Back to All Events

3. ZIZ festival in 8. gala podelitev ZIZ nagrad


  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

V Mariboru se bo med 6. in 11. septembrom odvijal 3. ZIZ festival – Dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije, festival pa bo zaokrožila tradicionalna 8. Gala podelitev ZIZ nagrad.

Društvo ZIZ v sodelovanju z Narodnim domom, Momentom Maribor, Radiem MARŠ in Pekarno Magdalenske mreže vabi na šest dni predstav, pogovorov, projekcij in after dogajanja na različnih lokacijah po mestu.

Društvo ZIZ s sodelujočimi v začetku septembra prireja ZIZ festival, da bi osvetlil položaj ustvarjalk in ustvarjalcev na področju alternativnega gledališča. Predstavljeni bodo dosežki mariborske alternativne produkcije pretekle sezone in čeravno pogoji za delo niso dobri, je festivalski program izjemno bogat. Festival bo letos postregel s kar dvema premierama – alter muziklom Pandorina skrinjica in ! (klicaj). Muzikal Pandorina skrinjica na odru združuje sodobne gledališke pristope, avtorsko glasbo, ples, akrobatske prijeme, sodobni cirkus in zgodbe aktivističnih bojev skozi zgodovino človeštva. Pandora poskuša z občinstvom prižgati in razplamteti plamen upanja in upora, ki so si ga v iskanju pravičnosti podajale generacije. Družba je še vedno krivična, upor je še vedno relevanten. Avtorska predstava ! (klicaj) govori o ustvarjanju in nestrinjanju. In mogoče tudi o kompromisih. Sprašuje se, kako se česarkoli lotiti, če se ne strinjaš v osnovnih premisah. ! (klicaj) bo z mariborsko premiero počastil ZIZ festival v sredo, 8. 9., premiera Pandorine skrinjice pa bo v četrtek, 9. 9.

Poleg omenjenih predstav, bodo na ogled še forumska predstava Cesta prekarskih brigad, radikalno nežni ceremonial Jubilej, predstava ŠtudenTeatra Več nas bo, prej bo te igre konec?, predstava Vznemirljivo življenje čebel, video projekcija Je suis Marija!, zadnje dejanje pred grande finalom pa bo Impro večer. Festivalsko dogajanje bo potekalo na Intimnem odru GT22, v Veliki dvorani Narodnega doma, v Vetrinjskem dvoru in v Dvorani Gustaf. 

Mariborska alternativna gledališka scena v polni kondiciji zopet zavpije na vso moč – 3. ZIZ festival bo v mestu propadlih tovarn in gentrificiranih četrti dal svoj glas. Program je objavljen na spletni strani https://kolektiv-ziz.com/ziz-festival/

Z že 8. Gala podelitvijo ZIZ nagrad bo zaključek letošnjega ZIZ festivala bleščeče izstopajoč.  V soboto, 11. 9. ob 20. uri, bo v prenovljenem Sodnem stolpu drzen ansambel ZIZ kabareja podelil nagrade zaslužnim. Poleg ZIZ nagrad bo podelil tudi ZIZ prstan, nagrado za pomemben prispevek k oblikovanju  alternativne uprizoritvene scene v Mariboru.

PROGRAM

PONEDELJEK, 6. 9. 2021

18.00 / Vetrinjski dvor
Skupina Omletnice_ki: Cesta prekarskih brigad 
Forumska predstava

20.00 / Intimni oder, GT22
En drag ansambel: Jubilej
Radikalno nežen ceremonial

 

TOREK, 7. 9. 2021

20.00 / Intimni oder, GT22
ŠtudenTeater: Več nas bo, prej bo te igre konec?

 

SREDA, 8. 9. 2021

18.00 / Nad knjižnico Rotovž (bivše lutkovno gledališče) 
Razvoj Maribor: Vznemirljivo življenje čebel

20.00 / Dvorana Gustaf
Jan Franc Podbrežnik in Luka Piletič: !
Mariborska premiera

21.00 / Park v Pekarni (v primeru dežja v Dvorani Gustaf)
Tomaž Podbevšek: Je suis Marija!
Video projekcija

 

ČETRTEK, 9. 9. 2021

20.00 / Narodni dom, velika dvorana 
Jaka A. Vojevec in Barbara Polajnar: Pandorina skrinjica
Alter muzikal
Premiera

 

PETEK, 10. 9. 2021

18.00 / Narodni dom, velika dvorana
Jaka A. Vojevec in Barbara Polajnar: Pandorina skrinjica
Alter muzikal

20.00 / Dvorana Gustaf
Bandine Babe: Impro večer

 

SOBOTA, 11. 9. 2021

20.00 / Sodni stolp
8. Gala podelitev ZIZ nagrad – ZIZ kabaret

Več informacij:

W: https://kolektiv-ziz.com/ziz-festival/ 

FB: https://www.facebook.com/kolektivziz/ in https://fb.me/e/O242SKbc

foto: Erik Školiber

foto: Erik Školiber