nox.

Neža vabi: “Zelo se veselim, da vas zjutraj pred službo vpeljem v uro joge v sklopu festivala “Jazz ‘ma mlade”! Intenzivneje se z jogo ukvarjam zadnjih 7 let, ko ob delu začela z izobraževanjem za učitelje Iyengar yoge in jo nadgrajevala na inštitutih po Evropi in konvencijah v Indiji. Jazzjoga bo primerna za vsakogar, ne glede na starost in prožnost! Se vidimo!”


19:00 VODENI OGLED Židovska ulica in Židovski trg / Sinagoga

Območje Židovske ulice in Židovskega trga sodi med najbolj slikovite, a tudi najmanj znane dele Maribora. Zato bomo z besedami, fotografijami, filmom in predmeti predstavili zanimivo preteklost tega dela Maribora, jo povezali z živahno sedanjostjo in, upamo, omogočili sijajno prihodnost. Vodi Boris Hajdinjak. Udeležba je brezplačna. 


19:45 TOMAŽ STRMČNIK / Židovski trg 

Tomaž je rojen leta 1993 v Mariboru. S fotografijo se je pričel ukvarjati v 2. letniku srednje šole in se vedno bolj osredotočal na koncertno fotografijo. Konec srednje šole se je srečal z analogno črno belo fotografijo, ki je pustila pečat na njegovem videnjem sveta skozi okular.
3x1 je serija koncertnih triptihov zajetih v črno beli tehniki. Vsak triptih je sestavljen iz ožjih kadrov, ki prikazujejo drugače neopažene detajle: vse od emocij, obraza, oblačil, glasbil pa do kitarskih efektov, set list, pijač, tenisk in ostalih drugače skritih detajlov.


19:00 - 00:00 DEJAN MIJOVIĆ / Fotogalerija Stolp

S fotografijo se ukvarja že dvajset let, odkar se je vpisal na študij Grafične tehnike na NTF. Kot fotoreporter je sodeloval s številnimi slovenskimi mediji: Jana, Ona, Mladina, STA in Žurnal ter fotografiral za številne naročnike. Leta 2010 se je ponesrečil in ostal popolnoma hrom od vratu navzdol. 

“Ta dolgoročni projekt je posvečen vsem mojim prijateljem, hkrati pa predstavlja tudi zgodovino našega prijateljstva. Pravi prijatelji nam stojijo ob strani v dobrem in slabem. Po moji nesreči so mi stali ob strani, ko sem jih najbolj potreboval. Brez njihove podpore in podpore moje družine bi bila rehabilitacija po "ponovnem rojstvu" zame veliko težja.”


19:00 - 22:00 JUDAH PASOW / Sinagoga

Judah Passow je mednarodno priznani in večkrat nagrajeni fotograf, čigar dela pogosto objavijo vodilni ameriški in evropski časopisi in revije. V obsežni fotografski seriji, ki je na ogled v Sinagogi Maribor, predstavlja zanimiv vpogled v vsakdanjik Judov na Škotskem. Judje živijo na Škotskem vsaj od 17. stoletja naprej, posebnost škotske judovske skupnosti pa je v tem, da se je kljub ohranjanju svoje lastne tradicije izjemno hitro vključila v škotsko družbo.


19:00 - 00:00 URŠKA REDNAK / Galerija Media Nox

Razstava mlade umetnice Urške Rednak z naslovom Izrezi (Cut-outs) Urška Rednak je akademska slikarka, rojena 1987 v Ljubljani. V letu 2014 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V njenih delih gre za slikanje, ki nastaja z vezenjem volne kar pa prepleta s ploskvami akrila in drugimi mediji. Te podobe postajajo abstraktne, bolj barvite.


19:00 - 00:00 SLOVENSKA - LOCAL MADE

Slovenska - local made. Trgovina z izbranimi izdelki slovenskih oblikovalcev. Vsak izdelek je narejen lokalno in nosi v sebi edinstveno zgodbo. Z vsakim nakupom podpirate in pomagate lokalnim ustvarjalcem, da lahko rastejo in se razvijajo.


19:00 - 00:00 VŠGT Maribor

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor se je z veseljem pridružila projektu Jazz ma mlade, saj verjame v pomen pozitivne energije, ki jo lahko ponudi kreativno pripravljena hrana.

S sodobnim pristopom in kakovostnimi živili usposabljamo mlade za številne priložnosti, ki se ponujajo v gostinsko-turističnih poklicih. Prav zato je šola priznana tako v domačem kot mednarodnem okolju h čemer veliko dodajo tudi številna priznanja, ki so jih študenti osvojili na domačih in tujih strokovnih tekmovanjih.


19:00 - 00:00 FRANČEK 

Franček je šele rojeni perspektivni gostinski obrat, ki ponuja kvalitetne izdelke iz lokalnega okoliša.


31723365_10216048741749085_2287849514310041600_n.jpg