Back to All Events

21. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Otvoritveni dan 21. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru bo v znamenju  rdeče niti festivala  – temne snovi v literaturi. V Univerzitetni knjižnici Maribor bomo prisluhnili poslanici Iva Svetine ob svetovnem dnevu knjige ter odprli knjižno razstavo Temna snov avtorjev Boruta Gombača, dr. Jerneje Ferlež in dr. Roberta Repnika, ki nas bo popeljala po prozi osrednje gostje Mojce Kumerdej ter fizikalnem pojavu temne snovi. Dan zaključujemo z velikim večernim proznim branjem, na katerem bodo z nami Gabriela Babnik, Tadej Golob, Stanka Hrastelj in Vinko Möderndorfer ter s koncertom Katje Šulc v Salonu uporabnih umetnosti.


10.00, DVORANA GENERALA RUDOLFA MAISTRA, MESTNA OBČINA MARIBOR

MALA KNJIGA – VELIKA VSEBINA

Predstavitev e-knjige Mala KNJIGA - VELIKA vsebina, ki osvešča otroke, mladino in starše o pomenu zdravja, otrokovih pravicah ter pravicah in dolžnostih bolnikov. Rdeča nit knjižne izdaje je Konvencija o otrokovih pravicah. Knjigo krasijo likovna dela več kot sto otrok. Izbrana dela bodo razstavljena na 8. mednarodni razstavi sodobne umetnosti v japonski Tojami ter na razstavišču Karlinia v prostorih JSKD Maribor, v okviru projekta bo premierno izvedena pesem Toneta Pavčka Naše pravice, ki bo postala uradna himna projekta Otrokom prijazno Unicefovo mesto Maribor.

V sodelovanju: vodja in pobudnik projekta Otrokom prijazno Unicefovo mesto Maribor Borut Ambrožič, Zveza Slovenska unija pacientov, Umetnostna galerija Maribor, Pedagoška fakulteta Maribor in Mestna občina Maribor.


13.00, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR

OTVORITVENI DOGODEK LITERARNEGA FESTIVALA 21. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2018

Odprtje knjižne razstave Temna snov, avtorjev Boruta Gombača, dr. Jerneje Ferlež in dr. Roberta Repnika v likovnem in knjižnem razstavišču UKM ter glasbeni nastop Katje Šulc Poezija v glasbi. Poslanico ob svetovnem dnevu knjige bo prebral predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina. Scenarij Borut Gombač, otvoritev vodi Petra Bauman.

V soorganizaciji: UKM in MKC Maribor.


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

ČUDEŽ NETEKMOVANJA

Gostovanje hrvaškega pesnika, slikarja, kiparja, kantavtorja in etnologa Davorja Grgurića, ki piše pesmi v kajkavščini in v standardni hrvaščini ter deluje kot radijski urednik, urednik etnoloških publikacij in zbiralec pričevanj goranskih avtorjev.

V sodelovanju: JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.


19.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

TEMNA SNOV LITERATURE – VELIKO VEČERNO BRANJE

Literarni dogodek bo posvečen prozi izbranih slovenskih književnic in književnikov, ki v svojih delih izkazujejo občutljivost in pogum, da zaznajo in se soočajo s temno snovjo, ki jo sevajo sence preteklosti, tuje in neznano ali vse večja odtujenost in nezmožnost bližine v sodobnem času. Literarni gosti, ki nas bodo s svojimi proznimi deli popeljali po temni snovi svoje literature, so Gabriela Babnik, Tadej Golob, Stanka Hrastelj in Vinko Möderndorfer. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič

V soorganizaciji: Salon uporabnih umetnosti in MKC Maribor.


20.30, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

KATJA ŠULC – POEZIJA V GLASBI

Katja Šulc bo v sodelovanju s kitaristom Andražem Mazijem in kontrabasistom Nikolo Matošićem predstavila izbrane skladbe iz svojega repertoarja. Njena glasba se žanrsko izmika monotonosti in zato pluje med različnimi žanri. Program, ki ga bo predstavila na otvoritvenem večeru festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, obsega uglasbeno poezijo Mile Kačič, Srečka Kosovela, Frana Milčinskega – Ježka, sodobnih romskih pesnikov, francoskih šansonjerjev in latinsko-ameriških poetov.

Vstopnina 5 evrov.

V soorganizaciji: Salon uporabnih umetnosti in MKC Maribor.


SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

8.00–16.00, BLACKBOX GT22

PESNIŠKA INSTALACIJA MARIBOR WAS HERE

Video predstavitev rezultatov pesniške instalacije 8 verzov za 800 let Maribora, ki je bila Mariborčanom na voljo od lanskega festivala Slovenski dnevi knjige – na pisalni stroj so lahko pisali verze o Mariboru. Letos se projektu pridružuje nova instalacija, ki bo obiskovalcem omogočila, da na diskreten in anonimen način na pisalni stroj zabeležijo svoje skrivnosti, ki jih bomo obelodanili čez leto dni. Avtorica projekta je Nina Medved.

V sodelovanju: GT22 in MKC Maribor.



Earlier Event: April 19
Ožuljeni jezik z gostjo Anjo Golob
Later Event: April 20
Živa knjižnica Maribor