Back to All Events

21. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Predzadnji dan festivala bo postregel z osrednjo gostjo festivala, Mojco Kumerdej. Ena najvidnejših sodobnih slovenskih prozaistk, avtorica nagrajenega romana Kronosova žetev, sicer tudi filozofinja in kritičarka, bo v pogovoru z Darko Tancer-Kajnih v veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, s svoje perspektive osvetlila temne snovi svoje literature.

Ves dan pa kot običajno poteka pester program na odru knjižnega sejma na Grajskem trgu, kjer je na eni izmed knjižnih stojnic tudi izvirna knjižna razstava oblečenih knjig.


8.30, CENTER ZA SLUH IN GOVOR MARIBOR

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PAJKODLAK IN KRESNICA

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka Simona Kopinšek bo predstavila svojo avtorsko slikanico Pajkodlak in kresnica z ilustracijami Kristine Krhin. Pravljična pesnitev se odvija v pomladnem gozdu, kjer na nič hudega slutečo Kresnico preži nevaren Pajkodlak, ki ji nastavi veliko in lepljivo mrežo. Za otroke v predšolskem obdobju in prvošolce.


11.00, OSNOVNA ŠOLA PREŽIHOVEGA VORANCA MARIBOR

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE Z VINKOM MÖDERNDORFERJEM

Bralni nastop in predstavitev avtorjevih del za otroke: Kit na plaži, Kot v filmu, Rdečehlačka, Muc Langus in čarovnička Gajka, Kako se dan lepo začne, Sin Srakolin, Velika žehta, Vrnitev Muca Langusa in čarovničke Gajke. Del dogodka bo razstava risb učencev na temo prebranih knjig. Mentorica Mojca Andrej.

V organizaciji: Osnovna šola Prežihovega Voranca Maribor


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.00–14.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNICA TETE ROSE

Predstavitev knjižnice in čitalnice z izbrano angažirano, uporniško ter radikalno literaturo. Knjižnica tete Rose (knjiznicateterose.org) je imenovana po socialistični filozofinji in revolucionarki Rosi Luxemburg. Ponuja družbeno angažirana teoretska dela in aktivistične priročnike ter je namenjena vsem, ki jih zanima konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbenopravičnostno mislečo in dejavno. Knjižnica se sicer nahaja v Kulturnem centru Pekarna.

V sodelovanju: MISC Infopeka in Pekarna Magdalenske mreže Maribor.


10.30, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S PTIČEM FERDOM

Polurni sprehod z igralcem in glasbenikom Elvisom Berljakom s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar. Ilustracije iz slikanice mednarodno nagrajene ilustratorke bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali ptiča Ferda, velikega ptiča, ki je včasih prevelik za svoje okolje. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in KUD Sodobnost International.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PAJKODLAK IN KRESNICA

Pripovedovalski nastop Simone Kopinšek.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Moja prva knjiga, izdelovanje knjižic in zapisovanje zgodb ali pesmi.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POEZIJA GLASBE – KLEMEN PISK: PESNIK S KITARO

Pesnik in glasbenik Klemen Pisk je izdal tri pesniške zbirke in dve zgoščenki. Bil je član glasbene skupine Žabjak trio, s katero so izdali dve zgoščenki. Na koncertu bo predstavil že znane, kot tudi nove skladbe.


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – II. gimnazija Maribor

Druga gimnazija Maribor bo letošnji literarno-glasbeni maraton obogatila z zavidljivim številom nadarjenih mladih pesnic in pesnikov. Na odru se bodo s svojimi besedili predstavili Asej Fras Pečlin, Gaja Jakopin, Monika Kos, Živa Švajncer, Matija Žižek, Gloria Kraker, Vesna Muzek in Hana Oštir ob kitarski spremljavi Monike Kos. Mentorica: Danica Križanič Müller.

V sodelovanju: II. gimnazija Maribor in MKC Maribor. 


13.30, DOM STAREJŠIH OBČANOV TEZNO

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.


14.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Založba Družina predstavlja knjigo Fake News – Lažnive novice enega osrednjih političnih novinarjev pri nas, Petra Jančiča. Z njim se bo pogovarjal Slavko Vizovišek, nekdanji novinar Večera.


14.00, GRAJSKI TRG

RECIKLIRAJMO CANKARJA

Ulična interaktivna literarna akcija v izvedbi performerke Miše Gams. Obiskovalci knjižnega sejma in mimoidoči se bodo preizkusili v dadaistični maniri sestavljanja verižnih pesmi iz nabora besed, besednih zvez in povedi iz izbranih odlomkov Cankarjeve Erotike in Skodelice kave. Na ta način ustvarjen recikliran literarni izdelek bo do naslednjega dne razstavljen na stojnici MKC Maribor na knjižnem sejmu.


15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO - O SRČNIH KNJIGAH OD NJIHOVIH AVTORIC

Mea Valens, Maja Monrue, dr. Deja Muck in Tjaši Artnik Knibbe bodo predstavile svoje knjige, v katerih spregovorijo o ženski, ki je ranljiva, uglašena, ljubljena in srečna. Pogovor usmerja Mea Valens.


16.00–18.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

BREZ SCENARIJA, BREZ REKVIZITOV, A BREZ TEBE NE GRE!

Gledališka improvizacija z nastopom Rudolfovih majstrov (ekipa ŠILA iz Prve gimnazije Maribor) in skupine Mali pok (improvizatorji in improvizatorke iz mladinske skupine KD Pekre – Limbuš), ki bodo pod budnim očesom Bande Ferdamane igrali za vas, kar si boste zaželeli.

V organizaciji: Banda Ferdamana in MKC Maribor.


17.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Sova, skovik, izdelovanje knjižnih obtežilnikov.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


19.00, VELIKA DVORANA LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERARNA POSTAJA Z MOJCO KUMERDEJ

Osrednja literarna gostja 21. izdaje festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je Mojca Kumerdej, ena najvidnejših slovenskih sodobnih prozaistk, sicer pa tudi filozofinja, umetnostna kritičarka, publicistka in novinarka. V preteklem letu je za svoj drugi roman Kronosova žetev prejela nagradi Prešernovega sklada in Kritiško sito, njeno pisanje pa je prevedeno v deset tujih jezikov in uvrščeno v številne literarne antologije. Z raziskovalko patologij sodobne družbe, s čimer se odlično vklaplja v festivalski leitmotiv temnih snovi v literaturi, se bo pogovarjala Darka Tancer Kajnih. Za glasbeni intermezzo bo poskrbel Klemen Pisk.

V sodelovanju: Mariborska knjižnica, Lutkovno gledališče Maribor in MKC Maribor.


SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

8.00–16.00, BLACKBOX GT22

PESNIŠKA INSTALACIJA MARIBOR WAS HERE

V sodelovanju: GT22 in MKC Maribor.