Back to All Events

Ožuljeni jezik

Tretji mariborski večer slam poezije

 

Vabimo vas, da se udeležite tretjega Ožuljenega jezika, mariborskega večera slam poezije. Dogodek bo v četrtek, 16. junija, ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru. Ožuljeni jezik pripravljata pesniška skupina Slam zverine in literarni program MKC Maribor, MKC črka, v sodelovanju z Narodnim domom Maribor – Vetrinjski dvor, Bando ferdamano, Glasom podzemlja. Vstop je tri evre, za novinarje in nastopajoče pa je brezplačen.

 MKC Maribor je v letošnjem letu začel prirejati delavnice in serijo dogodkov slam poezije, Slovenija pa bo letos prvič sodelovala tudi na evropskem prvenstvu v slam poeziji (European Slam Poetry Championship), vključili pa smo se v evropsko mrežo partnerjev slam poezije (European Poetry Slam Network).

Medtem ko je slam poezija v številnih evropskih državah in po svetu zlasti med mladimi izredno priljubljena zvrst literarnih nastopov, pa se je v Sloveniji ta žanr razmahnil šele v zadnjem letu. Gre za posebno literarno zvrst, ki resnično zaživi šele z živim nastopom izvajalcev na odru - slam poezija se izvaja z izrazito naravnanostjo na publiko, poudarek pri besedilih pa je v igrivi in inovativni uporabi jezika in v kreativnem pristopu k besedilu. Oder je pravzaprav tekmovalna arena, na kateri se nastopajoči pomerijo v nastopih v obliki odprtega turnirja, najboljše avtorje in avtorice pa izbere žirija občinstva. Slam poezija je odličen način, kako poezijo popularizirati in jo približati mlajšemu občinstvu. V Mariboru smo s prirejanjem slam dogodkov doživeli odličen odziv publike, kar nam je dalo zagon, da se slam poeziji še temeljiteje posvetimo, v našem načrtu pa je tudi, da v Slovenijo pripeljemo znana imena tega žanra iz drugih evropskih držav.

 Slam dogodke moderirata Jani Šumak in Mojca Pibernik, vodji dogodkov pa sta pesnica in članica Slam zverin Nina Medved in vodja MKC Črke Petra Kolmančič.

 Še informacija za vse, ki bi se radi priglasili k nastopu:

- Za posamezni nastop imate na voljo 3 minute.
- Brez kostumov in rekvizitov, prosimo.
- Pesem poskusite povedati na pamet!
Pesniki pripravite 2 do 3 pesmi, s katerimi boste osvojili žirijo. Zmagovalec večera bo domov odnesel izvirno nagrado, predvsem pa čast in slavo. Zato povabite tudi vaše prijatelje, ki bodo navijali za vas!

PRIJAVE IN VSTOPNINA
Pesniki se lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com ali na vhodu v Dvorec

PA ŠE SIMPATIČNO VABILO, KI SO GA PRIPRAVILE SLAM ZVERINE:

Cenjene meščane in meščanke obveščamo,

da vas kanimo šestnajstega junija tega leta v Vetrinjskem dvoru gostiti z živahnim izvajanjem pesmi in poezije na tretjem mariborskem slamu, Ožuljeni jezik po imenu, pri čemer si svoj delež zabave lahko zagotovite že za tri evre vstopnine - zanekaj kovancev povrh pa vam postrežemo še z osvežilnimi napitki.

                Ob tej priložnosti vabimo tudi vse gobcače, pisače, jezične dohtarje in zabavljače, vse željne nastopa in slave, da si ožulijo svoje jezike na našem dobro ozvočenem odru in sicer v pričo zveličane in tenkoslušne publike mariborske, ki bo vaše nastope nedvomno nagradila z aplavzom, mi pa bomo za zmagovalca navrgli še lepo nagrado.

                Poprimite torej svojega moža, partnerja, zaročenca, ljubimca, prijatelja, fanta ali gospodiča pod roko in vidimo se, kot vsak tretji četrtek v mesecu, v Vetrinjskem dvoru!

                                                                                                                                                      Slam zverine

Earlier Event: June 16
Dan odprtih vrat HOP
Later Event: June 17
Otvoritev razstave Ne-vidnosti