Back to All Events

Živa knjižnica Maribor gostuje

Živa knjižnica Maribor bo tudi letos gostovala v Ljubljani, na tradicionalno, družabno - rekreativnem dogodku Plata 2017 - Z nogometom proti diskriminaciji, ki ga organizira javi zavod Mladi zmaji.

Med 9:00 - 19:00 bodo obiskovalcem na voljo različne športne in družabne aktivnosti, v popoldanskem času tudi Živa knjižnica Maribor.

Kaj je Živa knjižnica?

Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja_ko, bralce_ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci in bralkami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov in posameznic ter družbenih skupin.

Kdo so žive knjige?

Žive knjige so posameznice in posamezniki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni_e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki in pripadnice različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu.

Kako poteka Živa knjižnica?

Živa knjižnica poteka tako, da si bralec_ka pri knjižničnem pultu, kjer ga_jo pričaka knjižničar_ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar_ka bralca_ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec_ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut.