Back to All Events

Jazz 'ma mlade

 • Židovski trg Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Jazz 'ma mlade od leta 2016 združuje ljubitelje glasbe, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike in jim pomaga k boljši prepoznavnosti. S tem dogajanjem oživlja tudi Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami slovenskih vin in lokalno ulično kulinariko, ki jo bodo posebej za festival pripravljali študenti VŠGT Maribor

Koncerti se bodo prenašali v živo na GLAS PODZEMLJA.

 

PROGRAM

 

// GLAVNI ODER //

20.00: Koncert učencev Konservatorija za glasbo in balet Maribor

21.00: KONCERT QUARTZITE

22.30: Jam Session z uverturo Nina Korošak-Serčič Trio 

 

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

19.45: Otvoritev jazz razstave: ALEX MITEV LEBEN: Next step, slike

19.00 – 24.00: Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru: 

 • Galerija Media Nox: Urška Rednak, Izrezi/Cut-outs (slikarska razstava)
 • Fotogalerija Stolp: Dejan Mijović, The Summer of our Lives (fotografska razstava)
 • Galerija DLUM: Franscesca Cataldi (slikarska razstava umetnice iz Rima)
 • Sinagoga: Judah Passow, Škotski Judje: identiteta, pripadnost in prihodnost (fotografska razstava )
 • GT22: razstava “Ulične galerije Židovska”, razstava “Tako je govoril Huxtrl”, stalna razstava “Pregled slovenske gledališke fotografije”

19.00-24.00: Mini JazzArtMarket (Slovenska - Local made

 

// KULINARIKA // 

Da ne boste lačni, bo skrbela Visoka šola za gostinstvo in turizem Maribor VŠGT Maribor, da ne boste žejni pa mladi gostinski obrat Franček! 

Dogodki so brezplačni.

 

Organizacija: MKC Maribor in MID GLAS PODZEMLJA

Partnerji: Konservatorij za glasbo in balet Maribor, VSGT Maribor, Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor, Urad RS za mladino, Narodni dom Maribor, Sinagoga, Galerija Media Nox, GT22, Fotogalerija Stolp, DLUM, JUB Slovenija, Salon uporabnih umetnosti, Slovenska - Local made, Fotoplus, Hostel Pekarna, Snaga, KreatorLaB, glasbena šola Karol Pahor Ptuj, glasbena šola B. A. S. E., Isabella - food&wine.


20:00 KONSERVATORIJ ZA GLASBO IN BALET MARIBOR

Ob koncu šolskega leta zaključuje prvi letnik tudi prva generacija dijakov na oddelku Jazz in
popularna glasba Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Na koncertu bodo izvajali skladbe iz obdobja post-bopa znanih Jazz glasbenikov in komponistov (J. Coltrane, M.Davis, G. Evans,..).

 • Blažka Garmut - violina
 • Jana Zamuda - kitara
 • Jurij Mijovič - kitara
 • Leon Ašenberger - klavir
 • Aljoša Osmanovič - bas
 • Karlo Petrovič - bobni

21:00 QUARTZITE

je izjemno kompaktna, zrnasta kamnina iz kremena. ”Hočemo, da je tudi naša glasba takšna.” Glasba te zasedbe raziskuje meje klasično-sodobne glasbe, jazza in rocka. Eksplozivna energija se kaže v njihovih izjemno strukturiranih kompozicijah, ki dopuščajo prostor za drzne trenutke tveganja in improvizacijo brez omejitev. Zasedba je oblikovala svoj edinstven stil in žanr.

Quartzite sestavljajo vibrafonist Marko Jugovic, saksofonist Wietse Voermans, basist Alessio Bruno in bobnar Elvis Homan. Člani kvarteta so se spoznali med študijem glasbe na nizozemski univerzi Codarts v Rotterdamu. Svojo skupno pot so začeli kot prijatelji, prijateljstvo pa je kmalu preraslo v veliko več, odnos trden kot kamen – QUARTZITE! – tako se je leta 2015 oblikovala zasedba Quartzite. Vsak član ima občudovanja vredne reference,
ki so se nabrale skozi leta igranja. Zasedba se še naprej razvija in gradi svoj sloves, ter si tako utrjuje bazo oboževalcev v Evropi.

Quartzite jemljejo navdih od intenzivne zvočne pokrajine Stevea Lehmana, dramatične pripovedne globine Vijayja Iyerja, močne ojačitve skupine Meshuggah in tehnik igranja, ki se uporabljajo v sodobni klasični glasbi.

 • Alessio Bruno – zmagovalec European Jazz Contest, november 2017
 • Wietse Voermans – prejemnik nagrade »Keep An Eye«, december 2017
 • Elvis Homan – prejemnik nagrade Leiden Jazz, marec 2017
 • Marko Jugovic – prejemnik nagrade Hartman 2017

22:30 NINA KOROŠAK - SERČIČ TRIO

Nina Korošak Serčič trio je bil formiran leta 2017 v Grazu po sešnu na šoli. Včasih se zgodijo ti spontani sešni, ki prebudijo magično energijo in glasbo popeljejo na drug nivo. Pijanist Lajos Toth se je tako pridružil Nini in Hrvoju, ki že redno sodelujeta in igrata pri večih
projektih. Trio strmi po ustvarjanju glasbe iz elementov in harmonij modernega jazz-a hkrati pa ne želijo pozabit na močno tradicijo swing glasbe.

Zasedba:

 • Nina Korosak-Sercic – bobni, comp. Arr.
 • Lajos Toth – klavir
 • Hrvoje Kralj – bas

19:45 ALEX MITEV LEBEN / Židovski trg

Aleksander Mitev Leben je rojen v Mariboru leta 1989. Zaključil je Srednjo trgovsko šolo smer ekonomski tehnik, trenutno se vpisuje na Akademijo umetnosti v Zürich. Od malega ustvarja na različnih področjih likovne umetnosti, od risbe, slike, fotografije in skulpture. Pravi, da je v življenju počel še kaj drugega, od tega najraje v kuhinji odličnih mojstrov ... Zadnja štiri leta posveča pozornost predvsem slikarstvu, ob tem ustvarja tudi na področju digitalnega dizajna in ilustracije, igra kitaro, skejta ter potuje po svetu.

Serija slik z naslovom Next step je nastala posebej za festival Jazz 'ma mlade. Serija slik se ne poigrava toliko z barvami kot s samo dinamiko podob in jih oživlja do te mere, da jih lahko kar "slišimo".


19:00 - 00:00 DEJAN MIJOVIĆ / Fotogalerija Stolp

S fotografijo se ukvarja že dvajset let, odkar se je vpisal na študij Grafične tehnike na NTF. Kot fotoreporter je sodeloval s številnimi slovenskimi mediji: Jana, Ona, Mladina, STA in Žurnal ter fotografiral za številne naročnike. Leta 2010 se je ponesrečil in ostal popolnoma hrom od vratu navzdol. 

“Ta dolgoročni projekt je posvečen vsem mojim prijateljem, hkrati pa predstavlja tudi zgodovino našega prijateljstva. Pravi prijatelji nam stojijo ob strani v dobrem in slabem. Po moji nesreči so mi stali ob strani, ko sem jih najbolj potreboval. Brez njihove podpore in podpore moje družine bi bila rehabilitacija po "ponovnem rojstvu" zame veliko težja.”


19:00 - 22:00 JUDAH PASOW / Sinagoga

Judah Passow je mednarodno priznani in večkrat nagrajeni fotograf, čigar dela pogosto objavijo vodilni ameriški in evropski časopisi in revije. V obsežni fotografski seriji, ki je na ogled v Sinagogi Maribor, predstavlja zanimiv vpogled v vsakdanjik Judov na Škotskem. Judje živijo na Škotskem vsaj od 17. stoletja naprej, posebnost škotske judovske skupnosti pa je v tem, da se je kljub ohranjanju svoje lastne tradicije izjemno hitro vključila v škotsko družbo.


19:00 - 00:00 URŠKA REDNAK / Galerija Media Nox

Razstava mlade umetnice Urške Rednak z naslovom Izrezi (Cut-outs) Urška Rednak je akademska slikarka, rojena 1987 v Ljubljani. V letu 2014 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V njenih delih gre za slikanje, ki nastaja z vezenjem volne kar pa prepleta s ploskvami akrila in drugimi mediji. Te podobe postajajo abstraktne, bolj barvite.


20.00 HEROJ 2.1 / GT22

Vito Weis in Uroš Kaurin

HEROJ 2.0 - Predstava vseh predstav!

»Danes šteje samo zmaga. Zgodovina si zapomni zgolj tiste, ki so na vrhu. Ostali so le statisti.«

Vse kar imata, vse kar jima preostane na poti do triumfa, sta onadva, z ramo ob rami. Praznina, luč in dva igralca. Heroja. Oba sta glavna junaka. Oba se borita za svoje mesto pred publiko, izbira sredstev ni vprašanje. Brezkompromisno, preko vseh ovir do vrhunske stvaritve, mojstrovine, remek dela.

Predstava vseh predstav, zdaj ali nikoli!


19:00 - 00:00 SLOVENSKA - LOCAL MADE

Slovenska - local made. Trgovina z izbranimi izdelki slovenskih oblikovalcev. Vsak izdelek je narejen lokalno in nosi v sebi edinstveno zgodbo. Z vsakim nakupom podpirate in pomagate lokalnim ustvarjalcem, da lahko rastejo in se razvijajo.


19:00 - 00:00 VŠGT Maribor

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor se je z veseljem pridružila projektu Jazz ma mlade, saj verjame v pomen pozitivne energije, ki jo lahko ponudi kreativno pripravljena hrana.

S sodobnim pristopom in kakovostnimi živili usposabljamo mlade za številne priložnosti, ki se ponujajo v gostinsko-turističnih poklicih. Prav zato je šola priznana tako v domačem kot mednarodnem okolju h čemer veliko dodajo tudi številna priznanja, ki so jih študenti osvojili na domačih in tujih strokovnih tekmovanjih.


19:00 - 00:00 FRANČEK 

Franček je šele rojeni perspektivni gostinski obrat, ki ponuja kvalitetne izdelke iz lokalnega okoliša.


31723365_10216048741749085_2287849514310041600_n.jpg
Earlier Event: June 14
Mala šola koncertne fotografije
Later Event: June 16
Abstraktnica