Back to All Events

Živa knjižnica Maribor na Art kampu


  • Mestni park Maribor (map)

Festival Lent se bliža in s tem tudi poletna Živa knjižnica Maribor, ki jo Mladinski kulturni center Maribor organizira na Art kampu. Letos se bomo družili 23. in 24. junija med 10. in 13. ter 16. in 20. uro v Mestnem parku v Mariboru. Vabimo te, da se nam pridružiš na pisanem festivalskem dogajanju pod sencami mogočnih dreves in postaneš bralec/ka Žive knjižnice Maribor.

Za tiste, ki nas še niste obiskali - ko bralec/ka pride na Živo knjižnico Maribor, se, tako kot v običajni knjižnici, registrira, dobi izkaznico, polista po knjižnem katalogu (kjer so zbrani vsi profili živih knjig) in si eno izbere.

 

Kaj je Živa knjižnica?

Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja/ko, bralce/ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci in bralkami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov in posameznic ter družbenih skupin.

 

Kdo so žive knjige?

Žive knjige so posameznice in posamezniki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni/e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki in pripadnice različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu npr. nekdanji brezdomec, vojakinja, gej, transspolna oseba, oseba, ki se je  zdravila za depresijo, porodna aktivistka, mama geja, ...

 

Kako poteka Živa knjižnica?

Živa knjižnica poteka tako, da si bralec/ka pri knjižničnem pultu, kjer ga/jo pričaka knjižničar/ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar/ka bralca/ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec/ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vabljeni in vabljene :)

 

Če nas boš obiskal/a, ali če ti je ideja Žive knjižnice preprosto všeč, te vabimo, da nas spremljaš preko Facebook profila: Živa knjižnica Maribor.